logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki światłowód do monitoringu IP 12 kamer? Typ, złącza, długość 140m i 120m

koleq 13 Paź 2016 20:26 2316 3
  • #1 15993081
    koleq
    Poziom 10  
    Witam,

Mam do podłączenia 12 kamer IP w dwóch grupach. Jedna to 5 sztuk, druga 7 sztuk. Potrzebne są 2 odcinki światłowodów do dwóch switchy z modułami SFP, ze względu na zbyt duże odległości kamer od serwerowni. Obiekt przemysłowy. Do wszystkich kamer są podciągnięte skrętki UTP i zasilanie 230v. Do tej pory chodziło to na rejestratorze analogowym hybrydowym BCS 16 kanałów analogowych plus 16 IP. Podpięte kamerki po skrętce za pomocą pasywnych transformatorków video 12 sztuk + 8 kamer IP po radioliniach. Sprzęt zaczął się sypać więc chcę przejść całkowicie na IP.
    Pytanie jaki rodzaj światłowodu powinienem położyć do podłączenia rejestratora ze switchami. Odcinki światełek to odpowiednio 140 i 120m. Jaki lepszy światłowód
    a) jednomodowy, czy wielomodowy
    b) duplex czy simplex
    c) Zewnętrzny, czy wewnętrzny a może uniwersalny
    d) rodzaje złącz SC,LC ?
    Zaznaczę, że z żelem to raczej nie mogę położyć bo podobno można tylko poziomo kłaść a mogą mi się zdarzyć odcinki w pionie po kilka metrów :/
  • Pomocny post
    #2 15994027
    treborsz
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 238
    koleq napisał:
    jaki rodzaj światłowodu powinienem położyć do podłączenia rejestratora ze switchami. Odcinki światełek to odpowiednio 140 i 120m. Jaki lepszy światłowód
    Lepszy jest jednomodowy, jednak przy takich odległościach spokojnie można zastosować także wielomodowy.

koleq napisał:
    b) duplex czy simplex
    To już zależy od zastosowanych modułów SFP oraz "węża w kieszeni". Nie za bardzo rozumiem sens tego pytania... Przy transmisji światłowodowej trzeba przewidzieć włókna nadmiarowe, koszt włókna w kablu jest znikomy w porównaniu do kosztu kabla i robocizny, a ryzykowanie transmisji jednym włóknem przy jednoczesnym wykorzystaniu droższych modułów SFP uważam za przerost formy nad treścią.

koleq napisał:
    Zależnie od warunków środowiskowych.

koleq napisał:
    d) rodzaje złącz SC,LC ?
    Konkurs piękności... Każde złącze ma swoich ulubieńców - każde można dopasować do systemu za pomocą odpowiedniego patchcorda.
  • Pomocny post
    #3 15995700
    dj_dlugi
    Poziom 11  
    koleq napisał:

Ja stosuję wyłącznie jednomodowy, jak ktoś mnie zmusi to wielomodwy. Jednomodowych światłowodów jest więcej, od wielomodowych się odchodzi.

koleq napisał:

b) duplex czy simplex

Transmisja typu duplex będzie tańsza - media konwertery są tańsze, wkładki sfp są tańsze...

koleq napisał:

jak to hala to nie ma znaczenia. Tu chodzi o powłokę. Spokojnie możesz użyć w powłoce LSOH. Łatwiej będzie Ci też jak użyjesz kabla bez sztywników. tylko uważaj na promień gięcia.

koleq napisał:

d) rodzaje złącz SC,LC ?

Zależnie od tego jakie będziesz miał mediakonwertery.

koleq napisał:

Zaznaczę, że z żelem to raczej nie mogę położyć bo podobno można tylko poziomo kłaść a mogą mi się zdarzyć odcinki w pionie po kilka metrów :/

Jak to w hali to żelowany do niczego Ci nie potrzebny... żeby było taniej to możesz użyć kabla o luźnej tubie.

będziesz to spawał, czy zamawiasz gotowe multipatchcordy?
  • #4 15995915
    koleq
    Poziom 10  
    dj_dlugi napisał:
    koleq napisał:

Ja stosuję wyłącznie jednomodowy, jak ktoś mnie zmusi to wielomodwy. Jednomodowych światłowodów jest więcej, od wielomodowych się odchodzi.

koleq napisał:

b) duplex czy simplex

Transmisja typu duplex będzie tańsza - media konwertery są tańsze, wkładki sfp są tańsze...

koleq napisał:

jak to hala to nie ma znaczenia. Tu chodzi o powłokę. Spokojnie możesz użyć w powłoce LSOH. Łatwiej będzie Ci też jak użyjesz kabla bez sztywników. tylko uważaj na promień gięcia.

koleq napisał:

d) rodzaje złącz SC,LC ?

Zależnie od tego jakie będziesz miał mediakonwertery.

koleq napisał:

Jak to w hali to żelowany do niczego Ci nie potrzebny... żeby było taniej to możesz użyć kabla o luźnej tubie.

będziesz to spawał, czy zamawiasz gotowe multipatchcordy?

Będę zamawiał gotowe patchcordy.
REKLAMA