logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Macbook Pro 1286 - Pasek na ekranie - różne kolory - raz jest, raz nie ma.

---zing--- 22 Paź 2016 21:58 4410 4
REKLAMA
  • #1 16012304
    ---zing---
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam,
    mam problem z matrycą w komputerze Macbook Pro 1286. Pojawia się pasek o szerokości 3 cm. Przeważnie jest szary ale lubi zmieniać kolory. Czasami po pewnym czasie przechodzi w czarny. Czasami po ruszeniu zmienia kolory lub całkowicie znika. Na pierwszy rzut oka - taśma. Ale nie zawsze po poruszaniu matrycą pasek znika. Można ruszać matrycą, pukać w nią, naciskać na ramkę i pasek jak jest tak pozostaje. Po poruszaniu taśmą przy płycie głównej i zawiasach nic się nie dzieje dlatego taśmę wykluczam. Niekiedy pasek niknie, a wyświetlany obraz w miejscu paska różowieje (miga). Jak zamknę klapę i ponownie otworze pasek zmienia kolory. Da się poruszać/pozamykać tak aby matryca wyświetlała poprawny obraz. Kwestia cierpliwości :) Zauważyłem, że jak pasek jest - a ja matryce lekko dociągnę do siebie to znika/jak puszczę to znów jest (tyle co jest luzu na zawiasach - bardzo delikatnie).
    Jak komputer wyłączę to na matrycy pod światło widać pasy w równych odstępach (ciemniejszy kontrast w postaci pasów).

Wiem, najpewniejszym rozwiązaniem jest wymiana matrycy ale czy istnieje możliwość naprawy w warunkach domowych? Wygląda jak by coś tam nie stykało...
    Może kiedyś miał ktoś podobny przypadek....

Niestety nie wiem w jakich okolicznościach doszło do usterki ponieważ komputer dostałem w takim stanie. :(

Załączam zdjęcia, wszystko opiszą najlepiej.

Z góry dziękuje za pomoc :)
    Załączniki:
    • Macbook Pro 1286 - Pasek na ekranie - różne kolory - raz jest, raz nie ma. IMG_3964.JPG (1.65 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Macbook Pro 1286 - Pasek na ekranie - różne kolory - raz jest, raz nie ma. IMG_3965.JPG (1.36 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Macbook Pro 1286 - Pasek na ekranie - różne kolory - raz jest, raz nie ma. IMG_3967.JPG (1.01 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Macbook Pro 1286 - Pasek na ekranie - różne kolory - raz jest, raz nie ma. IMG_3961.JPG (1.19 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Macbook Pro 1286 - Pasek na ekranie - różne kolory - raz jest, raz nie ma. IMG_3962.JPG (661.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16012333
    exd190
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Matryca do wymiany ale jeśli nie masz wiedzy na temat wymiany matryc w Macbook to od razu udaj się do Serwisu .Macbook najprawdopodobniej po upadku i dla tego ma takie pasy na matrycy .
  • REKLAMA
  • #3 16012429
    ---zing---
    Poziom 8  
    Bardzo dziękuje za pomoc. Wymieniałem już matryce ale nie w Macbook-ach. Wiem, że odklejaniem szyby jest trochę zabawy.

Serwis wycenił usługę wymiany na 800 zł co przy roczniku 2009 nie kalkuluję się.

Laptop ma troszkę poobijane boki więc nie wykluczam, że stało się to po upadku.

Zastanawia mnie co się popsuło... Czy połączenie taśmy ze szkłem, czy może T-con, czy coś innego ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16012490
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    ---zing--- napisał:
    Czy połączenie taśmy ze szkłem?

Raczej.
  • #5 16789364
    ---zing---
    Poziom 8  
    Dzięki za pomoc. Padnięta matryca :( wymieniłem na nową.
    pozdrawiam
REKLAMA