logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bizhub c220 - hałasuje podczas kopiowania, wymiana main motor nie pomogła

p_sz 10 Paź 2016 07:37 1407 9
REKLAMA
  • #1 15984942
    p_sz
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Witam
    Nie mogę sobie poradzić z lokalizacją usterki. Wstawiłem inny main motor, ale to nie pomogło. Dla przykładu - kopiowanie 3 razy po 1 kartce - maszyna wydaje dźwięk jak w załączonym pliku mp3.
    Załączniki:
    • ineoplus220.mp3 (800.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15985025
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 829
    Sprawdziłeś czy nie jest zatkany wylot tonera zużytego z sekcji czyszczącej pasa transferu ? Dźwięk bardzo podobny. Na kopiach coś widać ? Brudne pasy ? Braki w nakładaniu kolorów ? Rozmazany obraz ?

C.
  • REKLAMA
  • #3 15985037
    p_sz
    Poziom 9  
    copyman napisał:
    Sprawdziłeś czy nie jest zatkany wylot tonera zużytego z sekcji czyszczącej pasa transferu ? Dźwięk bardzo podobny. Na kopiach coś widać ? Brudne pasy ? Braki w nakładaniu kolorów ? Rozmazany obraz ?

C.

Sekcja czyszcząca pasa drożna. To nie to.

Sprawdziłem. Nie nakłada żółtego koloru. Brak żółtego koloru na wydrukach.
  • REKLAMA
  • #4 15985096
    copyman
    Wywoływaczka od żółtego mechanicznie sprawna ? Kręci sie lekko ? Moduł bębna sprawdziłeś ?

C.
  • REKLAMA
  • #5 15985340
    p_sz
    Poziom 9  
    Nie mogłem wyciągnąć wywoływaczki Y. Po wyjęciu bębna Y okazało się, że wywoływaczka nie była założona na ośkę wychodzącą z main drive... Musiałem go wyciągnąć i poprawić.
    Teraz drukuje już żółty kolor.

Niestety terkotanie zostało.

Maszyna na czuwaniu tez co kilka minut zaterkocze 1, 2 lub 3 razy.
  • Pomocny post
    #6 15986681
    kiris1515
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Przychylałbym się do odpowiedzi kolegi copyman. Sprawdzałeś czy element łączący odprowadzanie zużytego tonera z pasa transferowego do pojemnika na zużyty toner nie jest zapchany? Można go łatwo zdemontować, jest przykręcony od przodu na jedną śrubkę.
  • Pomocny post
    #7 15986991
    copyman
    Tylko żeby to wyłapać to odprowadzanie tonera musi sie minimum 2 razy zapchać ;) Za pierwszym razem tez na ten mały element nie wpadłem :)

C.
  • Pomocny post
    #8 15993315
    deathwing
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    dziesiątki razy słyszałem ten dźwięk, kanalik łączący pas transferowy z pojemnikiem na zużyty toner. Częsta sprawa w tych urządzeniach, zdarza się że powtarza sie w tych samych urządzeniach co 3-4 miesiące, ogólnie jest na to fix od minolty nowy kanalik i uszczelka, dorażnie odkurzyć - to jest przyczyna,
    skutkiem jest warkot pasa transferowego dokladniej listwy czyszczącej - zdemontować całość listwe slimaka pozbyć sie ,,kamienia" zmontować i hula:)
  • Pomocny post
    #9 15993922
    Łikam
    Poziom 22  
    Ocena: 47
    deathwing napisał:
    ... kanalik łączący pas transferowy z pojemnikiem na zużyty toner. Częsta sprawa w tych urządzeniach,...

Potwierdzam, jednak my zwykle tylko poprawialiśmy mocowanie, tzn. poluzować ten łącznik i przykręcić ponownie. Po takiej akcji usterka nigdy nie powróciła.
  • #10 16090989
    p_sz
    Poziom 9  
    Dziękuję bardzo za pomoc. Mieliście rację, to jednak niedrożny ten kanalik... Mimo, że go wyczyściłem i cały kanał w pasie transferowym od razu sie zapchał ponownie... To mnie zmyliło i rozkręciłem cały napęd w maszynie.. :D :D

Jeszcze raz WIELKIE dzięki !! Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z hałasowaniem urządzenia Bizhub C220 podczas kopiowania, mimo wymiany silnika głównego. Po sprawdzeniu różnych komponentów, takich jak sekcja czyszcząca pasa transferowego i wywoływaczka koloru żółtego, okazało się, że przyczyną hałasu był zator w kanale odprowadzania zużytego tonera. Po jego oczyszczeniu problem został rozwiązany, jednak użytkownik zauważył, że kanał ponownie się zapchał, co wymagało dalszej interwencji. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami i sugerowali regularne czyszczenie oraz poprawę mocowania elementów, co może zapobiec powtarzaniu się problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA