Pierwsze cztery przebiegi są zgodne z oczekiwaniami - powiększają sie zgodnie z nastawami.
Przebieg piąty to typowy obraz zjawiska o którym pisałem, oba przebiegi tracą symetrię pomiędzy narastającym a opadającym zboczem, to właśnie czas kiedy parametry wzmacniacza toru Y stabilizują sie po przesterowaniu.
Zauważ że gdyby nie ograniczona powierzchnia ekranu przebieg napięcia miał by teraz pik wysokości 25 kratek a przebieg prądu 20 kratek to spore powiększenie i koniec możliwości tego oscyloskopu, ostatni poprawny to 5mA/div i 500mV/div.
Na przebiegu 6 widać że kanały wpływają na siebie, dziwne zjawisko, jeszcze takiego nie widziałem (zapewne oba kanały nają wspólną część np ADC co ujawnia sie dopiero po przesterowaniu) ale wiadomo że wzmacniacze i tak nie pracują prawidłowo więc pomiar nie ma sensu.
Cytat: Drugie przebiegi też przy AC 6V ale zmieniam DIV napięcia na 200mV i "brakuje" przebiegu części napięcia.
Wzmacniacz Y po czasie powraca do normalnego punktu pracy, kolejny przerebieg to znowu mix obu kanałów.
Cytat: Stanowczo za cienki jestem żeby to rozgryź :\
Kiedy zwiększasz czułość i przebieg przestaje być powiększoną wersją tego co widziałeś wcześniej to znaczy że przekroczyłeś mozliwosci odscyloskopu i trzeba sie cofnąć.
Jeśli mimo tego potrzebujesz oglągać fragment przebiegu w jeszcze większym powiększeniu trzeba układowo ograniczyć napięcie które przesterowuje oscyloskop.
Przykładowo - podłączasz drugą diodę odwrotnie-równolegle do pierwszej wtedy przebieg napięcia nie przekroczy amplitudy 1V i będziesz mógł zobaczyć jeszcze większe powiększenie, oczywiście taki zabieg zniekształca część przebiegu którą uznajemy za nieważną (tu ujemną), takich sztuczek mozna stosować więcej, czasami buduję specjalne układy do tego celu.
Ze swojego doświadczenia mogę podać przykład - pomiar napięcia nasycenia tranzystora 0,2-1V który jest cyklicznie wyłączany i pojawia sie na nim kilkadziesiąt V, potrzebny jest ogranicznik który "obetnie" ot kilkadziesiąt V żeby mozna było powiekszyć ten ułamek V.
Do trybu XY przechodzisz tylko gdy w trybie XT przebiegi są poprawne.