Hej, zaszyfrowalem dysk Bitlockerem. Pomimo tego, ze znam haslo i kod ratunkowy nie moge dysku otworzyc. Czy ktos ma pomysl jak moglbym to zrobic. Z gory dziekuje.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamDeDua napisał:Domyślam się, że doszło do sytuacji, że na jednym komputerze doszło do zaszyfrowania tego dysku a kolega próbuje go z drugiego komputera uruchomić co raczej powoduje problem właśnie.
Zdarzyło mi się kiedyś coś podobnego, dlatego poniekąd jestem w stanie zrozumieć problem.
Piotr160292 napisał:Moim zdaniem kaplica. Zostaje wyłącznie ratowanie dysku kosztem danych , czyli format. Nie wiem, czy laby od danych mają patenty na łamanie bitlockera i odczyt danych, ale nawet jeśli mają, najprawdopodobniej braknie Cię finansowo, bo raczej to nie będzie koszt 200, czy 300 zł. Dla pewności zadzwoniłbym jeszcze do Microsoftu i zapytał. Jakby nie patrzeć oni są autorami tego programu, więc najlepiej wiedzą, czy coś da się z tym fantem zrobić. Z resztą nawet jak jest domowy sposób na to i tak nikt go nie poda, ponieważ regulamin forum zabrania udzielania jakichkolwiek wskazówek dot. łamania haseł, więc niestety jestem przekoany, że nikt karku nadstawiać nie będzie i ryzykować ostrzeżeniem. To jest włąśnie największa bolączka bitlockera, że jak sypnie się system plików to juz niestety jest po danych, bo przynajmniej w domowych warunkach nie da się tego opanować. Dlatego najlepiej jest regularnie backupować dane z takiego nośnika i problemu nie ma, bo wystarczy dysk sformatować i z powrotem przekopiować dane. Dlatego ja mam najlepszy sposób na zabezpieczenie danych przed nieautoryzowanym dostępem. Wszystko mam skopiowane na dysk przemośny, dysk trzymam w sejfie, dostęp do klucza wyłącznie ja mam i szans nie ma na jego pozyskanie i mam spokojną głowę, bo nie muszę się przejmować, że nagle coś się sypnie i dysku nie dam rady zdeszyfrować.
McMarycha napisał:Nie wiem czy na forum nie jest zabronione przypadkiem proszenie o pomoc w złamaniu jakichkolwiek zabezpieczeń. Co się dzieje po wpisaniu prawidłowego hasła ?