logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dodanie sterownika w TIA Portal 13 do listy Devices & Networks

slawko_k 12 Paź 2016 09:47 1173 7
  • #1 15989433
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 234
    Witam.
    Z chwilą tworzenia nowego projektu muszę dodać sterownik.

Jak stworzyć sterownik żeby był on zawsze dostępny i z chwilą tworzenia nowego projektu mógł być tylko z listy wybrany.
    Czyli żeby był widoczny w "Devices & Networks ->show all device"

Sławek
  • #2 15989436
    cyp3k
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Nie mam teraz TIA portal pod reka i nie wiem czy dokladnie o to Ci chodzilo - z listy urzadzen wybierasz interesujace Cie PLC i przeciagasz na Rack, tyle filozofii w tej materii.
    Strasznie zawile to co napisales, sprobuj moze bardziej bardziej klarownie to wyjasnic... ?
  • #3 15990476
    gervee
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 94
    @slawko_k Nie bardzo rozumiem co chcesz zrobić? Tworząc nowy projekt w TIA Portal dodajesz nowy sterownik i wybierasz jego typ (z listy dostępnych). Czy utworzenie projektu z kilkoma wybranymi sterownikami, który byłby źródłem dla innych projektów nie wchodzi w rachubę? Usuwałbyś tylko niepotrzebne (choć moim zdaniem pomysł jest mało sensowny, bo nie widzę sensu tak kombinować).
  • #4 15990679
    Pittt
    Poziom 32  
    Ocena: 213
    Zrób sobie projekt - szablon z ulubionym sterownikiem i jego ustawieniami. I potem zapisuj pod nazwą docelowego projektu.
  • #5 15990749
    slawko_k
    Poziom 35  
    gervee
    Chce skonfigurować raz sterownik a potem móc go wybrać z listy przy tworzeniu nowych projektów. Na yt są filmy że tak robią.

Pittt
    To nic nie daje.
    Ciągle muszę od nowa konfigurować sterownik.

Czy jest gdzieś jakaś opcja zapisu tego tylko ja nie widzę jej?
  • #6 15990781
    Pittt
    Poziom 32  
    Konfigurujesz nowy projekt, zapisujesz, zamykasz. A po ponownym otwarciu tego projektu jest w nim pusto ?
  • #7 15991029
    slawko_k
    Poziom 35  
    Pusto nie jest bo program jest ale sterownik muszę znowu dodawać.

Chodzi mi o ten ekran
    Dodanie sterownika w TIA Portal 13 do listy Devices & Networks

Czy mogę tu jakoś zrobić żeby wybrać sterownik wybrać z listy zamiast dawać ADD DEVICE.
  • #8 15991066
    Pittt
    Poziom 32  
    Otwieraj projekt który wcześniej zapisałeś a nie kolejny nowy.

Podaj linka gdzie znalazłeś jak to zrobić.

Poza tym, moim zdaniem "Project View" jest wygodniejszy i czytelniejszy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak dodać sterownik w TIA Portal 13 do listy dostępnych urządzeń, aby był on zawsze widoczny przy tworzeniu nowych projektów. Odpowiedzi sugerują, aby stworzyć projekt-szablon z preferowanym sterownikiem i jego ustawieniami, co pozwoli na łatwe wykorzystanie go w przyszłości. Inni użytkownicy podkreślają, że otwieranie wcześniej zapisanego projektu jest kluczowe, aby uniknąć ponownego dodawania sterownika. Wskazówki dotyczą również korzystania z opcji "Project View" dla lepszej organizacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA