logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sata 1,2,3 różnice w kablach - czy mogą powodować zawieszenia ?

rahtava 10 Paź 2016 03:39 6525 3
REKLAMA
  • #1 15984904
    rahtava
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam,
    podłączyłem dysk ssd do portu 6GB starym przewodem z opisem 2pairs/AWG28 100ohm. Na początku testy pokazały, że jest ok, transfer 500MB. Jednak po tygodniu komputer zaczął się wieszać.
    Po wstępnych testach wygląda jakby zmiana przewodu na sata3 wyeliminowała zawieszenia. (powrót do starego kabla, ponownie wywołał zawieszenie).

Czy to możliwe aby rodzaj kabla wpływał na błędy w transmisji ? Czy to raczej kwestia np. starych styków na starym kablu ?

Testy porównawcze kabli sata 1,2,3 są zgoła odmienne, więc już zgłupiałem do reszty. Oto testy, które mówią, że nie ma znaczenia jaki kabel użyjemy oraz że ma to znaczenie:
    https://www.pugetsystems.com/labs/articles/SA...b-s-vs-6Gb-s-Cable-Performance-Revisited-183/
    https://www.youtube.com/watch?v=2U-mOVzHKGw
  • REKLAMA
  • #2 15984913
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1110
    SSD są bardzo czułe na kable.
    Co ciekawe np u mnie, gdy podpięty jest sam SSD do kontrolera, to pracuje na w sumie obojętnie czym. Czy to SATA1, 2 czy 3, jest mu to obojętne.
    Ale dołączenie HDD do zestawu w 90% powoduje BSODy przy bootowaniu.
    Wymiana kabla do SSD na nowy SATA3 pomogła.
    Teraz HDD pracuje na "czymkolwiek" i oba dyski współpracują OK.

A wszystko wpięte w płytę obsługującą max SATA2 ;)
  • REKLAMA
  • #3 15988739
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    rahtava napisał:

Czy to możliwe aby rodzaj kabla wpływał na błędy w transmisji ? Czy to raczej kwestia np. starych styków na starym kablu ?

W teorii nie. W praktyce - tak. Niektóre kable mają chyba dodatkowe żyły, czy jakoś tak. Wtyczka jest ta sama. Tym niemniej to bardziej kwestia jakości kabla niż standardu SATA - nie słyszałem by były kable działające tylko dla np: SATA 2 lub SATA 3.
  • #4 16256907
    rahtava
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Zmiana kabla sata pomogła. Tak jak poprzednicy pisali, w praktyce ma znaczenie jakość kabla sata.
REKLAMA