logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przebarwienia i linie na skanach Plustek OpticPro 12000 T i 12P - co robić?

markomad 13 Lip 2005 09:10 1555 1
REKLAMA
  • #1 1649970
    markomad
    Poziom 11  
    Witajcie, jestem "nowy" na Waszym Formu, bardzo cieszę się, że znalazłem to miejsce bo można znaleźć tu wiele cennych informacji.

Jak każdy - mam pewien problem.

Chodzi mi o nieprawidłowe działanie dwóch skanerów:
    1. Plustek OpticPro 12000 T- zaraz po włączeniu do sieci skany są OK ale podczas kolejnych przebiegów przebarwia obraz (byc może to wina nagrzewania się bo w okolicach portu LPT jest dość ciepły) coraz więcej jest foletu, koloru różowego aż po kilku kopiach staje się zupełnie nieczytelny. Początkowo podejrzewałem lampę ale ale wygaszenie lampy i po chwili jej ponowne zapalenie niczego nie zmienia. Poprawia na chwilkę sytuację odłączenie zasilacza i "ostygnięcie" skanera ale też tylko na kilka przebiegów. A może to wersja skanera tzw. "jednorazówka".

2. Drugi skaner to Plustek OpticPro 12P, z nim jest podobnie jednak przebarwia obraz niemal od pierwszego skany a w dodatku widać poziome bardzo intensywne i cienkie linie czerwone i zielowe.

Oba te skanery były sprawdzane na dwóch różnych konputerach z Win98, sterowniki pobierałem ze strony Plustka.

Jeśli ktoś spotkał się z podobnymi problemami lub mógłby mi coś podpowiedzieć jak wybrnąć z tych nieprawidłowości to będę wdzięczny za każdy post

Pozdrawiam wszystkich

Marek
  • REKLAMA
  • #2 1682081
    alt_ctrl_del
    Poziom 13  
    Czy przebarwienia są rozłożone równomiernie po całej powierzchni, czy może tylko w pewnych jej obszarach?
    Podobny problem tyczył się kiedyś mojego pierwszego skanera Primax, ale tam przebarwienia ulokowane były nad źle ekranowaną taśmą znajdującą się pod łożem skanera, dochodzącą do wózka.
REKLAMA