logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiana bliżej niezidentyfikowanego domofonu na Unifon tk6

sakar666 12 Paź 2016 12:01 1302 8
  • #1 15989655
    sakar666
    Poziom 6  
    Witajcie,
    Z góry bardzo przepraszam za rozpoczynanie kolejnego wątku na temat Unifonu tk6. Czytałem już kilka postów na temat tego sprzętu, sugerowałem się poradami tam zamieszczanymi, ale nadal mam kłopot.
    Nie wiem co to za model ( ten stary domofon ze zdjęcia ) i nie wiem jak podpiąć poprzednie przewody pod Unifon tk6. Pomożecie ?
    3 zdjęcia - ostatnie Unifon tk6
    Załączniki:
    • Zamiana bliżej niezidentyfikowanego domofonu na Unifon tk6 tk6.jpg (502.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zamiana bliżej niezidentyfikowanego domofonu na Unifon tk6 noname.jpg (566.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zamiana bliżej niezidentyfikowanego domofonu na Unifon tk6 noname2.jpg (554.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zamiana bliżej niezidentyfikowanego domofonu na Unifon tk6 noname3.jpg (554.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 15989836
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2940
    To unifon Wekta z kluczykiem (taki duży przycisk)
    Od góry jest kolejno:

Zamek - zielony
    Zamek - niebieski
    Mikrofon - szary
    Słuchawka - pomarańczowy
    Masa - biały
    Wywołanie - brązowy

Tylko w tej chwili masz wyjętą łączówkę i góra to te dwa zielone wychodzące na przycisk, czyli patrząc na łączówkę wyprowadzenia na instalację z lewej strony.

Numeracja w starym liczona od dołu, czyli 1 - wywołanie itd. pokrywa się z nowym unifonem tej samej firmy (Wekta TK6), czyli wszystko łączymy po kolei tak samo. Zworek nie zakładamy.
  • #4 15989862
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Tak samo jak było, czyli:

1 - brązowy
    2 - biały
    3 - pomarańczowy
    4 - szary
    5 - niebieski
    6 - zielony
  • #6 15989936
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Podałem ci rozpiskę jak jeden unifon ma zastąpić drugi. Nic nie napisałeś czy słychać rozmówcę, czy ciebie słyszą, czy słychać wywołanie czy otwiera się zamek.
    Nawet nie wiem czy w ogóle te unifony mogą pracować w twoim systemie domofonowym, bo żadnej w tej kwestii informacji nie podałeś.
  • #7 15990184
    sakar666
    Poziom 6  
    Bardzo Cię w takim razie przepraszam za mało szczegółowy opis. Jestem laikiem. Chciałbym podpiąć domofon żeby uniknąć przy tym wzywania serwisu, który do najtańszych nie należy :(
    Po podpięciu słuchawki nic nie słychać, przycisk drzwi nie otwiera ich, mikrofon też nie działa. A domofon ( na dole ) to Urmet miwi basic.
  • Pomocny post
    #8 15990207
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Masz w bloku zatem system cyfrowy. Tego typu unifony nie nadają się. Potrzebujesz unifon cyfrowy, który ma tylko dwie żyły do podłączenia. Zorientuj się zatem jakie unifony mają sąsiedzi. Przypuszczam, że taki jak ten Link lub być może inny rekomendowany do tych systemów. Musisz tylko zworkami w tym nowym unifonie ustawić numer swojego mieszkania.
    Dodam więc tylko, że ten nowy unifon podłącza się o wiele łatwiej, bo tylko dwa kabelki. Trzeba tylko znaleźć te dwa na których jest napięcie. Podłączasz je wtedy zgodnie plus do plusa i minus do minusa. Warto (jeśli nie masz miernika) zajrzeć do środka unifonu jakiegoś z sąsiadów, aby przekonać się jakie to są kabelki.
    Jakby co to tu masz opis tego systemu. Jeszcze inne możliwe unifony tam też są wymienione Link.
  • #9 15990265
    sakar666
    Poziom 6  
    Super. Dzięki. W takim razie wyjaśniłoby się dlaczego poprzednia słuchawka nie działała. Była w opłakanym stanie ale chyba to właśnie nas zmyliło. Kupiłem nową też na 6 żył nie potrzebnie :) Wymienili ten cały system na dole na nowy, kable zostawili takie jakie były ( swoją drogą nie powinni wymienić na nowe ?? ), a lokatorzy musieli kupić nowe słuchawki, tylko poprzedni właściciel naszego mieszkania tego nie zrobił :/ Dziękuje za pomoc. Jak nabęde nową słuchawkę, przypuszczam, że jeszcze się tutaj odezwe.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje pomocy w podłączeniu nowego unifonu Unifon TK6 do istniejącego systemu domofonowego, który jest nieznanego modelu. Otrzymuje wskazówki dotyczące podłączenia przewodów, jednak napotyka problemy z komunikacją i działaniem urządzenia. Okazuje się, że stary domofon był częścią systemu cyfrowego, co wyjaśnia, dlaczego nowy unifon nie działa. Użytkownik dowiaduje się, że potrzebuje unifonu cyfrowego, który wymaga jedynie dwóch przewodów do podłączenia. Po wymianie unifonu na odpowiedni, użytkownik planuje ponownie skontaktować się w razie dalszych problemów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA