logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bizhub c220 - przyczyna pasków na wydrukach, czerwone i żółte pasy

serwis.urz.biurowych 20 Maj 2019 11:31 2229 6
REKLAMA
  • #1 17970590
    serwis.urz.biurowych
    Poziom 15  
    Ocena: 277
    witam
    mimo że już trochę miałem okazję w tych maszynach podziałać, tym razem nie wiem co sądzić...
    maszyna robi mi wybiórczo na co którejś kartce paski , tak jakby listwa się ślizgała albo jakieś zwarcie na bębnach.
    Czasem czerwone pasy (jak na załączonym foto) a czasem żółte...
    o co kaman
    a może to transfer???
    Proszę o wasze sugestie
    z góry dzięki
    Załączniki:
    • Bizhub c220 - przyczyna pasków na wydrukach, czerwone i żółte pasy 3348052243810719121.jpg (37.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17970670
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    Po pierwsze bęben , po drugie listwa czyszcząca pasa transferu , po trzecie kiepski toner.

C.
  • REKLAMA
  • #3 17971236
    serwis.urz.biurowych
    Poziom 15  
    tonery oryginalne... :-)
    konkretnie, ten czerwony pasek to wina bębna(modułu) czy listwy pasa?
  • REKLAMA
  • #4 17971396
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    Proponuje zacząć od sprawdzenia bębna a później listwa pasa.

C.
  • REKLAMA
  • #5 17982286
    kiris1515
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Wymień pas transferowy i będzie po sprawie.
  • #6 17983366
    serwis.urz.biurowych
    Poziom 15  
    Dziękuję za wasze sugestie.
    Dzisiaj ponownie podłubałem przy tej maszynie,
    Okazało się w międzyczasie że 2raz zapchał się ślimak spod listwy pasa transferowego.
    Dogrzebałem się poniżej do odprowadzenia zużytego tonera do śmietnika...
    Był zapchany zakamieniałym tonerem i to on wprowadzał anomalie w czyszczeniu pasa.
    Problem rozwiązany bez jego wymiany ale wkrótce i tak go to nie minie bo już cieńko z nim.
    Pozdrawiam
  • #7 18145406
    _DeZ_
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Minolta jakiś czas temu wprowadziła poprawiony lejek właśnie z powodu zapychania się pasa. Chodzi o ten element miedzy wyjściem zużytego toneru z pasa a wejściem do zbiornika.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z drukarką Bizhub C220, która generuje czerwone i żółte paski na wydrukach. W odpowiedziach zasugerowano kilka potencjalnych przyczyn, w tym uszkodzenie bębna, problemy z listwą czyszczącą pasa transferowego oraz zanieczyszczenie tonera. Po dalszym badaniu, użytkownik odkrył, że problem wynikał z zapchania odprowadzenia zużytego tonera, co wpływało na czyszczenie pasa transferowego. Został on rozwiązany bez wymiany komponentów, ale użytkownik planuje wkrótce wymienić pas transferowy. Wspomniano również o poprawionym lejku wprowadzonym przez Minoltę, który ma na celu zapobieganie zapychaniu się pasa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA