Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Teka GKST 80i4 Profi - przepalony lewy moduł zasilający

Yuccatan 10 Paź 2016 12:47 606 3
  • #1 10 Paź 2016 12:47
    Yuccatan
    Poziom 2  

    Witajcie,
    Po sześciu latach pracy płyta indukcyjna Teka GKST 80i4 Profi, przestała zasilać dwa lewe pola grzewcze. Przy tym wyświetla błąd E6. Wymieniłem w module mostek prostowniczy GBJ2510, dwa tranzystory IXGR40N60C2D1 IGBT, no i dodałem nowy bezpiecznik 20A w miejsce przepalonej ścieżki.

    Po złożeniu płyta odpaliła normalnie bez błędu, do momentu odpalenia drugiej z wcześniej niedziałających lewych pól, bo w tym momencie zostały ponownie przepalone tranzystory IXGR40N60C2D1 IGBT...

    Proszę o pomoc, pod jakim kątem mogę sprawdzić i naprawić moduł?
    Z uszanowaniem
    Jurek

    0 3
  • #2 10 Paź 2016 13:17
    POL02
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Yuccatan napisał:
    Po sześciu latach pracy płyta indukcyjna Teka GKST 80i4 Profi,przestała zasilać dwa lewe pola grzewcze.Wymieniłem w module mostek prostowniczy GBJ2510, dwa tranzystory IXGR40N60C2D1 IGBT
    Po złożeniu płyta odpaliła normalnie bez błędu, do momentu odpalenia drugiej z wcześniej niedziałających lewych pól, bo w tym momencie zostały ponownie przepalone tranzystory IXGR40N60C2D1 IGBT...

    Chcę dopytać bo nie wiem do końca jak jet z tymi polami.
    Były uszkodzone dwa pola w jednym polu wymieniłeś dwa tranzystory i mostek a co z drugim polem?

    0
  • #3 10 Paź 2016 13:21
    Yuccatan
    Poziom 2  

    Drugie pole nie wskazuje by było przepalone.

    0
  • #4 10 Paź 2016 13:26
    POL02
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Yuccatan napisał:
    Drugie pole nie wskazuje by było przepalone.

    A jak sprawdzałeś tranzystory?

    0