logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz modułowy LED 12,5A nie daje napięcia po długim czasie bez obciążenia

Xfire 10 Paź 2016 22:54 1938 9
REKLAMA
  • #1 15986916
    Xfire
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, jakiś czas temu wyjechałem z kraju na kilka miesięcy. Po powrocie zauważyłem, że ktoś podczas mojej nieobecności włączył zasilacz, który zasilał sterownik do ledów RGB, przez co zasilacz chodził na ''jałowych obrotach" przez kilka miesięcy. Obecnie zasilacz nie daje żadnego napięcia na wyjściu. Zacząłem od sprawdzenia transformatora: na wejściu ma 340V (co dziwne mogłem to poprawnie zmierzyć tylko w trybie prądu stałego, bo przy zmiennym pokazywało na przemian 0 i 340V-czy to przez wyższą częstotliwość prądu podawaną na trasformator?), na wyjściu 0V. Czy to jasno przesądza o tym, że transformator leci do kosza czy powinienem sprawdzić jeszcze jakieś układy, diody etc.? Próbowałem znaleźć taki transformator o mocy 150 czy 200VA, ale nie widzę nic takiego. Gdzie tego szukać?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

• REKLAMA
  • #2 15986936
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 15986964
    zmyslonyy
    Poziom 27  
    Ocena: 97
    Uważam, że przy braku tak podstawowej wiedzy autor tematu nie powinien się w ogóle zabierać za naprawę tego typu urządzenia tym bardziej, że mamy tam nieodseparowane napięcie sieciowe.
  • REKLAMA
  • #4 15987012
    Xfire
    Poziom 10  
    Radzio M. napisał:
    340V jest napięciem wyprostowanym czyli stałym DC.
    Proszę podać symbole zaznaczonych elementów oraz zdjęcie z drugiej strony płyty.

D3, D4: B346 MBRF20100CT
    U1: LT D30 OB2269AP
    U3: AZ431 AZ-AE1 346JG8

zmyslonyy napisał:
    Uważam, że przy braku tak podstawowej wiedzy autor tematu nie powinien się w ogóle zabierać za naprawę tego typu urządzenia tym bardziej, że mamy tam nieodseparowane napięcie sieciowe.

O jak podstawowej wiedzy mowa? Z tego co pamiętam ze szkoły to transformator działa tylko przy prądzie zmiennym, bo przy stałym nie zachodzi indukcja, więc czegoś tu po prostu nie rozumiem.
  • #5 15987048
    zmyslonyy
    Poziom 27  
    Xfire napisał:
    O jak podstawowej wiedzy mowa? Z tego co pamiętam ze szkoły to transformator działa tylko przy prądzie zmiennym, bo przy stałym nie zachodzi indukcja, więc czegoś tu po prostu nie rozumiem.

Tutaj nie ma układu na konwencjonalnym transformatorze. To jest przetwornica.
  • #6 15987051
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1870
    Xfire napisał:
    Próbowałem znaleźć taki transformator o mocy 150 czy 200VA

Nie rozumiesz zasady działania takiego zasilacza.

I to jest dobra rada, kup drugi nowy
  • REKLAMA
  • #7 15988056
    Xfire
    Poziom 10  
    HD-VIDEO napisał:
    Nie rozumiesz zasady działania takiego zasilacza.

I to jest dobra rada, kup drugi nowy

Jak bym rozumiał to:
    a) nie prosiłbym Was o pomoc, bo sam byłbym w stanie znaleźć usterkę
    b) nie zakładałbym tematu w ''początkujący naprawy''

Poza tym nie trzeba rozumieć zasady działania urządzenia, żeby je naprawić, wystarczy wiedzieć co się zepsuło i to wymienić...

p.s. jeśli stanowi to dla Was taką ujmę na honorze pomóc komuś kto nie ma doktoratu z elektroniki to po prostu nie odpowiadajcie i nie zaśmiecajcie tego tematu, bo Wasze moralizatorskie teksty nijak mi nie pomagają
  • #8 15989108
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1870
    Jak nie trzeba znać zasady działania to dlaczego nie umiesz naprawić.

Ten temat tak samo jak podobne zakładane w dziale "Elektroenergetyka" są traktowane jako niebezpieczne i powinny być usuwane.

W dziale "początkujący" trzeba też mięć podstawowa wiedzę i nie zadawałbyś takich pytań:

Xfire napisał:
    na wejściu ma 340V (co dziwne mogłem to poprawnie zmierzyć tylko w trybie prądu stałego, bo przy zmiennym pokazywało na przemian 0 i 340V-czy to przez wyższą częstotliwość prądu podawaną na trasformator?)
  • #9 15989125
    zmyslonyy
    Poziom 27  
    Xfire napisał:
    a) nie prosiłbym Was o pomoc, bo sam byłbym w stanie znaleźć usterkę

...a my też nie jesteśmy wróżki by na podstawie ogólnych objawów zlokalizować Ci usterkę tym bardziej, że sam nie wykazujesz żadnej wiedzy w tym zakresie. Notabene trafo jest w obecnej sytuacji najmniej prawdopodobną przyczyną uszkodzenia.

Xfire napisał:
    b) nie zakładałbym tematu w ''początkujący naprawy''

Co też nie zwalnia Cię z pewnej podstawowej wiedzy choćby jak dokonywać pomiarów, czym i dlaczego?

Xfire napisał:
    Poza tym nie trzeba rozumieć zasady działania urządzenia, żeby je naprawić, wystarczy wiedzieć co się zepsuło i to wymienić...

Często nie da się już zdalnie naprawić takiego urządzenia jeśli trzeba Ci było wszystko na bieżąco tłumaczyć. Cena takiego zasilacza jest na tyle niska, że nie mając w swych zasobach pod ręką np tranzystorów może się w ogóle nie opłacać tego naprawiać. Sam zakup trafa o ile go byś gdzieś w ogóle dostał pewnie przekroczy wartość całego urządzenia. Nie wspominając jeszcze o aspektach bezpieczeństwa gdzie urządzenie przy testowaniu jest podpięte do napięcia sieciowego.
    Także kolego więcej pokory...bo to dla Twego dobra i bezpieczeństwa.
  • #10 15989323
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z modułowym zasilaczem LED 12,5A, który po długim czasie bez obciążenia przestał dostarczać napięcie. Po powrocie do kraju zauważył, że zasilacz był włączony przez kilka miesięcy, co mogło wpłynąć na jego działanie. Pomiar napięcia na wejściu wykazał 340V, natomiast na wyjściu 0V. Użytkownik zastanawia się, czy uszkodzeniu uległ transformator, czy może inne elementy, takie jak diody czy układy scalone. W odpowiedziach podkreślono, że zasilacz nie działa na zasadzie konwencjonalnego transformatora, lecz jest przetwornicą. Użytkownik został również ostrzeżony o konieczności posiadania podstawowej wiedzy w zakresie elektroniki przed przystąpieniem do naprawy, ze względu na bezpieczeństwo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA