logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prośba o pomoc-konfiguracja sieci. 50 punktów dla pomocnego!

SQ9MEM 09 Lip 2005 18:22 2953 11
  • #1 1641491
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    Ocena: 279
    Mam problem z konfiguracją sieci. Mam w domu dwa komputery. Chciałem zmienić dostęp do internetu na sieć bezprzewodową i w związku z tym kupiłem urządzenie Zyxel B-2000 v2, niestety dziś podczas instalacji okazało się, że pracuje ono tylko jako Access Point i w związku z tym z drugim AP nie będzie współpracować (a może się myle ??). Pracownicy firmy zostawili mi tymczasowo urządzenie Planet WAP-1963. To urządzenie ma tylko jeden port Ethernet i chcę je podpiać do portu WAN w Zyxelu i wykorzystać Zyxela jako router (bo o wykorzystaniu go do dostępu do sieci beprzewodowej to nawet nie marzę). Próbowałem już chyba wszystkiego i nie wiem jak skonfigurować to wszystko. Instrukcja do Zyxela: ftp://ftp.europe.zyxel.com/ZyAIR_B-2000_v.2/document/ZyAIR_B-2000_v.2_3.50_UsersGuide.pdf

Podaje dane, które będą prawdopodobnie potrzebne:
    adres IP, który dostałem od operatora: 192.168.90.178
    jeśli podpinam pojedynczny komputer, to w Planecie zostaje 192.168.90.178, a do komputera wpisuje IP 192.168.90.178
    Maska podsieci: 255.255.255.0
    Domyślna brama: 192.168.90.1
    Primary DNS: 192.168.90.1 host: pragma.pl
    Chce po prostu, żeby obydwa komputery miały ze sobą łączność przez Zyxela i żeby miały połączenie z internetem przez Zyxela do Planeta.
    Proszę o pomoc i opisanie konfiguracji komputerów i Zyxela.
  • Pomocny post
    #2 1641590
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 844
    Twój sprzęt to router broadband z wbudowanym switchem i AP.

Jak sam stwerdziłeś, nie nadaje się do podłączenia pod siec dostawcy.

Można na nim bezproblemowo udostepnić sięć na kilka komputerów, w tym również bezprzewodowo.

Dane które podałeś musisz wpisać dla portu WAN Zyxel'a.
    W zakłądce WAN wpisujesz

ISP - ethernet, standard

IP dane które podaleś wcześniej.
    Oraz wybierasz NAT - SUA only.

Jeśli jest sprawdzany MAC w tej sieci - to wpisz w zakładce MAC adres swojej karty sieciowej.

W zakładce LAN wybierasz lokalny adres IP routera i zakres adresów przyznawanych z DHCP. Mogą zostać wartości domyślne.

Na komputerze ustawiasz aby połaczenie korzystała z DHCP (ustawienie automatyczne).

Aby działał dostęp do sieci to wszystko.
  • #3 1642776
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    Dziękuje serdecznie za pomoc. Przyznaje 50 punktów. Niestety pojawił się problem LOW-ID w Emule, ale z tym już chyba nic nie da się zrobić.
  • #5 1643036
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    To wiem, tylko że od dostawcy mam zablokowane porty. Ma mi dzisiaj zrobić forwardowanie.
  • #6 1643817
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    Jeszcze jedno pytanie do sprawy - czy gdy administrator ustawi u siebie forwardowanie portów, to czy trzeba bedzię dokonywac jeszcze jakichś zmian w konfiguracji routera ? Czy na nim też trzeba będzie ustawiać forwardowanie ?
  • #7 1644380
    mbo
    Tak - na routerze Zyxel tez trzeba będzie przekierować te same porty.
  • #8 1644470
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    A można zamiast przekierowania ustawić po prostu w Emule te porty na które admin przekieruje ruch ?
  • #9 1644516
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 615
    Jeśli Admin przekieruje to przekieruje na konkretny IP w tym przypadku na IP rutera, aby przekierowanie działaało dalej musisz na tym ruterze przekierowac na konkretne kompy no i ustawic w Emule aby kożystał z nich.
  • #10 1645407
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    A możecie mi to krok po kroku opisać, jak to w tym routerze ustawić (link do isntrukcji w pierwszym poście). Admin przekierował na porty TCP:3442 i UDP:3442. Czy komputery muszą mieć statycznie IP ?
  • #11 1646975
    mbo
    SUA/NAt

zakładka SUAServer

Zaznaczasz Active

W polu Name wpisujesz nazwę jaką chcesz

Start Port - początek zakresu portów
    End Port - koniec zakresu portów

W Twoim przypadku to będą te same wartości, czyli 1 port.

Server IPAddress - adres IP Twojego komputera.

Operacje powtarzasz dla drugiego portu.

Statyczny adres (zawsze taki sam) misi mieć komputer na któego chcesz przekierować porty.
  • #12 1659834
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    Dziękuje za odpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył konfiguracji sieci domowej z dwoma komputerami, gdzie użytkownik chciał przejść na dostęp do internetu przez sieć bezprzewodową, wykorzystując urządzenie Zyxel B-2000 v2, które działa jako Access Point i nie obsługuje współpracy z innym AP w trybie routera. Tymczasowo użyto urządzenia Planet WAP-1963 z jednym portem Ethernet, podłączonego do portu WAN Zyxel, który miał pełnić funkcję routera. Konfiguracja wymagała ustawienia w Zyxel portu WAN z danymi IP od operatora (192.168.90.178), wyboru trybu NAT (SUA only) oraz ewentualnego klonowania adresu MAC karty sieciowej. W sieci lokalnej router Zyxel powinien mieć ustawiony adres IP i zakres DHCP, a komputery powinny korzystać z DHCP lub mieć statyczne IP w przypadku przekierowywania portów. Problem z niskim ID w programie Emule wynikał z blokady portów przez operatora, który miał wykonać forwardowanie portów TCP i UDP (3442). Konieczne było także przekierowanie tych portów na routerze Zyxel do odpowiednich komputerów, co wymagało ustawienia w zakładce SUA Server aktywnego przekierowania portów na statyczne adresy IP komputerów. Dyskusja zawierała szczegółowe instrukcje konfiguracji NAT, DHCP, przekierowania portów oraz uwagi dotyczące współpracy urządzeń i wymagań sieciowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA