logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony CDX-F5500 - Dorobienie AUX pod wejściem FM/AM

krawciox 20 Wrz 2016 20:29 2922 6
REKLAMA
  • #1 15943960
    krawciox
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    Posiadając stare już radio Sony CDX-F5500 które ma problemy z odczytywaniem płyt CD postanowiłem dać mu nowe życie i "dorobić" do radia wejście AUX.

Znalazłem schemat, odszukałem "audioprocesor" oraz odpowiednie piny do których podłączony jest sygnał z głowicy AM/FM i wykonałem następującą przeróbkę.

Przeciąłem ścieżki oznaczone jako kanał audio R i L od głowicy tunera.
    Od strony audioprocesora za kondensatorami odsprzegającymi dolutowałem kabelki na polach R i L.
    Od strony głowicy tunera AM/FM dolutowałem kabelki na polach R i L .
    Wyprowadziłem dolutowane kabelki + masę na zewnątrz radia, i podłączyłem do przełącznika DPDT aby móc wybierać pomiędzy FM/AUX.

Wszystko jest dokładnie oznaczone na odręcznym schemacie, aby bardziej rozjaśnić sprawę.
    Sony CDX-F5500 - Dorobienie AUX pod wejściem FM/AM

Problem jest następujący.

Gdy nie mam podłączonego źródła dźwięku lub jest ono podłączone ale nie odtwarza, delikatnie, ale zauważalnie słyszę w głośnikach szum FM lub odbieraną stację.
    Nie jest to wina przełącznika ponieważ spróbowałem bez podłączania do niego głowicy tunera AM/FM.

Dwukrotnie poprawiałem przecięcie ścieżek pomiędzy Tunerem a audioprocesorem.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu, może ktoś z forumowiczy zauważy coś co mogłem pominąć.
  • REKLAMA
  • #2 15944002
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Jak przełączysz tuner na AM to szum też jest słyszalny?
  • REKLAMA
  • #3 15944010
    krawciox
    Poziom 10  
    Krzychu7 napisał:
    Jak przełączysz tuner na AM to szum też jest słyszalny?

Tak, całość tunera działa, tylko że cicho, mimo że ścieżki są przecięte, niezależnie czy jest ustawione FM/AM MW LW.
  • #4 15944031
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Miałem na myśli, że na zakresach AM szum może być mniejszy niż na zakresie FM.
    Na jakim układzie scalonym pracuje tuner (może ma wyprowadzenie "mute") ?
  • REKLAMA
  • #5 15944055
    krawciox
    Poziom 10  
    Krzychu7 napisał:
    Miałem na myśli, że na zakresach AM szum może być mniejszy niż na zakresie FM.
    Na jakim układzie scalonym pracuje tuner (może ma wyprowadzenie "mute") ?

Na każdym ustawieniu szum nie jest akceptowalny dla mnie.
    Tuner to TUX-032//Q, znalazłem na schemacie piny TUN_MUTE i MUTE-CON

Sony CDX-F5500 - Dorobienie AUX pod wejściem FM/AM [/img]
  • #6 15962030
    lipagol
    Poziom 8  
    Witam ...a próbowałes podpinac przed samym procesorem dzwieku tzn do ujemnych zacisków kondensatora c403 i c404?
  • REKLAMA
  • #7 18395872
    pb1
    Poziom 12  
    Znalazłem coś takiego:

https://www.drive2.ru/b/461159092140901707/

Z mojego kiepskiego tłumaczenia wychodzi, że podłączył się pod wyjście z tunera i ustawił radio na częstotliwość gdzie nie ma żadnej stacji. Wtedy ma dobry sygnał z po AUX.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik podjął próbę dodania wejścia AUX do radia Sony CDX-F5500, które ma problemy z odczytem płyt CD. Wykonał modyfikację, przerywając ścieżki audio R i L od głowicy AM/FM oraz lutując nowe kabelki do audioprocesora. Po podłączeniu do przełącznika DPDT, użytkownik zauważył szum w głośnikach, gdy źródło dźwięku nie jest podłączone lub nie odtwarza. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali sprawdzenie poziomu szumów na różnych zakresach AM i FM oraz podłączenie sygnału przed procesorem dźwięku. Użytkownik zidentyfikował układ scalony tunera jako TUX-032//Q i znalazł piny TUN_MUTE oraz MUTE-CON, co może pomóc w rozwiązaniu problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA