logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pulpit zdalny - jednoczesne korzystanie zdalne i lokalne?

hipekk 05 Lis 2010 13:14 15027 11
REKLAMA
  • #1 8705153
    hipekk
    Poziom 19  
    Ocena: 43
    Witam.
    Potrzebuje czegoś takiego:
    Mam kompa z którym chce łączyć się przez neta przez pulpit zdalny, jednocześnie pracując na nim lokalnie (tj. "siedząc przy nim ;) ").
    Jednak gdy łączę się z zewnątrz użytkownik (który pracuje bezpośrednio przy komputerze) zalogowany jest wylogowywany, gdy loguje się ponownie, wylogowywany zostaje użytkownik zdalny.

Jak to zrobić, żeby osoba logująca się z zewnątrz nie "wyrzucała" osoby już zalogowanej?
  • REKLAMA
  • #2 8705208
    mbat
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Przy wykorzystaniu zdalnego dostępu po RDP nie uda Ci się uzyskać żądanego efektu.

Musisz zastosować inne rozwiązanie do zdalnych połączeń. Spróbuj z VNC. Polecam program "Ultra vnc".
  • #4 8705375
    reaven22
    Poziom 31  
    Ocena: 1364
    Potrzebujesz wersję serwerową windowsa np.: serwer2003 lub programik który uruchamia serwer terminali na XP.
    Wujek google daje sporo linków do takiego rozwiązania.. np: TU
  • REKLAMA
  • #5 8705438
    mbat
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Cytat:
    Wujek google daje sporo linków do takiego rozwiązania.. np: TU

Dodam że opis dotyczy wersji professional.
    Jednak jest to niezgodne z licencją, nadal polecam VNC.
  • REKLAMA
  • #7 8707957
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    hipekk napisał:
    niestety mam "odgórny" nakaz aby rozwiązać to poprzez zdalny pulpit...
    No to masz problem, bo nie da się tego osiągnąć przez RDP. Nie rozumiem uporu przy RDP, skoro są darmowe alternatywy o większej funkcjonalności.
  • REKLAMA
  • #9 8708377
    reaven22
    Poziom 31  
    Powtórzę raz jeszcze TU jest sprawdzony sposób.
    RDP jest protokołem z którego mi.n. korzysta aplikacja Zdalny Pulpit. Bez ingerencji w rejestr i podmiany dll-i nie da się na XP pro pracować na więcej niż jednym koncie jednocześnie.
  • #10 8708455
    hipekk
    Poziom 19  
    Raven Twój sposób sprawdzę przy najbliższej okazji tj. w poniedziałek.
    Rozumiem że masz doświadczenie z tym rozwiązaniem w XP SP2 pro ?

A możesz mi powiedzieć co daje samo włączenie "Zezwolenie użytkownikom na zdalne łączenie się przy użyciu usług terminalowych" ? bez podmiany ddla i edycji rejestru
  • Pomocny post
    #11 8708511
    reaven22
    Poziom 31  
    hipekk napisał:
    A możesz mi powiedzieć co daje samo włączenie "Zezwolenie użytkownikom na zdalne łączenie się przy użyciu usług terminalowych" ? bez podmiany ddla i edycji rejestru

To co w XP nazywa się Zdalny pulpit w rzeczywistości jest serwerem terminali.
    Tyle że XP jest ograniczony tylko do jednego połączenia.
    Nie pamiętam już na której wersji SP to testowałem, finalnie i tak przeszedłem na WinSerwer 2003 64bit z tego względu że XP obsługuje jedynie 3G ramu co przy uruchomieniu kilku kont jednocześnie spowalnia komputer.
    W komentarzach do artykułu którego link podałem ktoś pisał o uruchomieniu tej metody na SP3.
  • #12 8719842
    hipekk
    Poziom 19  
    Część już mi działa - a mianowicie połączenie maksymalnie 3 użytkowników.
    Mam SP3 więc to pewnie o to chodzi, jutro będę kombinował dalej ;)

Wszystkich którzy są zainteresowani tematem odsyłam do strony do której link podał reaven22 - rozwiązanie łatwe w zastosowaniu i na pewno skuteczne.

Koledze reaven22 serdecznie dziękuje za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania umożliwiającego jednoczesne korzystanie z pulpitu zdalnego i lokalnego na komputerze z systemem Windows XP Professional. Problematyczne jest to, że przy połączeniu zdalnym użytkownik lokalny jest wylogowywany. Uczestnicy dyskusji sugerują, że standardowy protokół RDP nie pozwala na takie połączenie, a zamiast tego rekomendują użycie VNC, np. Ultra VNC. Wskazują również na możliwość użycia serwera terminali w wersji Windows Server 2003 lub odpowiednich programów dla XP, jednak podkreślają, że takie rozwiązania mogą być niezgodne z licencją. Użytkownik potwierdza, że w firmie istnieje już skonfigurowany komputer działający w ten sposób, co sugeruje, że jest to możliwe. Ostatecznie, po zastosowaniu odpowiednich ustawień, udało mu się uzyskać połączenie dla maksymalnie trzech użytkowników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA