Witam Państwa,
Pozwolicie, że dorzucę swoich parę słów.
Posiadam PATON ADI 200S DC i po paru próbach małych konsultacjach uważam, że posiada następujące zalety i wady.
ZALETY:
1) Zaletą na pewno jest cena. Co do innych naprawdę spawalniczych firm czasami prawie 4 razy taniej z tymi samymi parametrami.
2) Naprawdę dużo możliwości i sterowania łukiem np. pulsacyjnym na obecna chwilę na pewno powiem, że działa i jest różnica przy zmianie amplitudy przy małych częstotliwościach widać różnice podczas spawania - to jestem w stanie organoleptycznie stwierdzić, że łuk jest jaśniejszy lub ciemniejszy - więc działa (przeczytaj wady).
3) Udało mi się w/w spawarką spawać kawałek uchwytu aluminiowego co dla mnie osobiście jest zaletą(aczkolwiek dla nie wprawionych jeżeli zmienisz średnicę elektrody, a nie zmienisz biegunowości - to masz po elektrodzie nie sprawdzajcie przetestowałem

).
P.S. większość spawarek w tej klasie sprzętowej jest zabezpieczone przed takim przełączeniem okablowania.
4) W miejscu gdzie testuje jest bardzo słaba sieć i bardzo miękka, lecz mimo to nie stwierdzam jakiegoś gorszego działania sprzętu. (lecz zabezpieczenie B-16 czasami wyrzuci przy włączaniu sprzętu).
5)Gabaryty - osobiście uważam na obecną chwilę naprawdę ciężko znaleźć spawarkę, która waży około 6 kg ma 200A(nie mam możliwości sprawdzenia maksymalnych parametrów - jak pisałem wcześniej zabezpieczenie B-16) i tyle dodatkowych opcji. Daje dość dobrą możliwość spawania np. z drabiny.
6) Ma na pewno lepszy jonizator (przy spawaniu TIG) jak spawarki z TIG za 600-800zł na ale drogo (wrzucam to jako zaletę aczkolwiek trzeba pamiętać, że do jonizatora z prawdziwej spawarki no troszkę mu brakuje).
WADY:
1) na pewno w moim sprzęcie, (ale chyba w nowszych wersjach jest to już rozwiązane) podczas uruchomienia na nowo i włączenia dodatkowego menu i zmianie parametrów szczegółowych trzeba chwile pospawać zanim spawarka zmieni parametry spawania, dalsze wprowadzanie kolejnych zmian powoduje natychmiastową reakcję spawarki.
2) To co pisałem wcześniej jest puls, ale w moim przypadku przy dużych wartościach wypełnienia oraz dużej wartości amplitudy urywa łuk (jak by spawarka nie była w stanie dać odpowiedniego napięcia przy
nie przekroczeniu magicznej bariery 60% wypełnienia łuku i amplitudy łuku można rozciągnąć bardzo mocno(uważam, że ponad centymetr spokojnie - no, ale wybaczcie nie mierzyłem dokładnie trochę jednak ciężko to zmierzyć), a po
przekroczeniu wartości 60% i więcej łuk maksymalnie może ma 2[mm]) -
I tu jest prośba do użytkowników spawarek Paton czy macie możliwość sprawdzenia czy w waszych przypadkach dzieje się to samo?
Dla mnie jest to strasznie irytująca wada.
(Sprawdzałem jedynie na TIG, aczkolwiek bym się nie zdziwił gdyby w innych metodach działo się to samo)
3) Tak - panel jest irytujący, a zmiana parametrów wkurzająca, z drugiej strony nie ma, żadnego pokrętła które można by urwać, a z trzeciej pokażcie coś lepszego w tej cenie?
4) No Spawacz pierwsze co powiedział to to, że uchwyt nie jest "flexible" - no ale tutaj koszt około 40-50 zł i kawałek taśmy niestety, no i problem jest rozwiązany.
Niestety nie mogę więcej wad na obecna chwilę sobie przypomnieć(dziwne

)
Domyślam się, że pewnie parę kwiatków by wyszło przy podłączeniu oscyloskopu, ale nie posiadam.
Jeszcze raz gorąca prośba do użytkowników spawarek Paton z tego co mi wiadomo prawie wszystkie spawarki serii standard i pro mają możliwość spawania prądem pulsacyjnym wiec sprawdzicie czy działa spawarka przy wyższych wartościach amplitudy spawania oraz wypełnienia piku.
P.S. Podczas uruchamiania spawarki na spawarce wyświetla się wersja oprogramowania u mnie wyświetla "-31" , a u Państwa?
Pozdrawiam
Olek