logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Microsoft RDS - sesje terminalowe, dostęp przez kale dostępowe, opinie i info

Ka1rol 25 Paź 2016 18:29 1512 14
REKLAMA
  • #1 16017849
    Ka1rol
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam serdecznie,

Prosiłbym o wszelkie informacje o usłudze firmy Microsoft RDS czyli sesje terminalowe
    dostęp przez kale dostępowe,
    wiem na chwilę obecną że są w ofercie po 166-234 $,
    ja potrzebuję to tylko pod jeden program,
    podobno, jak się korzysta z tego rozwiązania w sieci światłowodowej, to przez ominięcie systemu windows znacznie przyśpiesza się się pracę, nawet o kilkaset procent.
    Moje pytanie do Forumowiczów, czy jest to prawda,oraz proszę o wszelkie informacje na ten temat,ponieważ jestem laikiem w tych sprawach.

Pozdrawiam serdecznie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16017922
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    windows Pro RDS (aka RDP) ma wbudowane.
  • REKLAMA
  • #3 16018016
    Ka1rol
    Poziom 13  
    bogiebog napisał:

Prosiłbym o jak najwięcej informacji, a szczególnie czy to prawda że może działać kilkaset procent szybciej niż standartowy windows,
    rozumiem, że działa to tak, że konfigurujemy pulpit zdalny , z tym moim programem, i na serwerze otwieram ten mój program i idzie to na serwer mojego komtrachenta, przez co następuje to przyśpieszenie?,
    dobrze to rozumiem?.
    Proszę o wszelkie uwagi i podpowiedzi.
    Pozdrawiam serdecznie
  • Pomocny post
    #4 16018096
    bogiebog
    Poziom 43  
    RDP to zdalny pulpit, niec nie przyśpiesza anie nie zwalnia
    No może zwolnić jeśli przepustowośc sieci za mała, ale RDP jest najszybszym 'zdalny pulpit' protokołem dostępnym.

NP, w pracy mamy komp1 - win7 pro a na nim program do księgowości ZUTEK,
    - na komp1, zezwalamy na zdalny dostęp RDP do tego komputera
    - w domu z komp2, łączymy się do komp1 przez RDP klienta (wbudowany w windowsa), otwiera się nowe okno w którym widoczny jest pulpit komp1
    - teraz mamy pełny dostęp do komp1 (przez okno RDP) i uruchamiamy program ZUTEK
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16018907
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 827
    bogiebog napisał:
    RDS to nie tylko RDP. To nowa wersja TS - Terminal Services:
    https://technet.microsoft.com/pl-pl/library/cc770412(v=ws.11).aspx
    Idea jest taka, aby aplikacje instalować i uruchamiać na centralnym serwerze a mieć do nich dostęp ze stacji roboczych. To tylko dostęp, bo sama aplikacja działa na serwerze. A dostęp może być zdalnym pulpitem, przeglądarką webową itd.
    Ka1rol napisał:
    na serwerze otwieram ten mój program i idzie to na serwer mojego komtrachenta
    Możesz rozwinąć tę myśl? Nie rozumiem, co chcesz osiągnąć.
  • #6 16019165
    Ka1rol
    Poziom 13  
    Dziękuję serdecznie, może doprecyzuje, o co , mi chodzi,
    problem polega na tym, że windows czasami dużo czynności wykonuje pod samego siebie na raz , nawet chyba około 80
    przez co, sam system czasami zwalnia , a, mnie zależy na każdej milisekundzie,

wydaje mi się ,że omijając system windows , wykupując sesje terminalowe i i konfiguryjemy pulpit zdalny z tym jednym programem na którym pracuję,, i otwierając na serwerze mój program , przez omijanie systemu windows działa to szybciej,
    będąc na zachodzie, miałem możliwość przypatrzenia się temu , pozwolono mi, na tym sobie podziałać około 30 minut ,, być może jest to moje subiektywne odczucie, ale mając na uwadze, że liczy się dla mnie każda milisekunda, wydaje mi się że działało to dużo szybciej.
    Moje pytanie do Forumowiczów,czy rzeczywiście szybciej to działa?, a jeżeli tak, to w przybliżeniu, ile to szybciej działa?,
    a, może jest to tylko moje subiektywne odczucie , że działa szybciej?.
    Bardzo proszę , o wyjaśnienie tego.

Pozdrawiam serdecznie
  • Pomocny post
    #7 16019182
    bogiebog
    Poziom 43  
    Jak postawisz windows + terminal server na komputerze z 16-ma procesorami Xeon, i dysku postawionym na SSD + Raid 10, to aktywność systemu windowsa nie odbije się na sesjach,

ale jak masz sesję RDP do core2duo + HDD 5400 w czasie np jak windows sprawdza aktualizację to wtedy system zwalnia sesję RDP.

Ka1rol napisał:
    mnie zależy na każdej milisekundzie,

Nic nie zrobisz, Windows to nie "real time" OS

Ka1rol napisał:
    wydaje mi się ,że omijając system windows , wykupując sesje terminalowe i i konfiguryjemy pulpit zdalny z tym jednym programem na którym pracuję,

Może ty mylisz termina/RDP z VPS-em, gdzie na jednym sprzęcie/komputerze (wiele CPU, szybkie dyski) jest zainstalowanych wiele windows-ów, każdy użytkownik windowsa ma swój _virtualny_ komputer do dysppzycji.
  • Pomocny post
    #8 16019582
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 827
    W informatyce cuda nie występują. Są kolejne warstwy, których pominąć się nie da: sprzęt, system operacyjny, aplikacja i interfejs użytkownika. Do tego sieć. Każdy z tych elementów ma wpływ na wydajność. Aplikację możesz uruchomić na swoim komputerze. Sprzęt twój, system Windows twój, interfejs użytkownika lokalnie. Będzie tak działać, jak ci twój sprzęt pozwoli - pecet jaki jest, każdy widzi ;-) . Uważasz, że za wolno, aplikację możesz zainstalować na serwerze, a tylko interfejs użytkownika jest u ciebie. Będzie szybciej tylko gdy serwer ma zdecydowanie większą wydajność niż twój pecet. Jeśli z niego ma korzystać więcej osób, ta różnica musi być duża, aby wszystkich obsłużyć. A jak to można na tym serwerze to już większa bajka. Może być Windows Server i usługi terminalowe, może być host wirtualizacji (Hyper-V, VSphere czy coś innego) i tzw wirtualne desktopy. Taki wirtualny desktop to jakby zwirtualizowany pecet, a użytkownik ma tylko niby ekran tego peceta, a cała robota jest na serwerze. Cały czas warunek: wydajny serwer. Sam fakt, czy to zdalny pulpit, czy coś innego wydajności nie zwiększy.
  • #9 16021008
    Ka1rol
    Poziom 13  
    Dziękuję serdecznie,
    czy ja dobrze rozumiem, żeby zneutralizować problem ładowani windowsa i jego przyśpieszyć oraz przyśpieszyć pracę aplikacji na moim komputerze która działa na serwerze w USA, to trzeba się trzymać następującego rozwiązania
    windows + terminal server na komputerze z 16-ma procesorami Xeon, i dysku postawionym na SSD + Raid 10?,
    prosiłbym Ciebie o rozwinięcie pojęcia J windows + terminal server + + Raid 10,
    następnie , kupić system windows który najszybciej się sam ładuje, czy takim systemem będzie windows 10?, czy może inny?.
    co , oznacza interfejs użytkownika lokalnie?,
    na serwerze w USA aplikacji nie mogę zainstalować więc w tym kierunku nie mogę iść.
    Proszę, o wyjaśnienie w sposób zrozumiały dla laika.
    Pozdrawiam serdecznie
  • #10 16021493
    bogiebog
    Poziom 43  
    Podaj ile kasy masz do wydania na sam komputer, bez monitora.
    Laptop czy stacjonarny ?

Jakie aplikacje będziesz używał ?
    edycja video ?
    edycja obrazów (photoshop, etc..)
    inne ...

Generalnie dzisiaj 'szybki' komputer (nie do grania) to min CPU i5, dysk SSD,
  • REKLAMA
  • #11 16021734
    Ka1rol
    Poziom 13  
    Chciałbym, aby to było najlepsze co jest na rynku, komputer stacjonarny, dwu rdzeniowy, ponieważ zauważyłem u chłopaków, że dwu rdzeniowy chodzi na tym jednym programie szybciej, laptop też by mi odpowiadał,niestety słyszałem że laptop się do tego nie nadaje, ponieważ ustępuje komputerom stacjonarnym wydajnością, i z tego co zauważyłem okiem laika , minimalnie są wolniejsze,zależy mi, aby w żaden sposób ładowanie się windowsa nie wpływał na szybkość pracy komputera,.
    Aplikacja jest bardzo prosta,i ma minimalne wymagania sprzętowe, praktycznie można jej używać na starych 12 letnich komputerach,
    chodzi mi tylko o wyeliminowanie małych przestojów , gdy windows się sam ładuje.
    Napisałeś że , windows + terminal server na komputerze z 16-ma procesorami Xeon, i dysku postawionym na SSD + Raid 10, to aktywność systemu windowsa nie odbije się na sesjach,
    czy to wystarczy, mógłbyś rozwinąć ?, może są rodzaje windows które ładują się szybciej?, a może , można kupić jakieś nakładki na windowsa które przyśpieszą jego ładowanie?.

Pozdrawiam serdecznie
  • #12 16021798
    tikka.masala
    Poziom 20  
    Ocena: 62
    Jak nie napiszesz do czego Ci to jest potrzebne i jaki to program to nie dostaniesz odpowiedniej porady.
  • #13 16021861
    bogiebog
    Poziom 43  
  • #14 16031733
    Ka1rol
    Poziom 13  
    Witam serdecznie,

dowiedziałem się ostatnio, że do tej pory, żle to wszystko rozumiałem i niewłaściwie podchodziłem do tego tematu,
    zasugerowano mi, że aby ten problem rozwiązać,powinienem pójść w kierunku, najlepszą opcją jest w miarę wydajny procesor, najlepiej 16 gb ramu oraz szybki dysk M.2 na płycie głównej.
    Prosiłbym Forumowiczów ,o podzielenie się swoim doświadczeniem,może ktoś z Was dorzuci coś konstruktywnego do tego tematu?.

Pozdrawiam serdecznie
  • #15 16101227
    Ka1rol
    Poziom 13  
    przeniosłem do innego wątku

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat usługi Microsoft RDS (Remote Desktop Services) i jej wpływu na wydajność aplikacji działających na serwerze. Zastanawia się, czy korzystanie z sesji terminalowych może przyspieszyć działanie programów, zwłaszcza w kontekście obciążenia systemu Windows. Forumowicze wyjaśniają, że RDP (Remote Desktop Protocol) nie przyspiesza ani nie spowalnia działania, a jego wydajność zależy od sprzętu i przepustowości sieci. Wskazują, że aby zminimalizować wpływ systemu Windows na wydajność, należy zainwestować w mocny sprzęt, taki jak komputer z procesorem Xeon, dyskiem SSD i RAID 10. Użytkownik jest również zachęcany do rozważenia zakupu komputera stacjonarnego z odpowiednimi parametrami, aby zminimalizować opóźnienia związane z ładowaniem systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA