logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć panel frontowy MSI ms-7502

tadek101 25 Paź 2016 19:31 3195 9
REKLAMA
  • #1 16018062
    tadek101
    Poziom 8  
    Cześć !

Zakupiłem ostatnio płytę główną msi ms-7502. Jednak gdy po podłączeniu wszystkich podzespołów zabrałem sie za panel przedni, doznałem lekkiego szoku :)

Otóż zamiast poprzedniego układu do podłączenia, jest 8 pinów (w jednym rzędzie). Z tego co sie dowiedziałem to powinienem podłączyć tak:

power sw
    power sw
    power dioda+
    power dioda-
    hdd dioda -
    hdd dioda+
    reset
    reset

Jednak nie. Ja od power LED mam 3 piny, z czego środkowy jest "pusty". Dodatkowo nigdzie nie wytłumaczone jest gdzie podłączyc SPEAKER.

Pomoże ktoś?
  • REKLAMA
  • #2 16018121
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1067
    Należy podłączyć wtyczki jak w opisie
    tadek101 napisał:
    ja od power LED mam 3 piny

Można wymienić wtyczkę na dwupinową.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 16018333
    tadek101
    Poziom 8  
    Ok, zrobiłem tak jak na tym schemacie (zrobiłem wtyczkę 2 pinową) i dalej nic. Komputer wgl nie reaguje na przycisk włączenia. Dodam że płytę zmieniałem bo :

na starej płycie najpierw nie czytało kostek ramu kości RAM, potem wgl grafika przestała działać (tzn. kręcił się wiatrak wentylator na grafice ale na monitorze nie było wgl oznak życia). Dodatkowo wiatraczek wentylator od radiatora wolno się kręcił (mega wolno, pomimo późniejszego czyszczenia). Myślałem że zmiana zasilacza cos da, ale nic, wiec właśnie kupiłem płytę główną.

Jakieś pomyły co może być nie tak? Czy po prostu spisać PC na straty?
  • #5 16018710
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Po co to składałeś w obudowie skoro nie wiesz co masz sprawne a co nie?
    Połóż płytę główną na stole, osadź procesor zamontuj jego chłodzenie podepnij zasilacz i zewrzyj śrubokrętem piny "power".
    Wtedy daj znać czy płyta ruszy. Powinien ruszyć wentylator na CPU i jeśli to coś nie ma wbudowanego speakera to będzie na tyle. Jeśli ruszy wepnij jedną kość RAM i sprawdź czy nadal rusza.
  • #6 16020172
    tadek101
    Poziom 8  
    Ok, zrobiłem jak pisałeś, żadnej reakcji na to. Nic nie działa, nic nie świeci. Zupełnie nic.

Dodatkowo wyciągłem baterie na 30 min i potem włożyłem - nadal brak reakcji.
  • #7 16020319
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Zasilacz sprawny?
    Jeśli sprawny zmierz napięcie na pinie PWR (mierz między bolcami do których podpinasz przycisk power)
    Czy na tej płycie jest dioda jakaś? Często jest zielona dioda świeci gdy podepniesz zasilanie do płyty (sygnalizuje obecność 5VSB)
  • REKLAMA
  • #8 16021661
    tadek101
    Poziom 8  
    OK, zmierzone, 5V DC miedzy tymi pinami. Nie ma żadnej diody informującej o napięciu, ale z tego co kojarzę, to po podpięciu klawiatury do takiej płyty głównej powinny diody na klawiaturze "mignąć" raz, a tu sie tak nie dzieje.

Zasilacz sprawny, testowałem na 2.

Poprawiłem pisownię w postach.
    Dbaj o pisownię, stosuj w odpowiednich miejscach znaki interpunkcji.
    W komputerze nie ma wiatraków, są wentylatory.
    RADU23
  • #10 16022778
    tadek101
    Poziom 8  
    Ok, to trudno. Oddam jutro do sprzedawcy. Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał trudności przy podłączaniu panelu frontowego do płyty głównej MSI MS-7502, która posiada nietypowy układ 8 pinów w jednym rzędzie. W odpowiedziach zasugerowano, aby podłączyć wtyczki zgodnie z dostarczonym schematem, jednak użytkownik miał problemy z podłączeniem diody power LED oraz głośnika. Po próbie uruchomienia komputera, nie uzyskał żadnej reakcji, co skłoniło go do dalszej diagnostyki. Użytkownicy doradzili, aby sprawdzić zasilacz oraz podłączyć płytę główną poza obudową, co również nie przyniosło efektów. Ostatecznie, po pomiarze napięcia, użytkownik doszedł do wniosku, że płyta główna może być uszkodzona i planuje zwrócić ją do sprzedawcy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA