logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Urządzenia do sieci lan, WiFi do domu parterowego.

xrenjix 03 Paź 2016 22:10 3153 12
  • #1 15971018
    xrenjix
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Witam.
    Jestem na etapie budowy instalacji kablowej w domu elektryka i media.

Potrzebuje pomocy przy wyborze rozwiązań oraz urządzeń do odmu parterowego.

W związku z tym iż życie mnie nauczyło, że a tu by się jednak kabelek przydał, bo Wi-Fi za słabe a to Wi-Fi tu nie dolatuje, w nowym domu rozbudowałem sieć do rozmiarów małej firmy.

Gdzie się da jadę po kablu. Łączne zapotrzebowanie na linie LAN to 22 linii. (samych linii wyszło ponad 50 ale nie namierzam na razie ich uzbrajać) . Oczywiście to na zapas, ale lepiej żeby było nie wykorzystane, niż potem mam żałować, że nie dałem bo na kablu zaoszczędziłem kilkanaście pln.

Ale potrzebuje też Wi-Fi dla urządzeń mobilnych, i tu się robi problem. Z doświadczenia wiem, że jeden ruter nie da rady. Z drugiej strony nie chciał bym robić kilku sieci. Nie wiem jak to rozwiązać, jakie urządzenia.

Na czym mi zależy.
    Wi-Fi sieć domowa dla mieszkańców i gościnna dla gości. W mieszkaniu tak mam i mi się takie rozwiązanie podoba.
    Pokrycie dobrym zasięgiem całego domu i tarasu.
    Cena, ma znaczenie ale głównym wyznacznikiem jest jakość jak wydam na urządzenia 10k nie będę płakał o ile będzie to chodzić.
    Kable jak na razie mogę ciągnąć jak chcę.
    Urządzenia do Wi-Fi raczej chciał bym montować pod sufitem.

W załączniku plan parteru z wymiarami i zaznaczeniem czerwoną linią co chce pokryć zasięgiem Wi-FI.

Net to światło 500mb/s max, dochodzić będzie do kotłowni, tam jest szafka, tam będzie NAS i wszystko co będzie potrzebne z wyjątkiem urządzeń od Wi-Fi te trzeba rozmieścić po domu aby zoptymalizować zasięg.

Za dwa tygodnie montują, i jeszcze przed tynkami chcę wszystko zamontować na sprawdzenie.

Dziękuję za pomoc.
    Załączniki:
    • Urządzenia do sieci lan, WiFi do domu parterowego. WYM.jpg (873.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 15971105
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    WIFI - ubiquity unify AP
    router - mikrotik/routerboard lub inny router ze wsparciem tagged vlan trunks (bo od jednego apek pójdą min 2 vlan-y, dom i goście)

VLANy do separacji gości od domowników.
  • #3 15971229
    xrenjix
    Poziom 22  
    Dziękuję za ukierunkowanie.

Fakt, musze uzupełnić wiedzę, aby to prawidłowo skonfigurować do tej pory miałem styczność z prostymi sieciami, ale wiedza zawsze zostanie.

Tylko mam jeszcze pytanie, producent tych AP podaje, że wewnątrz zasięg do 120m , mi trzeba sporo mnie bo umieszczając go centralnie mam promień max 16m. I jeden AP załatwiał by mi całą sieć bezprzewodową nawet ze startami powodowanymi ścianami. Ale doskonale wiemy jak to jest z zapewnieniami producenta, ma kolega jakieś doświadczenia z tymi AP, i wie jak to wygląda w rzeczywistości?
  • #4 15971268
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Srebrnej kuli nie ma do WIFI w zabudowie , to loteria, dopóki nie spóbujesz nie będziesz pewny jak z pokryciem będzie. Generalnie jedna ściana OK, dwie może, trzy raczej nie. Sufit na pewno więcej niż jedna ściana (zbrojenie dodatkowo) WIFI sieć w budynkach

Antena WIFI - Zależność kąta wiązki promieniowania anteny od wzmocnienia

propagacja WIFI w zabudowie
  • #5 15972333
    likufanele
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    A ja się tak zapytam czym będziesz palił w tej kotłowni? Bo jak jakimiś paliwami stałymi to nie polecam umieszczać tam niczego. Nawet jak będziesz palił gazem/olejem to w tak małym pomieszczeniu może się szybko zrobić bardzo ciepło. Na twoim miejscu pomyślałbym raczej żeby przenieść to wszystko do tej spiżarni co wg. planu masz zaraz obok kotłowni.
  • #6 15975687
    xrenjix
    Poziom 22  
    Poczytałem, i wstępnie się zdecydowałem.

Jeden AP nie da rady, nie ważne jaki zasięg by miał. Ściany robią swoje. Zdecydowałem się na 4 UAP-AC-LITE w tym jeden na zewnątrz. Myślę że wystarczą.

Ruter, trudna sprawa ale wstępnie padło na ten RouterBoard RB3011UiAS-RM, brana pod uwagę była też ta tańsza wersja ale skoro wszędzie są wtyki gigabitowe to i niech tu wszystkie będą.

Switch tu na razie jest dylemat, zarządzany czy nie. Zarządzany daje możliwości, pytanie tylko w jakiej dalekiej przyszłości z nich skorzystam, a sprzęt wieczny nie jest. Niezarządzany tez sobie poradzi i jest sporo tańszy. Ale padła decyzja, że uzbrajam prawie wszystkie linie LAN.

Jak na razie kupię to co potrzebne do Wi-Fi, aby sprawdzić czy 4 AP dadzą radę na zadowalającym poziomie.

Tutaj mój wstępny plan rozmieszczenia AP. Aczkolwiek wersje ostateczną punktów montażowych wyznaczę doświadczalnie, ostateczną ilość AP również.

Urządzenia do sieci lan, WiFi do domu parterowego.WYM1.jpg (883.14 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Dysk sieciowy mam Synology Rack Station RS815RP+ z odzysku, naprawiłem działa już jakiś czas bez zarzutu i myślę że właśnie jego wykorzystam.

I tu schemat sieci Urządzenia do sieci lan, WiFi do domu parterowego.Schemat S..ci.jpg (60.31 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Obawa jest czy UniFi AP, AC LITE przetrwa zimę na zewnątrz. Będzie pod zadaszeniem. Zobaczymy w sumie na zimę można go zdemontować, zasilacz i tak będzie w środku budynku, a na zimę nikomu Wi-Fi nie potrzebne na zewnątrz.

Zastanawiałem się jeszcze nad ewentualnym resetem AP, żeby nie skakać po drabinie najlepiej chyba będzie zdjąć zasilanie. Dlatego PoE wewnętrzne na osobnej linii i zewnętrzne też. I reset przez aktor w rozdzielnicy.

likufanele cenna uwaga. Tak będę palił, według wyliczeń nieznacznie ale będę, gazem. Zostało to już przemyślane obgadane a zyski cieplne z urządzeń już zostały zagospodarowane. Według projektu w kotłowni nie będzie za ciepło.

Proszę o uwagi.
  • #7 15975710
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    Do AP Unifi potrzebny ci jakiś sprzęt na kontroler jeśli VLAN-y będziesz robił.
  • #8 15975737
    xrenjix
    Poziom 22  
    Muszę zrobić.
    Ale nie bardzo zrozumiałem co chciałeś mi przekazać. Możesz jaśniej mnie naprowadzić.
  • #9 15975769
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    Do zaawansowanej konfiguracji AP Unifi potrzebny jest kontroler czyli program na jakimś PC (malinka ARM), który zarządza zaawansowanymi funkcjami na AP-kach ponieważ nie maja te urządzenia webconfigu - https://www.youtube.com/watch?v=EdXoIi1UdEI.

W sumie kontroler nie potrzebny -
    Cytat:
    Możliwe jest to do zrobienia poprzez SSH, bo tylko taką producent zaoferował możliwość łączenia się z punktami AP UAP. Można zauważyć brak interfejsu WWW ale patrząc z drugiej strony, po co mi interfejs www jak chcę zarządzać punktami z serwera. Ważną informacją jest to, że po ustaleniu całej konfiguracji np. SSID, hasło, VLAN, kontroler może zostać odłączony a punkty będą dalej funkcjonować nawet po restarcie. Natomiast bez kontrolera tracimy statystyki, możliwość konfigurowania, powiadomienia, alarmy.
    http://techfreak.pl/kontroler-unifi-ap-uap-na-raspberry-pi/
  • #10 15978064
    xrenjix
    Poziom 22  
    Ale już mi się zamieszało, douczam się 3 wieczór i też mi wychodzi, że kontroler niepotrzebny. Nie oszukujmy się, nie zamierzam inwigilować rodziny nie będę tego co dzień konfigurował, nic nie musi mnie alarmować bo o czym, że się sypnęło to mi ktoś z członków rodziny powie, że nie działa lub sam zobaczę. JA chcę tylko dobre pokrycie zasięgiem dla dwóch sieci, no może trzech. Rodziny i zaufanych z dostępem do plików na NAS, gości mniej zaufanych z dostępem tylko do Internetu, i ewentualnie internet rzeczy w przyszłości.

Z tego co poczytałem to widzę to tak:
    Pomijam tu całkowicie w tej chwili LAN i serwer plików.

Wchodzę w konfigurację microtik. Konfiguruje sobi WAN powiedzmy na pierwszym gnieździe.
    W zakładce ip/adresses daje pule adresów i port powiedzmy 2 dla LAN. Potem mogę sobie zmienić nazwę dla wygody.
    Tworze vLANy z ustawionego LAN. Add vLAN ustawiam nazwę i numer ID vLAN. i interface wybieram wcześniej utworzony LAN, i tak ile mi ich potrzeba.
    Teraz musze przypisać pule adresów i interface utworzonym vLANom.
    DHCP dla LAN z pula adresów.
    DHCP dla vLANów z pulą adresów bramą i DNS z ISP
    I tyle w ruterze.
    Podłączam wszystkie AP do rutera
    Uruchamiam program UniFI na kąpie podłączonym do rutera za pośrednictwem LAN, loguje się do programu.
    Zakładka Devices wykrywam podłączone AP jeśli widzi wszystkie adoptuje je. Jak status połączone to jest git.
    Konfiguruje każdy z osobna, nadając mu stały ip maskę i ustaloną bramę i zapisuję do pamięci AP.
    Teraz settings/Wireless networks. Dodaje swoje sieci Wi-Fi ustawiam zabezpieczenia, w zawansowanych ustawiam z jakim konkretnym ID vLAN ma się łączyć ta sieć wykorzystując wcześniej nadane ID vLAN, zapisuje w pamięci AP.
    I już powinno śmigać. TO co dany vLAN mo ze to już nasze ustawienia wewnętrzne rutera.

I jak będę chciał je przekonfigurować to odpalam kompa i przekonfigurowywuje.

Podmieniłem grafikę z rozmieszczenia AP bo wcześniej dałem pustą
    Urządzenia do sieci lan, WiFi do domu parterowego.WYM1.jpg (883.14 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Jakieś inne błędy? pomysł na Switch?
  • #11 15984759
    xrenjix
    Poziom 22  
    Rozumiem, że uwag nie ma mogę zamawiać.

A to wstępne rozmieszczenie AP ok, czy coś zmienić? Chciał bym zacząć z możliwie najlepszej sytuacji przynajmniej teoretycznie. Potem będę przesuwał do uzyskania możliwie najlepszego pokrycia.
  • #12 15984809
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 827
    hermes-80 napisał:
    Do zaawansowanej konfiguracji AP Unifi potrzebny jest kontroler czyli program na jakimś PC (malinka ARM), który zarządza zaawansowanymi funkcjami na AP-kach ponieważ nie maja te urządzenia webconfigu - https://www.youtube.com/watch?v=EdXoIi1UdEI W sumie kontroler nie potrzebny -
    Kontroler wystarczy na pececie, bo jest konieczny do konfiguracji, ale AP-eki będą działać i przy wyłączonym kontrolerze. Jest jeszcze kontroler sprzętowy:
    https://www.senetic.pl/product/UC-CK?gclid=CNzyuPfbzs8CFeEV0wod2JQLYA
    Teraz jest nowa wersja softwaru kontrolera - różni się znacznie wizualnie od tego na Youtube, ale zasada ta sama. Teraz to wygląda tak:
    https://www.youtube.com/watch?v=zLba-UqPVGw
  • #13 15985251
    xrenjix
    Poziom 22  
    A dzięki, na razie i tak nie będę kupował tego kontrolera, nie ma co się oszukiwać dzisiaj zamówiłem, przyjdzie to sprawdzę jak z zasięgiem, znajdę możliwie najlepsze miejsca, wykonam instalację na gotowo i koniec. Zacznie to pracować tak naprawdę jak się wprowadzę, a to najwcześniej przyszłą wiosną.
    Potem może jak wszystko sobie poprogramuję to dokupię, chociaż jak mówię nie widzę potrzeby jak na razie.

A zmiana graficzna to szczegół.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik buduje sieć LAN i Wi-Fi w parterowym domu, planując 22 linie LAN oraz odpowiednie pokrycie Wi-Fi. Z doświadczenia wie, że jeden router nie wystarczy, dlatego rozważa zastosowanie kilku punktów dostępowych (AP). Użytkownik zdecydował się na 4 urządzenia Ubiquiti UniFi AP AC Lite, w tym jedno na zewnątrz, oraz router MikroTik RB3011UiAS-RM. W dyskusji poruszono również kwestie VLAN-ów dla separacji sieci domowej i gościnnej oraz potrzebę kontrolera do zaawansowanej konfiguracji AP. Użytkownik planuje przetestować zasięg AP i dostosować ich rozmieszczenie w celu uzyskania optymalnego pokrycia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA