logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić kąt elewacji i deklinacji anteny POLAR-MOUNT?

Tomasz 28 Mar 2003 19:50 2525 2
REKLAMA
  • #1 152840
    Tomasz
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    Witam

Czy ktoś zna przepis na prawidłowe ustawienie i wyregulowanie takiej anteny.Szczególnie chodzi mi o kąt elewacji i deklinacji.

Pozdrawiam

Tomasz
  • REKLAMA
  • #2 154279
    sebo
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Kąt elewacji jest to nachylenie anteny w pionie wartość tego kąta zależy od
    -szerokości geografocznej
    -pozycji geostatycznej satelity na którego antena jest skierowana
    W twoim przypatku wartość tego kąta na astre i hotbirda wyniesie ok 30.5 stopni.
    Kąd deklinacji stanowi poprawkę położenia anteny tak aby mogła ona śledzić orbite.
    Zależy on od szerokości geograficznej
    u ciebie około 6 stopni.

DOBRA DOSYĆ TEORII
    Jeżeli masz zamiar ustawić antene tylko na jedną satelite to odpuść sobie precyzyjne ustawianie tych kątów bo jest to dość żmudne zajęcie.
    Ustaw tylko antene na maksymalny sygnał przy pomocy miernika sygnału lub tunerka i tv.
    No chyba że chcesz dołączyć do tej antenki siłownik to napisz postaram się ci wytłumaczyć jak to zrobić w praktyce.
  • #3 193666
    Tomasz
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    Cześć.
    Oczywiście chodzi o antene na "całą orbitę",obracaną siłownikiem.Zamontowałem taką ,ale nie mogłem znaleźć sygnału satelity Hispasat (30 stopni).Piszę "nie mogłem " ponieważ udało mi się ustawić ten zestaw.Sekretem jest prawidłowe ustawienie kąta deklinacji i wypionowanie stojaka anteny (właśnie z tym był problem).Teraz wszystko działa prawidłowo :) Dzięki za precyzyjną odpowiedź.

Pozdrawiam
REKLAMA