logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dwa sterowniki do jednego czujnika temperatury w kominku C.O.?

olo_82 04 Paź 2016 10:57 2187 6
REKLAMA
  • #1 15971654
    olo_82
    Poziom 2  
    Witam.
    Kominek c.o. posiada czujnik temperatury, który jest podłączony do sterownika pomp.
    Chciałbym "skorzystać" z tego czujnika również do podłączenia drugiego sterownika, który po wykryciu wzrostu temperatury na kominku c.o. odcinałby drugi piec gazowy od użytkowania.
    Nie mam możliwości zamontowania drugiego czujnika, muszę skorzystać z już istniejącego, ale nie wiem jak rozwiązać to fizycznie co by dwa niezależne sterowniki podłączone do jednego czujnika odpowiednio odczytywały temperaturę i nie zakłócały się wzajemnie.
    Ten drugi sterownik do odcinki pieca gazowego jest dopiero w planach więc jestem otwarty na różne pomysły i sugestie.

Ma ktoś jakiś pomysł albo rozwiązanie?
    Dziękuję i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 15971686
    jega
    Poziom 24  
    Ocena: 108
    Wszystko zależy od tego jaki to czujnik i jak jest wykonywany pomiar. Generalnie zawsze się da coś wymyślić, ale bez znajomości tych danych nie ma sensu generalizować.

Najlepiej byłoby, gdybyś dotarł do schematu układu pomiarowego a przynajmniej ustalił typ (chociaż rodzaj) czujnika.
  • REKLAMA
  • #3 15972867
    olo_82
    Poziom 2  
    Spróbuję jutro skontaktować się z producentem, bo w necie nic nie znalazłem.

Model to KG Elektronik CS-08
  • #4 15975623
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2103
    olo_82 napisał:
    Nie mam możliwości zamontowania drugiego czujnika, muszę skorzystać z już istniejącego

Czyżby zabudowane na amen pod obudową kominka? Naprawde nie masz dostępu do żadnej rurki, wymiennika czy czegokolwiek by zamontować tam termostat przylgowy za 40 zł?
  • REKLAMA
  • #5 15975941
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 944
    A jak jest załączana pompa od kominka? Jak rośnie temp. w kominku to włącza się pompa? Może do jej zasilania jest dostęp - wtedy jakiś stycznik - jak pompa pracuje to styk blokuje kocioł gazowy. :idea:
  • #6 15975966
    Sono2020
    Poziom 20  
    Ocena: 146
    Ale masz przecież dostęp do sterownika więc możesz wykorzystać przewód do pompy aby sterować nim przez przekaźnik NO/COM/NC dodatkowym źródłem ciepła.
    Przekaźnik 230V NO/NC podłącz równolegle z pompą. Do styku COM/NC podłącz styk kotła gazowego i masz gotowe gdy załączy się pompa to styk ze stanu zamkniętego przejdzie w otwarty i rozłączy gazówkę lub inne źródło. Chyba że sterownik steruje pompą przez PWM ale ten raczej nie przynajmniej nic o tym nie piszą.
  • REKLAMA
  • #7 15976853
    olo_82
    Poziom 2  
    Niestety nie udało się uzyskać bardziej szczegółowych informacji, albo po prostu nie dodzwoniłem się do osoby odpowiedniej.
    Co do dostępu do kominka, to owszem jest ale odpada jakiekolwiek prowadzenie przewodu przez 3 pomieszczenia.
    Można to zrobić ostatecznie tak jak piszą koledzy wyżej i wykorzystać przewód zasilający pompę i nim wysterować piec gazowy. Nie ukrywam, że lepiej i bezpieczniej by było gdyby odcinka pieca gazowego następowała jakieś 20 stopni wcześniej niż załączanie pompy c.o. Chodzi o bezpieczeństwo, jeżeli piec gazowy zagrzeje układ do maks temp powiedzmy 60stopni przed załączeniem pompy kominka, to zostaje już tylko 30 stopni do przegrzania itp.
    Miałem raz taką sytuację, ze rozpaliłem w kominku i zanim załączyła się pompa c.o. zdążył mi piec gazowy nagrzać grzejniki na maksa. Gdyby nie wbudowana wężownica w kominek to pewnie miałbym niezły bajzel w domu, dlatego chciałbym aby już przy minimalnym wzroście temperatury na kominku następowała odcinka pieca gazowego.
    Zastanawiałem się także nad jakimś modułem bezprzewodowym, który zdalnie odcinałby piec choć nie ukrywam, że najpewniej by było skupić się na przecięciu kabla od czujnika i tu coś wymodzenie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na podłączenie dwóch sterowników do jednego czujnika temperatury w kominku centralnego ogrzewania (C.O.), aby drugi sterownik mógł odcinać piec gazowy w przypadku wzrostu temperatury. W odpowiedziach zasugerowano, aby skontaktować się z producentem czujnika (KG Elektronik CS-08) oraz rozważyć wykorzystanie przewodu zasilającego pompę do sterowania piecem gazowym przez przekaźnik. Podkreślono również znaczenie bezpieczeństwa, sugerując, że odcięcie pieca gazowego powinno następować przy niższej temperaturze niż załączenie pompy, aby uniknąć przegrzania systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA