logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hitachi Z7K320-320 - Nie rozkręca się dysk po podłączeniu (no spin up)

austin007 18 Wrz 2016 07:22 1245 8
REKLAMA
  • #1 15938182
    austin007
    Poziom 17  
    Ocena: 275
    Witam

Dysk jak w temacie Hitachi Z7K320. Długo pracował w laptopie. Po przesiadce na SSD, tego HDD wrzuciłem jak dysk USB. Któregoś razu przestał działać.

Objawy:
    Dysk po podłączeniu zabuczy, ale silnik nie rozkręca się, nie startuje.
    W menadżerze urządzeń podłączony przez obudowę usb zgłaszany jest jako urządzenie przenośnie, nie można uruchomić tego urządzenia. Nie zawsze. Czasem nie widać urządzenia wcale. Sama obudowa usb jest widoczna i pracuje poprawnie i innym dyskiem.
    Dysk podłączony w stacji dokującej bezpośrednio przez sata nie jest widoczny.

Zdjąłem elektronikę przeczyściłem zwłaszcza pady i styki, ale bezskutecznie.
    Pomierzyłem rezystory poniże 1R, diody. Jest ok.

Co to za element smd zaznaczony na zdjęciu?

Nie mam dostępu do dawcy elektroniki póki co. Byłoby najprościej.
    Może sekcja zasilania padał i jest niewydolna prądowo do rozruchu silnika.
    Może luty w tych dyskach lubiły pękać.

Pomierzę jeszcze silnika

Dziwna sytuacja.

W załączniku elektronika i zaznaczony nieznany element (bezpiecznik? rezonator(raczej z długa ścieżka)?). Ma dużą rezystancję.

Będę wdzięczny za Wasze doświadczenia i pomoc.

Hitachi Z7K320-320 - Nie rozkręca się dysk po podłączeniu (no spin up) Hitachi Z7K320-320 - Nie rozkręca się dysk po podłączeniu (no spin up)
  • REKLAMA
  • #2 15938219
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2775
    Zaparkowane głowice.
  • REKLAMA
  • #3 15949785
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 119
    Nie tyle zaparkowana głowica (ba zawsze parkuje), co prawdopodobnie głowica znalazła się nie tam, gdzie powinna. Być moze głowice/głowice sa uszkodzone.
  • REKLAMA
  • #4 15949937
    austin007
    Poziom 17  
    To pierwsze zabuczenie to prawdopodobnie próba rozkręcenia dysku. Generalnie dysk po wpięciu w obudowę powoduje sygnał podpięcia urządzenia do Windows 7. Widoki i komunikat jak zał.
    Dysk był przenoszony delikatnie, w obudowie. Nie upadł. Dlatego dziwi mnie taki scenariusz. Jeśli głowica nie jest zaparowana , a znajduje sie gdzieś w nieodpowiedniej pozycji, dysk wymaga
    rozhermetyzowania i ustawienia głowicy? Hitachi Z7K320-320 - Nie rozkręca się dysk po podłączeniu (no spin up) Hitachi Z7K320-320 - Nie rozkręca się dysk po podłączeniu (no spin up)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 15949966
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Dysk nie jest hermetycznie zamknięty (ma filtry na 'wejściu-wyjściu').
    Jednak jego otwieranie, to nie zabawa dla poczatkujących (od razu po otwarciu do środka naleci Ci pełno pyłu, kurzu itp), a odklejenie głowicy (bo pewnie przyczepiła sie do powierzchni magnetycznej - idealnie gładkiej) lub wyciągnięcie głowicy wbitej w rampę do parkowania bez jej uszkodzenia (głowicy) , to już tylko dla specjalistów.
    Na tym etapie, jesli głowica/glowice nie zostały uszkodzone, koszt odzysku rzędu kilkaset- do kilku tys zł (u nas kilkaset). Jesli głowice uszkodzone, koszt od minimum tysiąc coś plus koszt podzespołów (u nas) do kilku tys.
  • #6 15949971
    austin007
    Poziom 17  
    Dane nie sa dla mnie warte tyle. Raczej chciałem używać dysku jako nosnika zewnętrznego. Uważasz,że to ni elektronika?
  • #8 15951084
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2775
    laptokowiec napisał:
    Nie tyle zaparkowana głowica (ba zawsze parkuje), co prawdopodobnie głowica znalazła się nie tam, gdzie powinna.

To jest potoczne określenie. Tak się mówi gdy głowica "przyklei" się do powierzchni talerza. Pierwszy wynik w google i wiadomo o co chodzi.
  • #9 15951230
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Potoczne, no nie wiem, ale na pewno niewłaściwe. wterminologii angielskiej fukcjonuje to jako przyklejenie, wiec nie wiem skąd, u nas zrodziło sie zaparkowanie (tym bardziej, że parkowanie jest zawsze)

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Hitachi Z7K320-320, po przesiadce na SSD, przestał działać jako dysk USB. Objawy obejmują buczenie przy podłączeniu, ale brak rozruchu silnika. W menedżerze urządzeń dysk jest czasami niewidoczny, a przy podłączeniu przez SATA również nie jest rozpoznawany. Użytkownik sprawdził elektronikę, czyszcząc styki, oraz pomierzył rezystory i diody, ale bez skutku. Dyskusja sugeruje, że problem może dotyczyć głowicy, która mogła się "przykleić" do talerza, co wymagałoby profesjonalnej interwencji. Koszty odzysku danych mogą być wysokie, a użytkownik nie jest zainteresowany takimi wydatkami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA