logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stracona partycja - Po użyciu funkcji Odśwież system bez utraty plików Win8.1

Nerkokill 17 Wrz 2016 14:39 900 9
REKLAMA
  • #1 15936844
    Nerkokill
    Poziom 8  
    A więc tak:

Użyłem funkcji Odśwież system bez utraty plików w Win 8.1, komputer normalnie działa lecz mam problem ponieważ zniknęła mi stara partycja.

Stracona partycja - Po użyciu funkcji Odśwież system bez utraty plików Win8.1 Stracona partycja - Po użyciu funkcji Odśwież system bez utraty plików Win8.1

Obszar nieprzydzielony to moja stara partycja, gdy owy obszar przeskanowałem programem Disk Drill pokazały mi się wszystkie pliki, które miałem na tamtej partycji.

Jest coś co mogę zrobić aby odzyskać tą partycję ?
  • REKLAMA
  • #2 15936928
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1072
    Nerkokill napisał:

Proszę zamieścić screen z DMDE okno partycje, aktualne partycjonowanie.
  • REKLAMA
  • #3 15938616
    Nerkokill
    Poziom 8  
    Dra98 napisał:
    Nerkokill napisał:

Proszę zamieścić screen z DMDE okno partycje, aktualne partycjonowanie.

Nie jestem pewien czy o to chodziło Stracona partycja - Po użyciu funkcji Odśwież system bez utraty plików Win8.1
  • #4 15938759
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1072
    Jakie były partycje na dysku przed awarią?
    Jeśli zniknęła 802 GB proszę sprawdzić czy są dane na ostatniej partycji na screenie.
  • #5 15938772
    Nerkokill
    Poziom 8  
    Dra98 napisał:
    Jakie były partycje na dysku przed awarią?
    Jeśli zniknęła 802 GB proszę sprawdzić czy są dane na ostatniej partycji na screenie.

Były 2 partycje, C która dalej jest bez zmian a druga E 802GB , dane na niej są przynajmniej tak mówi Disk Drill.
  • #6 15938826
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Styl partycji MBR :!: Nie będzie czytane w systemie więcej niż 2048GB - efekt jak widzisz, stąd nie ma partycji 802GB. Jak widać stąd też nie ma opcji tworzenia partycji - i bardzo dobrze, nie ma możliwości popełnienia kosztownego błędu jakim byłoby tworzenie nowej partycji.
    Dla potwierdzenia - przy próbie wstawienia partycji w DMDE nie powinno się dać to wykonać.
  • REKLAMA
  • #7 15938903
    Nerkokill
    Poziom 8  
    mati211p napisał:
    Styl partycji MBR :!: Nie będzie czytane w systemie więcej niż 2048GB - efekt jak widzisz, stąd nie ma partycji 802GB. Jak widać stąd też nie ma opcji tworzenia partycji - i bardzo dobrze, nie ma możliwości popełnienia kosztownego błędu jakim byłoby tworzenie nowej partycji.
    Dla potwierdzenia - przy próbie wstawienia partycji w DMDE nie powinno się dać to wykonać.

Ale wcześniej ta partycja była i normalnie śmigała
  • REKLAMA
  • #8 15938950
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Bo pewnie był styl partycji GPT.
  • #9 15939008
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    Musiałoby dojść do poważnych zmian na dysku a to podobno było tylko odświeżenie O/S - zaptaszkuj w oknie Partycje: [v] tablice (jak nie było oczyszczenia dysku to może coś znajdzie)

Być może miałeś wcześniej doinstalowany sterownik w stylu 2+ TiB

analogicznie jak http://www.seagate.com/pl/pl/support/downloads/beyond-2tb/
    (strzelam, nie mam pojęcia jaki masz HDD 3 TB)

Jak odświeżyć komputer, zresetować jego ustawienia do stanu początkowego albo przywrócić go do wcześniejszego stanu napisał:
    Odświeżanie komputera bez utraty plików

Ostrzeżenie

Aplikacje zainstalowane z witryn internetowych i dysków DVD zostaną usunięte. Aplikacje dostarczone z komputerem i zainstalowane ze Sklepu Windows zostaną ponownie zainstalowane. Po odświeżeniu komputera system Windows umieści na pulpicie listę usuniętych aplikacji.

czyli zobacz w listę;
    jak komputer ma UEFI i W8.1 jest zgodny architekturowo oraz ma być zainstalowany na tym 3 TB dysku to można przekonwertować go na GPT, zmod. partycjonowanie i zregenerować rozruch albo przeinstalować...
    Innym sposobem jest przeniesienie O/S na ten mniejszy dysk 1 TB a ten duży skonwertować do GPT (chyba, że to zewn. WD Elements to chyba odpada)
  • #10 15939074
    Nerkokill
    Poziom 8  
    WojtasJD napisał:
    Musiałoby dojść do poważnych zmian na dysku a to podobno było tylko odświeżenie O/S - zaptaszkuj w oknie Partycje: [v] tablice (jak nie było oczyszczenia dysku to może coś znajdzie)

Być może miałeś wcześniej doinstalowany sterownik w stylu 2+ TiB

analogicznie jak http://www.seagate.com/pl/pl/support/downloads/beyond-2tb/
    (strzelam, nie mam pojęcia jaki masz HDD 3 TB)

czyli zobacz w listę;
    jak komputer ma UEFI i W8.1 jest zgodny architekturowo oraz ma być zainstalowany na tym 3 TB dysku to można przekonwertować go na GPT, zmod. partycjonowanie i zregenerować rozruch albo przeinstalować...
    Innym sposobem jest przeniesienie O/S na ten mniejszy dysk 1 TB a ten duży skonwertować do GPT (chyba, że to zewn. WD Elements to chyba odpada)

Dziwne to odświeżenie nie dość że ta partycja mi zniknęła to jeszcze na C mam folder Windows.old który waży 955GB.

Po zaznaczeniu tablic Stracona partycja - Po użyciu funkcji Odśwież system bez utraty plików Win8.1

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zniknięciem partycji po użyciu funkcji Odśwież system w Windows 8.1. Po skanowaniu obszaru nieprzydzielonego programem Disk Drill, dane znikniętej partycji zostały zidentyfikowane, co sugeruje, że są one nadal dostępne. Uczestnicy dyskusji zasugerowali, aby użytkownik zamieścił zrzut ekranu z DMDE oraz sprawdził, jakie partycje istniały przed awarią. Wskazano na możliwe problemy związane z stylem partycji MBR, który nie obsługuje dysków większych niż 2 TB, oraz na konieczność konwersji na GPT, jeśli komputer obsługuje UEFI. Użytkownik zauważył również, że na partycji C znajduje się folder Windows.old o dużej pojemności, co może wskazywać na problemy z odświeżeniem systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA