logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy muszę stawić się na wydanie karty powołania do wojska?

solar1 12 Lip 2005 23:48 29433 105
Najlepsze odpowiedzi

Czy muszę stawić się w WKU na odbiór karty powołania, jeśli dostałem zwykły list, i co mogę przedstawić, żeby dostać odroczenie?

Jeśli to naprawdę był zwykły list, w wątku pada opinia, że możesz go zignorować, bo wezwanie po kartę powołania powinno przyjść listem poleconym; jeśli jednak pójdziesz do WKU, zabierz zaświadczenie ze szkoły lub uczelni i złóż wniosek o odroczenie [#1661194][#5469293] Przy składaniu pisma warto mieć kopię z pieczątką i podpisem WKU jako potwierdzenie złożenia dokumentów [#5469293] Odroczenie z powodu nauki ma działać do roku, w którym poborowy kończy 22 lata, a potem trzeba składać kolejne podanie z aktualnym zaświadczeniem o nauce [#1649679] Jeśli urząd nie uwzględni wniosku, pojawia się też informacja o 14 dniach na odwołanie [#5239337]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 1649487
    solar1
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Dostałem jakis smieszny list, bo nie polecony i w nim pisze stawic sie tu i tu na "wydanie karty powołania " Co to za karta i czy musze sie stawic na ten termin ? Jak to jest zwykly list? Chcialem zaczac uczyc sie w szkole policealnej...ale nie wiem co mam przedstawic tam zeby mi tej karty nie dawali.
    POMOCY
  • REKLAMA
  • #2 1649580
    SLiDer84
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    Jezeli jest to zwykły list to olej to rownie dobrze mogles go wogole nie dostac!!! Nic ci nie grozi. Jak cos to mow ze wogole go nie dostales. Albo ze nie masz skrzynki na listy i zginal!!!!!
    pozdrawiam
  • #3 1649679
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 1649892
    solar1
    Poziom 15  
    jestem rocznik 85 :) no dobra jak to zlekcewaze to ZW nie bedzie mnie scigac czy cus ?
  • #5 1650144
    totalfree
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Najlepiej zamelduj się u rodziny ale koniecznie w innym wojewódźtwie i jak przyjdzie wezwanie na stary adres niech ktoryś z rodziców poinformuje WKU o zmianie zameldowania. Wtedy oni wysyłają cały komplet twoich papierów do WKU w nowym miejscu zameldowania skąd dostaniesz następne wezwanie tyle tylko że już kilkanaście miesięcy później. Tu dosyć ważne aby pod tym nowym adresem gdzie nie będziesz mieszkał :)) domownicy byli rozgarnięci i nie odbierali wezwania na WKU tylko szybko poinformowali ciebie o takim wezwaniu wtedy jedziesz wymeldowujesz się i meldujesz się pod poprzednim adresem lub gdziekolwiek indziej. hehe i tak dalej.
    Ważne: Aby pod żadnym adresem zameldowania nigdy nikt nie odebrał listu.
    tylko grzecznie poszedł do WKU i poinformował o zmianie adresu zameldowania. ( ja robiłem to osobiście podając się za kuzyna i nigdy nie musiałem sie legitymować dowodem osobistym)
    Osobiście to przerobiłem.
    Takich zmian adresu robiłem chyba z 5 razy aż dali sobie spokój albo im sie papiery gdzieś zapodziały w szufladzie.
    Nie wiem jak teraz to działa ale nie sądzę aby coś się w tej kwestii zmieniło. Zresztą zawsze to lepsze jak nie odbieranie listów.
    pozdrawiam.
  • #6 1651892
    coolombo
    Poziom 29  
    Ocena: 59
    Czego to ludzie nie wymyślą żeby się wymigać od służby wojskowej.
  • #7 1652269
    oost
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Tylko zeby wtedy nie bylo za pozno
  • #8 1652400
    Stuku
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    A trudno skontaktować się z organem który wydał przysłał do Ciebie list - na nim/ na kopercie napewno jest nr telefonu lub adres na jaki trzeba się stawić. Zwykle na różnych papierach z tyłu jest pouczenie.
  • #9 1652546
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1551
    Z tego co pamiętam a było to lat .... temu, wezwnie do odbioru "biletu" było dostarczane za potwierdzeniem odbioru. Może jakiś dowcipniś postanowił zrobić Ci niesmaczny kawał. Poza tym nie ma się czego obawiać przecież to tylko co np. ciąża :lol: .
    Co to jest do 715 dni.
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • #10 1655059
    solar1
    Poziom 15  
    715 straconyh dni ;/
  • #11 1660788
    atlantycki
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    dla chcacego nic trudnego
  • #12 1661148
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #13 1661194
    marniu
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    Solar1 bilecik lub jak kto woli karte dostajesz tylko i wylacznie listem poleconym , takze smialo moze sobie d... w.... , mi raz koledzy tak zrobili i kupa smiechu byla w WKU nawe zartowali ze jak juz jestem to moze jednak mi juz wypisza zebym drugi raz nie przyjezdzal , pozniej po zartach powiedzieli ze jak wiem kto to mogl zrobic to moge nawet sądownie to zalatwic z dowcipnisiem ! takze nie przejmuj sie tylko olej to jak koledzy wyzej pisali

a jeszcze tak informacyjnie szkoła zaoczna chroni tylko do 22 roku pozniej nie chca rozmawiac tylko bilecik ?
    pozdrawiam marniu
  • #14 1661262
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1551
    Rycho T napisał:

Dlaczego 715 dni, przecież te wczasy , które teraz nazywane są " służbą wojskową " trwają już tylko 12 miesiecy.
    Pewnie wkrótce będą trwały jeszcze mniej, np. tylko do przysięgi.
    Wtedy to naprawdę będą stracone dni.

To wszystko napisał stary zgred więc pewnie nie ma racji.

Witam.
    Obecnie już tylko 9 miesięcy.
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • #15 4920992
    sniegus23
    Poziom 1  
    dostalem list jakis smieszny nie polecony ze mam sie stawic wku co mam robic zapisalem sie do szkoly 3 dni przed data stawienia sie w wku moge olac sobie ten list i przyslac im dokumenty pocztą ze zaczynam nauke
  • #16 4921035
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6368
    Olej, tak masz rację, co najwyżej grozi ci bodajże 2 lata pozbawienia wolności za uchylanie się od obowiązku służby wojskowej i finalnie odbycie jej w jednostce o zaostrzonym rygorze... .
  • REKLAMA
  • #17 4921101
    ozeh
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    robokop napisał:
    Olej, tak masz rację, co najwyżej grozi ci bodajże 2 lata pozbawienia wolności za uchylanie się od obowiązku służby wojskowej i finalnie odbycie jej w jednostce o zaostrzonym rygorze... .

Podniosłeś go na duchu, nie ma co :D

A tak na poważnie to nie ma co sie przejmować wojskiem bo ten rok (2008) jest ostatnim rokiem poboru. Potem już będzie tylko zawodowe. Więc byle tylko przeżyć ten rok a później już spokój.
  • #18 4921106
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    A po co ty chcesz kombinowac.... w WKU nie ma problemow z odroczeniem jak nie cudujesz... mowisz im ze chcesz sie uczyc i ze przyniesiesz zaswiadczenie ze szkoly.... pani lub pan wypisuje ci odroczenie do czasu dostarczenia zaswiadczenia ze sie uczysz...

W necie poszukaj sobie telefonu jesli nie ma na kartce, zadzwon i sie zapytaj czy cos wysylali...
  • #20 4921303
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    Ocena: 279
    Nie gryzą, tyle że to jest dla osób, które chcą służyć zawodowo i takie mają plany na przyszłość albo za przeproszeniem dla czereśniaków, którzy nie wiedzą co robić z życiem. A nóż się jakieś darmowe alkohole trafią i może dadzą jakiś zasiłek po zakończeniu :D
  • #21 4921334
    robokop
    Dziwne, kilka pokoleń odsłużyło, co niektórzy nawet po 3 lata i żyją, mają się całkiem nieźle z tego co widzę. Demokracja poprzewracała ludziom w głowach. Konstytucja nakłada obowiązek odbycia ZSW i obrony RP (tzw. powszechny obowiązek obrony), tylko jakoś nikt się do tego teraz nie kwapi, a wyciągać rączkę do Państwa po to co sie należy to wszyscy chętni.
  • #22 4921505
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ja przez wojsko straciłem możliwość zatrudnienia na dobrze płatnym stanowisku. Niestety nie byłem w stanie studiować zaocznie. Gdyby nie wojsko dziś żyłbym zupełnie inaczej, także nie mów, że tylko wyciąga się łapki po zasiłki czy emerytury.

Państwo też straciło, bo podatków ze mnie nie mają.

Korzyści ze służby nie widzę.
  • #23 4921580
    robokop
    A widzisz, u mnie zupełnie odwrotnie,dopiero po wojsku znalazłem sobie konkretne zajęcie. Życiowe niepowodzenia zwalasz na MON ?
  • #24 4922041
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    Ja tam jestem zdania ze jeśli komuś to nie jest potrzebne to lepiej niech mon nie pomaga.

Z rożnych względów powszechny pobór jest do kitu a to ze iles tam pokoleń odsłużyło to wątly argument bo miliony much jedzą g... i wcale mnie to nie przekonuje o jego walorach smakowych ;).

A cześć z tych pokoleń w imię powszechnej służby wojskowej służyła raz w carskim wojsku raz w pruskim raz w austrowengierskim czy tez rosyjskim albo niemieckim wermachcie. Naprawdę nie wszystkim sie to podobało.

Dzisiejsze wojsko raczej nie wyprodukuje z poborowego wysokiej klasy specjalisty w dziedzinach niszowych na rynku pracy. Jedyne co to czasem mozna wyjsc z prawkiem na ciezarowki ale po ostatniej plajcie Ricco wydaje mi sie ze kierowców bedzie kilku w nadmiarze.
    Pozatym wojsko w pierwszej kolejnosci woli powolac tych z matura i prawem jazdy jak mogą wybierać to korzystaj. PO zawodowce to nawet na ochotnika nie biora.

Dzisiaj jeśli ktoś nie potrafi sobie zaścielić łóżka albo ciuchów pookładać to istotnie wojsko ma mu wiele do zaoferowania.
  • #25 4922332
    ZGG
    Poziom 27  
    Ocena: 171
    Witam. Kurcze co to jest 9 miesiecy. Jak było 2 latka a w marynarce jeszcze więcej. Ale i te 9 miesięcy. To stracony czas. Mam też pomysł. Załamanie nerwowe tak się to nazywa. Można samemu dobrze udawać lepiej mieć znajomego psychiatrę który przejmie pacjenta w pogotowiu. I zawiezie gdzie trzeba. A po przysiędze już drugi raz nie powołają.Załamanie nerwowe nie pozostawia praktycznie żadnych konsekwencji.Wojsko takiego szybko zwolni do cywila żeby czasem nie płacić mu emerytury.Najlepiej jest nie iść w ogule.
  • #26 4924737
    heynow
    Poziom 19  
    Ocena: 44
    Ja też dostałem (chyba 4 lata temu) kartę powołania zwykłym listem. Chyba polecony powinien być - może oszczędzają. Nie był to kawał - zadzwoniłem do WKU, jakiś typ (mjr X) zaczął mi grozić, że niestawienie się jest karalne i coś tam jeszcze. Zaświadczenie ze szkoły wysłałem a tu taki list od WKU - trochę dziwne. Zadałem sobie tyle trudu, żeby pojechać do WKU - okazało się, że zaświadczenie tydzień czasu leży na "drugiej gromadce", tej niesortowanej. Powiedziałem parę słów nienadających się do cytowania ludziom,co robią taki burdel w papierach.
    Fakt jest faktem - dostałem od WKU zwykły list.
  • #27 4925470
    kamil_s83
    Poziom 1  
    Słuchajcie mam pytanie co mam zrobic zeby sie wymigac. Przyszło mi wezwanie o dostarczenia dyplomu ukonczenia studiów, no ale nie ukonczyłem, Zgłosiłem sie do WKU i jakis tam major wypisał mi skierowwania do lekarza na psychotesty itp i stwierdził ze bede kierowca. Czy da rade jeszcze uniknac wojska np gdybym zaniosł zaswiadczenie ze szkoly z data z lutego ?????????????
  • #28 4925625
    neo_dc
    Poziom 32  
    idz do woja kierowca to dobra fucha :) i prawko za darmo na wyzsze uprawnienia umozliwiaja :D
  • #29 4940717
    solar1
    Poziom 15  
    neo_dc napisał:
    idz do woja kierowca to dobra fucha :) i prawko za darmo na wyzsze uprawnienia umozliwiaja :D

...jasne prawko - heh , dobra fucha powiadasz ? a 3tys zl dadza na reke ? bo tyle zarabia tirowiec "krajowy !"
  • #30 4941180
    miniek123
    Poziom 1  
    hej
    odwagi!jeszcze tylko ten 2008 rok i spokój z wojem.ta obowiązkowa służba to zabytek komuny

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obowiązku stawienia się na wydanie karty powołania do wojska oraz możliwości uniknięcia lub odroczenia służby wojskowej. Karta powołania, zwana także biletem do wojska, jest oficjalnym dokumentem wzywającym do odbycia zasadniczej służby wojskowej (ZSW). Wysyłana jest zwykle listem poleconym z potwierdzeniem odbioru, jednak w praktyce zdarzają się przypadki otrzymania zwykłych listów, które można zignorować bez natychmiastowych konsekwencji. Odroczenie służby jest możliwe na podstawie kontynuacji nauki w szkole średniej, policealnej lub na studiach, jednak wymaga dostarczenia odpowiednich zaświadczeń do Wojskowej Komendy Uzupełnień (WKU) przed terminem stawienia się. W przypadku braku zaświadczenia lub niestawienia się grozi kara pozbawienia wolności do 3 lat, choć w praktyce ściganie może być opóźnione. Dyskutowano także o sposobach unikania służby, takich jak zmiana meldunku, nieodbieranie listów poleconych, składanie podań o odroczenie z powodu ważnych spraw osobistych lub ponowna komisja lekarska. Wiele osób podkreślało, że od 2008 roku pobór do wojska jest ostatni, a później będzie tylko służba zawodowa. Poruszono również kwestie formalne dotyczące odbioru karty powołania, w tym prawo do odmowy jej przyjęcia i konieczność składania odwołań w terminie 14 dni. Wskazano, że WKU powinno rozpatrywać zaświadczenia ze szkół i przyznawać odroczenia, a w przypadku problemów warto kontaktować się bezpośrednio z komendantem WKU. Dyskusja zawierała także opinie na temat sensu i warunków służby wojskowej oraz jej wpływu na życie zawodowe i osobiste.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA