logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sieć w domu jednorodzinnym

jaaaa1989 29 Mar 2024 11:14 2475 12
  • #1 21024326
    jaaaa1989
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    Chciałbym założyć sieć wifi w domu.
    Dom jednorodzinny 130m2, piwnica, parter, poddasze, strych. Dom ma 50 lat i nie były poprowadzone w nim żaden przewody sieciowe, położę kable kat 6 lub 7 w listwach przypodłogowych a między kondygnacjami przez schody. Mam pytania dotyczące sprzętu oraz projektu sieci. Zależy mi na roamingu wifi. Czy jeśli muszę mieć urządzenie (router, modem) od dostawcy internetu ale może ono być ustawione w trybie bridge to muszę podpinać router i dopiero access pointy Unifi? Jeśli tak to czy teoretycznie lepszy router innej firmy (Mikrotik) będzie lepszym wyborem czy jednak router z Ubiquiti byłby lepszy ze względu np. na lepsze dogadywanie się z AP Unifi? Czy switch pomiędzy routerem a AP jest problematyczny i powinno się go unikać za wszelką cenę? Czy wifi w routerze warto zostawić włączone czy lepiej zostawić wifi tylko dla AP? Załączam diagram z projektem sieci, AP byłyby podłączone poprzez adaptery zasilające, nie widać tego na rysunku
    Pozdrawiam Diagram projektu sieci domowej dla pięciopokojowego domu z trzema piętrami.
  • #2 21024398
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1463
    Punkty "rozdawania" wifi TYLKO połączone miedzią.
    Widze że strasznie kombinujesz, trochę miedzi, trochę brigdy ...
  • Pomocny post
    #3 21024495
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 21024550
    jaaaa1989
    Poziom 11  

Nie znam się na sieciach, po prostu ostatnio sporo poczytałem, ale mam tylko większy bałagan w głowie. Na niektórych forach pisano, że AP Ubiquiti jest ok, ale routery są lepsze z Mikrotika itp. Ja się przy niczym nie upieram, mogę kupić router z TP-Linka lub Asusa, może to być Ubiquiti lub Mikrotik. Jeśli AP Unifi 6 Lite nie są dobre, to mogę wziąć coś innego. Chciałbym tylko się dowiedzieć, jak to wszystko mniej więcej działa, jakie są zależności. Jeśli router za modemem dostawcy ma mieć włączone wifi (co mi raczej nie jest potrzebne, bo 2 AP powinny pokryć cały dom, obecnie kilkuletni router TP-Linka ze średnio-niskiej półki pokrywa cały dom i jest umiejscowiony między piwnicą a parterem), to pewnie lepiej będzie się trzymać produktów z Ubiquiti. Ale jeśli router mógłby mieć wyłączone wifi, to nadal lepiej mieć router z tej samej firmy, czy Mikrotik byłby lepszy? A może Mikrotik jest lepszy, ale ja tej dobroci nie wykorzystam jako laik? Jeśli chodzi o roaming, to nie zainwestuję dziesiątek tysięcy, żeby mieć w domu prawdziwy roaming. Wiem, jakie ograniczenia ma sprzęt domowego wifi za 2000-3000 zł i je akceptuję. TV, wzmacniacz, konsola i PC będą połączone skrętką, więc roaming jest tu zbędny, a laptop czy smartfon będzie wymieniony na nowy i pewnie będzie wspierał roaming w jakimś stopniu. Chciałbym teraz zainwestować, żeby wifi przerywało podczas przełączania między AP w jak najmniejszym stopniu. Czy jeśli podepnę do routera 2x switch + 2x AP bezpośrednio, a ze switchy tylko PC, TV i cała reszta sprzętu "stałego" skrętką, to będzie to poprawne rozwiązanie? Nie wiem, w którym miejscu "kombinuję", po co są te switche, w końcu istnieją? Jeśli jednak kombinuję za dużo, to jak to uprościć? Chodzi o to, żeby zamiast 2 switchy użyć jednego? Mogę poprowadzić więcej kabli z piwnicy na parter, ale z parteru max. 2 kable na piętro, więcej nie dam rady. Ale tym sposobem mógłbym podpiąć obydwa AP do routera (przez adapter zasilający po drodze, ale omijając switch).
  • Pomocny post
    #5 21024553
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21024575
    jaaaa1989
    Poziom 11  
    Czyli jeśli wyłączę wifi w routerze to router automatycznie przestaje być AP i jest jakby bramą do internetu i switchem? Jeśli prościej jest kupić router Ubiquiti i użyć go jako router (AP+switch) i do niego podłączyć AP i switche to mam możliwość tak zrobić. Na strychu nic nie potrzebuję i wilgotność na strychu nie pozwoliłaby mi raczej na trzymaniu tam sprzętu więc możemy ten strych pominąć. Czy nic nie da się zrobić? Mam odpowiedzi co chcę zrobić źle i co by było dobrze ale jest niewykonalne ze względu na ilość kabli które musiałyby przechodzić między kondygnacjami, ale jak to zrobić poprawnie? Jest ktoś w stanie podpowiedzieć jaki router mam kupić i jak to podłączyć? Wszystko co jest na rysunku z postu 1 jako klient (pc, tv, ps itp) oraz AP byłoby podłączone kablem, reszta której na rysunku nie ma, (smartphony, laptopy itp) przez wifi. Powinien istnieć sposób żeby to jakoś spiąć.
  • Pomocny post
    #7 21024577
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2030
    jaaaa1989 napisał:
    A może Mikrotik jest lepszy ale ja tej dobroci nie wykorzystam jako laik?

Unifi jest prostsze w konfiguracji od Mikrotika. Zapewne TP-Link będzie jeszcze prostszy do bezpiecznego skonfigurowania i uruchomienia.

jaaaa1989 napisał:
    wifi za 2000-3000zł

Propozycja:
    - Cloud Gateway Ultra.
    - Switch Unifi Flex Mini (ilość wg potrzeb).
    - AP Unifi 6 lite (planujesz rozmieścić dwa) + zasilacze PoE do nich.
  • Pomocny post
    #8 21024583
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21024596
    jaaaa1989
    Poziom 11  
    Ok, czyli zamawiam:
    Cloud Gateway Ultra, łącze z routerem dostawcy, router dostawcy musi pracować tylko jako modem, czy tak jest poprawnie?

- Switch Unifi Flex Mini x2 (po jednym na parter i piętro), łączę je z routerem Gateway Ultra, do switchy podłączam sprzęt 'nieruchomy' typu PC, TV, konsola itp.

- AP Unifi 6 lite x2 (po jednym na parter i piętro) + zasilacze PoE x2. Czy wpięcie AP do switchy to proszenie się o kłopoty? Jeśli tak, to przeciągnę jeszcze jedną skrętkę przez piwnice do salonu, gdzie ma być AP na parterze i podłączę AP na parterze bezpośrednio z routerem, pośrednio poprzez zasilacz PoE. Tak samo poprowadzę dodatkową skrętkę na piętro (ciekawe, kiedy żona zauważy i wyprowadzi mnie na strych) i podłączę AP na piętrze bezpośrednio z routerem (przez zasilacz PoE). W takim wypadku mam na routerze zajęte wszystkie porty LAN, nie cieszy mnie to, bo planuję w przyszłości dorzucić switch PoE i kamery. Czy mogę podłączyć switch PoE do switcha Unifi Flex Mini, czy to też proszenie się o kłopoty?

Dodano po 26 [minuty]:

Erbit napisał:
    Natomiast równie dobrze możesz poza GPD (Główny Punkt Dystrybucji) zrobić LPD (Lokalny Punkt Dystrybucji) na każdym piętrze czyli tak jak narysowałeś na schemacie. Zwróć tylko uwagę, że w takiej topologii wąskim gardłem będą odcinki pomiędzy GPD a LPD no chyba, że szarpniesz się na bonding albo urządzenia z portami 2,5 / 10 Gb/s by obsłużyć nimi połączenia pomiędzy PD (punktami dystrybucji).

Jak mocno musiałbym się szarpnąć na 2,5Gb? Rozumiem, że to nie tylko switch ale router też musiałby mieć porty 2,5Gb. Jak narazie mógłbym przełknąć wąskie gardło, nie przesyłamy plików w domu między urządzeniami a internet jak narazie 100Mb z możliwością przejścia na max 250Mb, chodzą słuchy że ma być światłowód ale może to być za 5 lat...
  • Pomocny post
    #10 21024635
    freebsd
    Poziom 42  
    Kup AP U6+ zamiast Lite.

jaaaa1989 napisał:
    Cloud Gateway Ultra, łącze z routerem dkstawcy, router dostawcy musi pracować tylko jako modem, czy tak jest poprawnie?
    Tak jest poprawnie. Router dostawcy może pracować jako router, ale może pracować jako modem (to jest zalecane).

jaaaa1989 napisał:
    - Switch Unifi Flex Mini x2 (po jednym na parter i piętro), łącze je z routerem Gateway Ultra, do switchy podłączam sprzęt 'nieruchomy' typu PC, TV, konsola itp.
    To są najtańsze switche, ale sam ich używam, gdyż cena nie ogranicza ich funkcjonalności . Policz ilość portów, zobacz czy nie potrzebujesz większej ilości portów. W Unifi większość switchy posiada wsparcie dla PoE, ale kosztują wtedy więcej. Można wtedy zasilać AP prosto ze switcha, ale dla dwóch AP w mojej ocenie nie warto wydawać więcej na switche z PoE.

jaaaa1989 napisał:
    Czy wpięcie AP do switchy to proszenie się o kłopoty
    Absolutnie nie. Zaletą Unifi jest zarządzanie wszystkimi urządzeniami (zgodnymi z Unifi) z jednego miejsca.
    Na AP Unifi możesz utworzyć do 8 sieci Wi-Fi (8 x BSSID per jedna częstotliwość), choć zalecanej jest nie więcej niż 4 ze względu na samą technologię Wi-Fi. W ten sposób możesz mieć osobne sieci sieci dla urządzeń smart home, własnych np. telefonów i np. z pracy. Wszystkie sieci WiFi mogą działać w wydzielonych VLAN'ach będąc odseparowanymi od siebie. I jest to bardzo łatwe do stworzenia, ponieważ wszystkie urządzenia od razu "rozumieją" konfigurację wprowadzaną w jednym miejscu. Nie musisz osobno konfigurować AP, routera i przełączników.

jaaaa1989 napisał:
    czy mogę podłączyć switch PoE do switcha Unifi flex mini
    Możesz.
  • #11 21025061
    jaaaa1989
    Poziom 11  

Dzięki za odpowiedzi, zamówię zestaw z Ubiquiti: router UniFi Cloud Gateway Ultra, 2 switche UniFi Switch Flex Mini, 2 AP UniFi U6+ (są nawet tańsze niż 6 Lite), zasilacze PoE UniFi i przetestujemy to wszystko. Jeszcze raz dzięki.
  • #12 21025884
    freebsd
    Poziom 42  
    Kilka podpowiedzi:
    Urządzenia Unifi paruje się z routerem. Więc pierwsze użycie, to oprócz podłączenia jeszcze "adaptacja" np. AP przez router. Dodatkowo podczas adaptacji wykonywany jest również upgrade urządzenia do najnowszej wersji oprogramowania.
    Router może startować kilka minut.
    Zarządzać Twoimi urządzeniami możesz przez stronę www podając adres routera w sieci lokalnej, poprzez aplikację na telefon, oraz poprzez chmurę Unifi (za darmo do kilku sieci).
    Załóż konto w chmurze Unifi i od razu zabezpiecz za pomocą 2FA.
    Nawet nie posiadając publicznego adresu IP możesz z telefonu zestawić VPN do Twojej sieci domowej za pomoca Teleport (aplikacja Unifi WiFiman.
    Ustaw bezpieczniejsze DNS'y w Networksd/dana siećDNS Server zgodnie z opisem: https://blog.cloudflare.com/introducing-1-1-1-1-for-families , np.: Malware Blocking Only, Primary DNS: 1.1.1.2, Secondary DNS: 1.0.0.2.
    Ustaw "Minimum RSI"w ustawieniach AP.
    Nie ustawiaj za szerokich kanałów Wi-Fi, ja np. używam 20 MHz dal 2,4 GHz, oraz 80 MHz dla 5 GHz. Mniejsza prędkość, ale lepsze pokrycie.
    Ustaw w Security/Country Restrictions blokowanie in/out do krajów typu rosja, białoruś, korea południowa.
    Zobacz w Security/Detection Sensitivity co możesz zmienić wg twoich potrzeb.
    Jak wejdziesz w zakładkę Topology to nie zapomnij nacisnąć trójkącika oznaczającego "play".
    Ustaw wykonywanie backupów konfiguracji w chmurze.
    Ja ustawiłem ręczne aktualizacje - powiadomienia dostaję jako push w telefonie o dostępnych nowych aktualizacjach.
    Załóż również użytkownika lokalnego.
    Sprawdź opcje w system log/Push Notification Settings i ustaw sobie np powiadomienie push przy każdym logowaniu admina do routera.
    Obejrzyj poradniki na YT, np. o VLAN, podziale sieci, wielu sieciach WiFi i przypisaniu ich do VLAN, o separacji sieci VLAN.

Masz urządzenia o zaawansowanych możliwościach, ale jednocześnie dosyć prostych i przyjemnych w konfiguracji. Unifi to jest najtańszy SDN na rynku:
    (https://en.wikipedia.org/wiki/Software-defined_networking
    Z całą pewnością jest próg wejścia w konfigurację nowych urządzeń. Szukaj rozwiązań najpierw na YT, a następnie pisz tutaj.
  • #13 21026953
    jaaaa1989
    Poziom 11  
    Dzięki za dodatkowe rady, sprzęt dojdzie w ciągu kilku dni i pewnie za drugie tyle będę miał czas to uruchomić. Nie myślałem o kilku sieciach ale jak najbardziej spróbuję je skonfigurować. Odezwę się za jakiś czas i dam znać jak poszło. Dzięki jeszcze raz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować sieć Wi-Fi w domu jednorodzinnym o powierzchni 130 m², z zamiarem wykorzystania kabli kategorii 6 lub 7. Kluczowe pytania dotyczą wyboru sprzętu, w tym routera i punktów dostępowych (AP), oraz konfiguracji sieci z roamingiem Wi-Fi. Użytkownik rozważa urządzenia od Ubiquiti i Mikrotika, z zaleceniem, aby wszystkie AP były od jednego producenta dla zapewnienia roamingu. Proponowane rozwiązanie to router UniFi Cloud Gateway Ultra, switche UniFi Flex Mini oraz AP UniFi 6+ z zasilaczami PoE. Użytkownik planuje podłączenie AP do switchy oraz routera, a także rozważa przyszłe rozszerzenia sieci. Dodatkowe porady obejmują konfigurację urządzeń Unifi oraz zarządzanie siecią przez aplikację.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA