logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio concert 3 audi A4 B6-ciągłe wpisywanie kodu.

handrew 05 Lis 2016 06:22 5208 17
REKLAMA
  • #1 16040813
    handrew
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. W skrócie. Od miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem audi A4 B6 2002r. W autku było zamontowane radio concert 3. Od początku nie odpalało z kluczyka, nie miało podświetlania klawiszy i wołało o kod za każdym razem. Po przeszukaniu wujka googla wymontowaniu radyjka doszedłem do wniosku ze prawdopodobnie nie było ono oryginalnie zamontowane w tym aucie- w audi sa tylko 2 wtyczki czarna i brązowa (zasilanie i głosniki) a w radiu kostka fakra. Wg naklejki na radiu can wchodził na 2 pinach na wtyczce zasilania których fabrycznie nie było na kostce w instalacji auta. Znów wujek google i... pociągłem cany z climatronika. I Ok- pojawiło się podświetlanie klawiszy, natomiast dalej kicha z właczaniem po zapłonie wyświetlaniem na FIS i ciągłe wpisywanie kodu. ( kod zaczyna sie od zera a wpisywanie od 1 czyli 10 kliknieć na dzień dobry przy 1 cyfrze) Uruchomiłem VAGa i dodałem radio ale bez zmian. Myśle ze to za mało- trzeba cos wiecej zakodować ale nie wiem co i gdzie. Wiec prosze o pomoc. Pal licho FIS i właczanie po zapłonie ale ciagłe wpisywanie kodu doprowadza mnie do szału. Z góry dzieki za sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 16041012
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Czy zasilanie radia (+12V) jest cały czas, czy tylko po włączeniu zapłonu ?
  • REKLAMA
  • #4 16041184
    handrew
    Poziom 11  
    Zasilanie chyba jest bo po 1 chodzi bez zapłonu jesli kluczyk jest w stacyjce- to raz i... czasem ( rzadko) nie woła kodu- np jesli pochodzi 2 min i wyłacze radio- auto- to woła jesli pochodzi 30 min to potem przez jakieś 2(tego nie ustaliłem przez ile) godziny pamieta kod. 2 razy pamiętało kod nawet na 2 dzień. Nie mogę się doszukać w tym żadnego schematu albo logiki
  • #5 16041269
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Możesz włączyć radio jeśli kluczyka nie ma w stacyjce?
  • #6 16041676
    handrew
    Poziom 11  
    Nie nie moge. Tak samo gasnie kiedy go wyciągam, ale myślałem ze to normalne bo tak miałem w passacie z 2000 roku- tyle ze tam był nie oryginalny sony. I jeszcze jedno. Juz po podłączeniu can do radia czytałem ze przewody powinny być splecione a ja tego nie zrobiłem- mało tego zeby ułatwić demontaz radia do can dołączyłem wtyczkę.Czy to moze mieć jakies znaczenie?
  • #7 16041762
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Musisz podłączyć radio do +12V przed stacyjką. To napięcie nie może zanikać po wyjęciu kluczyka.
  • REKLAMA
  • #8 16042189
    handrew
    Poziom 11  
    Dzięki. Oki- kurcze byłem przekonany ze tak jest połączone i mam stały plus, ale teraz sam juz nie wiem. Reasumująć czyli na który pin wrzucić stały plus wg tego schematu
    Radio concert 3 audi A4 B6-ciągłe wpisywanie kodu. ( fota zapożyczona z wątku https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2824593.html) Z tego co pamietam mam przewody na masie ,di sens i UB+ ( no i oba CAN)- ale moge sie mylić. Jeszce raz na którym pinie ma być ten stały plus.
    Ps. Ale jesli nie mam podpiętego stałego plusa to dlaczego czasem pamięta kod i nie go woła przeciez nie ma co podtrzymywac pamieci . CAN podpiołem później wiec to nie on podtrzymywał. Tak czy owak pojutrze (jutro niedziela i grzebanie przynosi pecha :D ) wymontuje radyjko i zobacze czy jest czy nie ma stałego plusa i napisze. Pozdrwowienia
  • #9 16042207
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Stały plus powinien być na +UB
  • #10 16045307
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Poziom 38  
    Ocena: 1699
    Krzychu7 napisał:

I na DI SENS.
  • #11 16072059
    handrew
    Poziom 11  
    Ok. Sory za milczenie ale... samo życie i brak czasu. Sprawdziłem piny u mnie na kostce zasilającej idą tylko 3 przewody. I tak stały plus idzie na DiSens (żółty) a na UB+ idzie plus po stacyjce(czerwony)-pojawia sie po włączeniu zapłonu ale nie znika po wyłączeniu tylko dopiero po wyjęciu kluczyka ze stacyjki. 3 przewód to oczywiście masa. I teraz pytanie czy podpiąć ten stały plus pod UB+ i tyle ( odłączyć DiSens), czy zamienić przewody na UB+ -stały a DiSens po zapłonie i wyjęciu kluczyka. Trzecia opcja to dwa stałe plusy na DiSens i UB+ . Intuicyjnie pasuje mi ta 2 opcja czyli stały plus- UB+ i DiSens po kluczyku ale pytam by czegoś nie spalić w radiu lub instalacji. Z góry dzięki
    PS. Z tego co pamietam w poprzednim aucie czerwony zawsze był stałym plusem a żólty lub pomaranczowy po stacyjce- tu jest odwrotnie może ktoś namieszał bo kabelki przed kostką są izolowane czyli ktoś juz się bawił.
  • #12 16072343
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Poziom 38  
    SZYMON BYDGOSZCZ napisał:

Krzychu7 napisał:

I na DI SENS.

Przecież to już było wyjaśnione 2 tygodnie temu.

UB+ i DI SENS do stałego plusa !
  • REKLAMA
  • #13 16072497
    handrew
    Poziom 11  
    Ok, bez nerwów pytam moze czasem naiwnie bo chce byc pewien,- zresztą cos mi tu nie gra- jesli bedą 2 stałe plusy to rozumie ze radio tez sie nie wyłaczy po wyłaczeniu zapłonu i wyjęciu kluczyka (albo ze zwłoką) bo niby skąd ma wiedzieć ze zakończyłem jazdę i wysiadłem z auta ?
  • Pomocny post
    #14 16072526
    zwirek1
    Poziom 30  
    Ocena: 306
    handrew ta informacja idzie do radia po can.
    Pzdr
  • Pomocny post
    #15 16072527
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Poziom 38  
    ACC , ILL i Gala idzie po CAN.
  • #16 16072599
    handrew
    Poziom 11  
    Ok. I o to chodziło . Wiem wiem ze naiwnie pytam. Reasumując stały plus mostkuje z DiCan na UB+ a plus po stacyjce likwiduje. Dzięki i punty za pomoc. Temat do zamknięcia. Pozdrawiam
  • #17 16072609
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Poziom 38  
    handrew napisał:
    stały plus mostkuje z DiCan

NIE !!!!!

Ma być z DI SENS.
  • #18 16072920
    handrew
    Poziom 11  
    Oki oki- myślę jedno pisze drugie. Oczywiście ze DiSens- to dican to napisałem z rozpędu- przecież nie ma takiego pinu. Właśnie wróciłem z auta zmostkowałem te stałe plusy, a odłączyłem ten po stacyjce. Na razie wszystko działa i radio po tym jak raz zawołało pin da się właczyc nawet bez kluczyka i oczywiście bez pinu. Nie miałem czasu testować ale ciekawi mnie jeśli informacja idzie po CAN kiedy sie wyłacza aby nie rozładować akumulatora - np czasowo jeśli nie zamknę auta , czy po zamknięciu auta centralnym zamkiem. Jeszcze raz dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada Audi A4 B6 z 2002 roku, w którym zainstalowane jest radio Concert 3. Radio nie uruchamia się z kluczyka, nie ma podświetlenia klawiszy i wymaga ciągłego wpisywania kodu. Po demontażu radia stwierdzono, że nie było ono oryginalnie zamontowane w aucie. Użytkownik podłączył CAN z climatronika, co poprawiło podświetlenie, ale problem z uruchamianiem i kodem pozostał. W odpowiedziach zasugerowano, że radio wymaga stałego zasilania (+12V) oraz poprawnego podłączenia pinów zasilających. Użytkownik ustalił, że stały plus idzie na pin DiSens, a zasilanie po stacyjce na UB+. Po zmostkowaniu stałych plusów radio zaczęło działać poprawnie, nawet bez kluczyka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA