logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja ZTE MF28D i Xbox 360 - problem z NAT i portami UPnP

bkroy 11 Lis 2016 10:40 2184 5
REKLAMA
  • #1 16053937
    bkroy
    Poziom 11  
    Ocena: 30
    Witam,

Mam pytanie dot. konfiguracji łącza LTE PLAY i konsoli XBOX360.
    Modem PLAY:
    https://forumplay.pl/showthread.php/10628-ZTE-MF28D-Play-Online-4G-LTE-Konfiguracja-routera

Konsola jest spięta kablem z modemem PLAY wg schematu:

internet <=> lte <=> Play ZTE MF28D (DHCP on) <=> lan <=> router linksys (DHCP off - działa jak switch) <=> lan <=> konsola XBOX

Wg tego schematu są spięte oczywiście w domu inne urządzenia (komp, laptop, drukarka WiFi). Co do sieci LAN/WiFi nie ma żadnych kolizji IP (każde urządzenie ma sztywny adres IP z puli adresów DHCP modemu PLAY).

XBOX przechodzi test łącza, tj. widzi sieć, internet i xbox live, ale ma jakiś problem z NAT i portami oraz UPnP. W modemie UPnP włączyłem, niestety nadal jest problem.

Pytanie czy mam na firewallu PLAY otwierać porty? Filtrowanie na firewall jest załączone, ale ustawione jest jako 'zezwalaj', a nie 'blokuj'.

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 16053964
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2680
    bkroy napisał:
    Pytanie czy mam na firewallu PLAY otwierać porty? Filtrowanie na firewall jest załączone, ale ustawione jest jako 'zezwalaj', a nie 'blokuj'.

To i tak nic nie da bo nie masz publicznego IP na WAN-ie routera. Dlatego przekierowanie portów czy samo UPnP nie działa.
  • REKLAMA
  • #3 16054170
    bkroy
    Poziom 11  
    jimasek napisał:
    bkroy napisał:

To i tak nic nie da bo nie masz publicznego IP na WAN-ie routera. Dlatego przekierowanie portów czy samo UPnP nie działa.

Przy LTE nie jest możliwe pełna obsluga xbox live? Rozumiem, że to jest sprawa do dostawcy - czyli prawdopodobnie niemożliwe do uzyskania.

Czy jest jakaś możliwość na pełną obsługę xbox live?
  • REKLAMA
  • #4 16054171
    jimasek
    bkroy napisał:
    Czy jest jakaś możliwość na pełną obsługę xbox live?

Niestety nie znam takie sposobu bo nie używam żadnej konsoli do gier. Nie moja bajka ale może ktoś jeszcze się odezwie w temacie.
  • REKLAMA
  • #5 16054301
    bkroy
    Poziom 11  
    Ok, dzięki.

Wychodzi na to, że trzeba zacząć szukać nie u siebie a u dostawcy usług (Play).
    Dziwne - bo szukając na forach wpisów są użytkownicy, którzy normalnie korzystali z xbl na internecie LTE (plus, play).
  • #6 16054391
    jimasek
    bkroy napisał:
    tj. widzi sieć, internet i xbox live, ale ma jakiś problem z NAT i portami oraz UPnP. W modemie UPnP włączyłem, niestety nadal jest problem

Odnosiłem się do funkcji przekierowani portów i UPnP które nie działają u tego dostawcy bo nie masz dostępu do publicznego IP. Usługa XBOX live niestety nie jest mi znana na tyle abym się mógł wypowiadać w tej sprawie jako ekspert.
REKLAMA