logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łączenie dwóch sieci z wymianą informacji bez dostępu do internetu

Dzienio 12 Mar 2015 08:03 2214 11
  • #1 14521856
    Dzienio
    Poziom 13  
    Zagwozdka dnia:). Jest siec która ma adres 10.40.64.1 i ma dostęp do internetu, musi tam sieć łączyć się do komputera, który pracuję w innej sieci aby nastąpiła wymiana informacji. Warunek taki aby ten dostęp był bez internetu. Serwer z 10.40.64.1 musi wysłać dane do komputera w sieci drugiej. Ogólnie temat zrozumiany dla mnie ale mam problem. mianowicie w sieci 10.40.64.1 jest router, który ma ustawione dynamiczne ip adres jego to 10.40.65.220 i nie ma internetu. Mój problem leży już na samym końcu drogi. Mianowice przed komputerem tym, który musi odbierać sygnał jest switch i np. w port jeden wpięty kabel z modemu sieci tej na, którą mają przesyłać się dane w porcie dwa kabel z routera 10.40.65.220, w 3 porcie kabel do karty sieciowej do komputera końcowego. Raz jak pinguję adres np. 10.40.64.1 to się nie pinguję.siec nieosiągalna. wystarczy, że wypnę kabel tej sieci dedykowanej to się uda i na odwrót. Moje pytanie brzmi. czy da się w karcie komputera końcowego ustawić parametr, który będzie działać i odbierać połączenie z sieci dedykowanej i sieci 10.40.64.1. Można korzystać z dwóch na raz?
  • #2 14521870
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 844
    Można korzystać z dwu na raz, ale przy drugim połączeniu ma nie być bramy domyślnej.

Równie dobrze można ustawić 2 adresy IP na jednej karcie sieciowej.

Załącz schemat jak jest to połączone, z opisu nie do końca wiadomo.
  • #3 14521882
    Dzienio
    Poziom 13  
    ale do podłączyć dwie karty lan do komputera? czy w połączeniu sieciowym w zakładce -> protokół internetowy w wersji 4 (TCP ipv4) dodać te dane? Na obrazku przedstawiono schemat. Z podsieci dwa trzeba przesłać dane do posieci 1. Serwer PUMA do SRP Łączenie dwóch sieci z wymianą informacji bez dostępu do internetu

Dodano po 6 [minuty]:

Takie mam połączenie Łączenie dwóch sieci z wymianą informacji bez dostępu do internetu
  • #4 14521970
    smario11
    Poziom 31  
    Ocena: 120
    Ustawiasz NAT tylko na swoja podsiec i temat zamkniety :)
  • #5 14521980
    mbo
    smario11 napisał:
    Ustawiasz NAT tylko na swoja podsiec i temat zamkniety :)

NAT tu raczej nic do rzeczy nie ma.

Dzienio - masz dostęp do konfiguracji routerów ?

Przydałaby się tablica routingu z obu routerów.

Na schemacie wpisz adresy IP kazdego interfejsu będącego po drodze między sieciami.
  • #6 14521997
    Dzienio
    Poziom 13  
    jeden router urzędu jest zaawansowany tk3-0254 a drugi tp-link WR340G na, którym mam adres 10.40.65.220 Łączenie dwóch sieci z wymianą informacji bez dostępu do internetu

Dodano po 1 [minuty]:

pomyłka USG2000
  • #7 14522084
    mbo
    Wkleiłeś obrazek z opcją gdzie można wpisać statyczny routing - ja prosiłem o tablicę routing.

Nadaj brakuje obrazu całości - dopisz na schemacie adresy IP jak prosiłem.
  • #8 14522141
    Dzienio
    Poziom 13  
    Czy chodzi o to? nie rozumiem pytania Łączenie dwóch sieci z wymianą informacji bez dostępu do internetu
  • #9 14522221
    mbo
    Nie chodziło o to, ale też wystarczy.

Z tej strony tyle wystarczy.

Na tym routerze nie ustawisz aby ruch szedł bez NAT do tego konkretnego urządzenia.

Ponawiam prośbę o schemat z adresami IP i zaznaczeniem od jakiego urządzenia do jakiego ma być komunikacja.
  • #10 14522814
    smario11
    Poziom 31  
    Ocena: 120
    Na lepszych routerach robisz dwie podsieci na dwoch interface. Robisz dwa serwery dhcp i wszystko na automacie niech lata. NAT robisz tylko dla adresacji ktora ma miec neta. Prosciej chyba sie nie da
  • #11 14523716
    Dzienio
    Poziom 13  
    ok dziękuję za informację, będę działał. niebawem się odezwę
  • #12 14542505
    Dzienio
    Poziom 13  
    witam. chciałbym zaktualizować moje poczynania z tym problemem. router ZYWALL USG2000. Na WAN0 kabel eternet podłączony do sieci Urzędu ustawiony adres na sztywno urzędu. LAN1 podłączony pod siec dedykowaną i ustawione dhcp client czyli dhcp z sieci dedykowanej. pinguję na komputerze tej sieci dedykowanej adres naszego serwera i niestety sieć nieosiągalna. Moje pytanie brzmi czego jeszcze nie ustawiłem albo włączyłem?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące połączenia dwóch sieci, z których jedna (10.40.64.1) ma dostęp do internetu, a druga (10.40.65.220) nie. Problem polega na wymianie danych między serwerem a komputerem w drugiej sieci, przy jednoczesnym braku dostępu do internetu. Użytkownicy sugerują różne rozwiązania, takie jak ustawienie dwóch adresów IP na jednej karcie sieciowej, konfiguracja NAT, oraz stworzenie dwóch podsieci na różnych interfejsach routerów. Wskazano również na potrzebę dostarczenia schematu z adresami IP dla lepszego zrozumienia problemu. Użytkownik zaktualizował swoje postępy, informując o użyciu routera ZYWALL USG2000, jednak nadal napotyka problemy z osiągalnością sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA