logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop Rigol DS1054 - wykresy w trybie XY sypią się przy zmianie podziałki

bq666 29 Paź 2016 15:12 1605 6
REKLAMA
  • #1 16025760
    bq666
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Witam
    Robiąc ch-ka w trybie XY zauważyłem że wykresy się "sypią" jak na załączonych obrazkach.
    Oscyloskop Rigol DS1054 - wykresy w trybie XY sypią się przy zmianie podziałki Oscyloskop Rigol DS1054 - wykresy w trybie XY sypią się przy zmianie podziałki Oscyloskop Rigol DS1054 - wykresy w trybie XY sypią się przy zmianie podziałki

Dzieję się to po przejściu z podziałki 280mV na 275mV, przekaźnik w oscyloskopie przełącza się, (co wtedy dzieje się w oscyloskopie?), i to samo się dzieję przy kanale 2 tylko że zmieniając z 2,80mA na 2,70mA.
    Oscyloskop Rigol DS1054, zmontowałem ten układzik na płytce

Z góry dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16025878
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    bq666 napisał:
    Robiąc ch-ka w trybie XY zauważyłem że wykresy się "sypią" jak na załączonych obrazkach.

Czego charakterystykę i w jakim kontekście "sypią" ? Idzie o pionową "nieostrość" linii poziomych?

bq666 napisał:
    Dzieję się to po przejściu z podziałki 280mV na 275mV, przekaźnik w oscyloskopie przełącza się, (co wtedy dzieje się w oscyloskopie?),

Instrukcja obsługi oscyloskopu odpowie na to pytanie, pewnie masz włączony jakiś tryb automatycznego wyboru czułości i po przekroczeniu poziomu załącza się dzielnik.

bq666 napisał:
    zmontowałem ten układzik na płytce

Schemat? Bo domysleć się mogę tylko że próbowałes obejrzeć charakterystykę diody.
  • REKLAMA
  • #3 16026001
    bq666
    Poziom 6  
    Jeśli mam ustawione DIV napięcia na 280mV napięcie rośnie nieprzerwanie na całej części z 1 obrazu. Po przełączeniu na 275mV napięcie rośnie do połowy z 2 części obrazu. Nic nie zmieniam w układzie w czasie jak zmieniam DIV. Z ciekawości sprawdziłem czy to samo dzieje się na kanale mierzącym prąd i dokładnie to samo mam. Na innych kanałach też. Oscyloskop przeszedł automatyczną kalibrację bez problemu.
    Czytałem całego manuala ale nie przypominam sobie czy jest tam takie info. Muszę zobaczyć jeszcze raz.
    Załączam schemat:
  • REKLAMA
  • #4 16026225
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6122
    Wyglada na to ze przebieg "wychodzi" poza ekran, ale nie wiadomo jak bardzo, wzmacniacze oscyloskopu maja pewien zapas dynamiki, żeby można było powiększyć interesujący fragment, ale gdy już dojdzie do przesterowania to również przebieg mieszczący sie na ekranie zostanie zniekształcony, ponieważ o tym decyduje fragment przebiegu którego nie widać, takie sytuacje rozpoznaje sie po zmianie kształtu przebiegu przy zmianie czułości.
  • REKLAMA
  • #5 16026291
    bq666
    Poziom 6  
    Tak to wyglądają przebiegi poklei jak zaczynam "powiększać".
    Oscyloskop Rigol DS1054 - wykresy w trybie XY sypią się przy zmianie podziałki Oscyloskop Rigol DS1054 - wykresy w trybie XY sypią się przy zmianie podziałki Oscyloskop Rigol DS1054 - wykresy w trybie XY sypią się przy zmianie podziałki Oscyloskop Rigol DS1054 - wykresy w trybie XY sypią się przy zmianie podziałki Oscyloskop Rigol DS1054 - wykresy w trybie XY sypią się przy zmianie podziałki Oscyloskop Rigol DS1054 - wykresy w trybie XY sypią się przy zmianie podziałki

Zmieniłem potem napięcie AC z 9V na 3V i wygląda jak by przebieg napięcia był ok, natomiast na przebiegu prądu dalej jest to zniekształcenie.
    Wygląda mi to jak bym miał jakieś przebicie na sondach ?

Dodano po 11 [minuty]:

Zmieniłem sondy i jest tak samo.
    Pierwsze przebiegi są OK, przy AC 6V
    Drugie przebiegi też przy AC 6V ale zmieniam DIV napięcia na 200mV i "brakuje" przebiegu części napięcia.
    Trzecie zmieniam AC na 9V i pojawia się "szpilka" napięcia i dalej znowu spada.
    Oscyloskop Rigol DS1054 - wykresy w trybie XY sypią się przy zmianie podziałki Oscyloskop Rigol DS1054 - wykresy w trybie XY sypią się przy zmianie podziałki Oscyloskop Rigol DS1054 - wykresy w trybie XY sypią się przy zmianie podziałki

Stanowczo za cienki jestem żeby to rozgryź :\
  • Pomocny post
    #6 16027166
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6122
    Pierwsze cztery przebiegi są zgodne z oczekiwaniami - powiększają sie zgodnie z nastawami.
    Przebieg piąty to typowy obraz zjawiska o którym pisałem, oba przebiegi tracą symetrię pomiędzy narastającym a opadającym zboczem, to właśnie czas kiedy parametry wzmacniacza toru Y stabilizują sie po przesterowaniu.

Zauważ że gdyby nie ograniczona powierzchnia ekranu przebieg napięcia miał by teraz pik wysokości 25 kratek a przebieg prądu 20 kratek to spore powiększenie i koniec możliwości tego oscyloskopu, ostatni poprawny to 5mA/div i 500mV/div.

Na przebiegu 6 widać że kanały wpływają na siebie, dziwne zjawisko, jeszcze takiego nie widziałem (zapewne oba kanały nają wspólną część np ADC co ujawnia sie dopiero po przesterowaniu) ale wiadomo że wzmacniacze i tak nie pracują prawidłowo więc pomiar nie ma sensu.

Cytat:
    Drugie przebiegi też przy AC 6V ale zmieniam DIV napięcia na 200mV i "brakuje" przebiegu części napięcia.
    Wzmacniacz Y po czasie powraca do normalnego punktu pracy, kolejny przerebieg to znowu mix obu kanałów.

Cytat:
    Stanowczo za cienki jestem żeby to rozgryź :\

Kiedy zwiększasz czułość i przebieg przestaje być powiększoną wersją tego co widziałeś wcześniej to znaczy że przekroczyłeś mozliwosci odscyloskopu i trzeba sie cofnąć.
    Jeśli mimo tego potrzebujesz oglągać fragment przebiegu w jeszcze większym powiększeniu trzeba układowo ograniczyć napięcie które przesterowuje oscyloskop.

Przykładowo - podłączasz drugą diodę odwrotnie-równolegle do pierwszej wtedy przebieg napięcia nie przekroczy amplitudy 1V i będziesz mógł zobaczyć jeszcze większe powiększenie, oczywiście taki zabieg zniekształca część przebiegu którą uznajemy za nieważną (tu ujemną), takich sztuczek mozna stosować więcej, czasami buduję specjalne układy do tego celu.
    Ze swojego doświadczenia mogę podać przykład - pomiar napięcia nasycenia tranzystora 0,2-1V który jest cyklicznie wyłączany i pojawia sie na nim kilkadziesiąt V, potrzebny jest ogranicznik który "obetnie" ot kilkadziesiąt V żeby mozna było powiekszyć ten ułamek V.

Do trybu XY przechodzisz tylko gdy w trybie XT przebiegi są poprawne.
  • #7 16030719
    bq666
    Poziom 6  
    Dzięki za pomoc, faktycznie druga dioda i dzielnik napięcia rozwiązał mi problem :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik oscyloskopu Rigol DS1054 zauważył problemy z wykresami w trybie XY, które "sypią się" przy zmianie podziałki z 280mV na 275mV oraz przy pomiarze prądu. Po przeprowadzeniu automatycznej kalibracji oscyloskopu, użytkownik stwierdził, że zmiana czułości wpływa na zniekształcenie przebiegów. W odpowiedziach zasugerowano, że problem może wynikać z przesterowania wzmacniaczy oscyloskopu, co prowadzi do utraty symetrii przebiegów. Ostatecznie, zmiana diody i dzielnika napięcia rozwiązała problem z pomiarami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA