logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bardzo wolna przeglądarka- Jaka jest tego przyczyna?

Schneider_88 20 Lis 2016 11:54 2025 33
REKLAMA
  • #1 16073716
    Schneider_88
    Poziom 8  
    Witam,
    od dłuższego czasu mam problem z moim laptopem i nie bardzo wiem co jest przyczyną. Chodzi o to, że przeglądarki (chrome, firefox) działają bardzo powoli, np. przewijanie kart, zamykanie, otwieranie okien, nawet wyświetlanie okien wiadomości fb (pojawiają się długo i wolno się chowają). Problem dotyczy nie tylko przegladarek, ale np. też Dynamo (program do projektowania graficznego dla architektów/konstruktorów, zauważyłem że pobiera stale aktualizacje, nie wiem jak wylaczyć), tam też są wstążki np. z lokalizacją punktów (screen) które strasznie długo się wyswietlają. Po zrobieniu formatu całego systemu, przez kilka godzin wszystko funkcjonowało. poprawnie (szybko), by potem mega zwolnić.

Co jest przyczyną ???
    (do standardowego win 7 mam doinstalowany service pack 1 i Microsoft Visual Studio Community 2015 with updates - piszę o tym ponieważ bez tych dwóch programów nie da sie obsłużyć np. revita 2016/2017, a po ich zainstalowaniu pojawia sie u mnie szum od strony procesora - dodatkowe obciążenie?). Dodam że komputer testowałem w serwisie pod "dużym obciązeniem" i nie bylo problemów, pasta na procesorze jest nowa, antywirus i malwarebytes zainstalowany.

Jak sprawdzić, które programy łączą sie automatycznie z internetem?. Może problem leży też w automatycznych aktualizacjach? (jak to sprawdzić?)

Załączam też screen z wydajności procesora.

Byłbym wdzięczny za pomoc, ponieważ korzystanie z internetu stało się uciązliwe. Jak i nauka nowego softwaru.
    Załączniki:
    • Bardzo wolna przeglądarka- Jaka jest tego przyczyna? Procesor.png (63.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bardzo wolna przeglądarka- Jaka jest tego przyczyna? Dynamo.png (73.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 16073762
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    Na początek pokaż SMART dysku z Crystal disk info, lub Hard disk sentinel.
    Podaj konfigurację sprzetu.
    Schneider_88 napisał:
    Może problem leży też w automatycznych aktualizacjach? (jak to sprawdzić?)

Wyłącz je; Panel sterowania/ windows Update/ zmień ustawienia.
  • #4 16073836
    Schneider_88
    Poziom 8  
    sanatarium napisał:
    Podaj specyfikację komputera jak i dostawcę internetu z pomiarem łącza http://www.speedtest.net/. Czy było coś ostatnio instalowane?

Wyniki testu. Nie ostatnio nic nie instalowałem.

EDIT
    kokapetyl napisał:
    Na początek pokaż SMART dysku z Crystal disk info, lub Hard disk sentinel.
    Podaj konfigurację sprzetu.
    Schneider_88 napisał:
    Może problem leży też w automatycznych aktualizacjach? (jak to sprawdzić?)

Wyłącz je; Panel sterowania/ windows Update/ zmień ustawienia.

screen z programu.
    i konfiguracja

Windows update mam zawsze wyłączony

ale widziałem że dynamo samo się łączy po aktualizacje (screen z pierwszego postu na samym dole)

jak sprawdzić które programy łączą się z netem w czasie pracy??

Scaliłem. RADU23
    Załączniki:
    • Bardzo wolna przeglądarka- Jaka jest tego przyczyna? Test.png (362.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 16073867
    resoto
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Sprawdzałeś na innych urządzeniach czy internet działa jak trzeba ?
  • REKLAMA
  • #7 16074142
    Schneider_88
    Poziom 8  
    sanatarium napisał:
    Jaki antywirus masz? Jeśli Avast to przeinstaluj na inny. Czy w przeglądarce jest zainstalowany dodatek ad-block plus?

mam eset nod 32
    ad block zainstalowany

Dodano po 2 [minuty]:

zrobiłem update dynamo
    i wylączyłem "Korzystaj ze sprzętowego przyspieszania, jeśli jest dostępne"
    teraz chodzi jakby szybciej (nawet normalnie)

jak sprawdzic które proramy pobieraja automatycznie aktualizacje?

Dodano po 7 [minuty]:

resoto napisał:
    Sprawdzałeś na innych urządzeniach czy internet działa jak trzeba ?

jeszcze nie

Dodano po 5 [godziny] 58 [minuty]:

problem wrócił...
  • REKLAMA
  • #9 16075711
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Schneider_88 napisał:
    Po zrobieniu formatu całego systemu, przez kilka godzin wszystko funkcjonowało. poprawnie (szybko), by potem mega zwolnić.

Tu jest odpowiedź. Coś w tym czasie musiało się zmienić w środowisku.
    Ociężałe wyświetlanie może świadczyć prozaicznie o źle funkcjonującym sterowniku karty graficznej. Ponieważ to laptop to nie pokuszę się nawet o podpowiedź jak to poprawić. Pytanie jaką i ile kart graficznych laptop posiada? Jeśli posiada dwie i korzysta z nich naprzemiennie to tu może być problem.
  • #10 16075755
    icooz
    Poziom 16  
    Ocena: 43
    Schneider_88 napisał:

jak sprawdzic które proramy pobieraja automatycznie aktualizacje?

Dobrze, wchodzisz w menadżer zadań, zakładka wydajność i otwórz monitor zasobów, szukasz zakładki sieć i wtedy gdy niby ma coś pobierać to widzisz który program to robi...

Nie sądzę abyś potrzebował antyvirusa jeśli będziesz korzystał z przywracania systemu, dla mnie w zupełności wystarcza jako zamiennik formata...

Do kontrolowania ruchu sieciowego użyj programików, firewalli podobnych do Zone Alarm, teoretycznie pokazują jakie programy i ile pobierają, unikaj asystentów pobierania...

U mnie, aktualizacja systemu powodowała złe działanie sterownika touchpada czym objawiało się zwiększonym zużyciem mocy obliczeniowej procesora/ilości pamięci, przywróciłem system i było ok...
    Wiem że one zostały w tym wypadku wyłączone...

Wrzuć te 2 pliki z FRST (Addition.txt oraz FRST.txt) oraz komplet z GPU-Z i CPU-Z, to da nam trochę info o stanie twojego komputera...

Przepraszam za tę długość postu ale cóż ...
  • #11 16077113
    Schneider_88
    Poziom 8  
    310artur napisał:
    Schneider_88 napisał:
    Po zrobieniu formatu całego systemu, przez kilka godzin wszystko funkcjonowało. poprawnie (szybko), by potem mega zwolnić.

Tu jest odpowiedź. Coś w tym czasie musiało się zmienić w środowisku.
    Ociężałe wyświetlanie może świadczyć prozaicznie o źle funkcjonującym sterowniku karty graficznej. Ponieważ to laptop to nie pokuszę się nawet o podpowiedź jak to poprawić. Pytanie jaką i ile kart graficznych laptop posiada? Jeśli posiada dwie i korzysta z nich naprzemiennie to tu może być problem.

są dwie:
    Intel(R) HD Graphics 4000
    NVIDIA GeForce GT 740M

Dodano po 59 [sekundy]:

sanatarium napisał:
    Pobierz program do odpowiedniej wersji systemu i zrób scan:

http://www.bleepingcomputer.com/download/farbar-recovery-scan-tool/

Program odpal z pulpitu, zrobi on dwa pliki na pulpicie wstaw je tutaj,

pliki

EDIT

Scaliłem. RADU23
    Załączniki:
    • FRST.txt (224.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Addition.txt (38.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 16077160
    310artur
    Poziom 43  
    Jeśli mój trop jest dobry to przeinstaluj sterownik geforca - pobierz sterownik ze strony a w czasie instalacji zaznacz "wykonaj czystą instalacje"
    Bardziej radykalnie usuń sterowniki grafik za pomocą
    http://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstaller-download.html
    Po resecie zainstaluj sterowniki (radzę je pobrać przed czyszczeniem) zaczynając od intelHD.
  • #13 16077248
    Schneider_88
    Poziom 8  
    310artur napisał:
    Jeśli mój trop jest dobry to przeinstaluj sterownik geforca - pobierz sterownik ze strony a w czasie instalacji zaznacz "wykonaj czystą instalacje"
    Po resecie zainstaluj sterowniki (radzę je pobrać przed czyszczeniem) zaczynając od intelHD.

"dobre" sterownik znajdę na stronie toshiby (taki mam laptop) czy szukac u producenta karty

Dodano po 7 [minuty]:

Schneider_88 napisał:
    310artur napisał:

"dobre" sterownik znajdę na stronie toshiby (taki mam laptop) czy szukac u producenta karty

przyznaję, zbędne pytanie
  • #14 16077268
    310artur
    Poziom 43  
    Bezpieczniej brać ze strony toshiby. IntelHD nie ma za wielu aktualizacji i w zasadzie nieważne skąd weźmiesz za to ten Nvidii może być dedykowany więc zawsze bezpieczniej brać ze strony producenta.
    Upewnij się że masz też resztę sterowników ze strony producenta.
  • REKLAMA
  • #15 16077332
    Schneider_88
    Poziom 8  
    310artur napisał:
    Bezpieczniej brać ze strony toshiby. IntelHD nie ma za wielu aktualizacji i w zasadzie nieważne skąd weźmiesz za to ten Nvidii może być dedykowany więc zawsze bezpieczniej brać ze strony producenta.
    Upewnij się że masz też resztę sterowników ze strony producenta.

Określiłbym to tak:
    Po zainstalowaniu sterownika do karty graficznej, przeglądarka chodzi tak szybko,
    że zaraz fox potknie się o własne nogi :)

Dzięki wielkie!

PS
    jak sobie posprawdzać szybko i uaktualnić sterowniki?
    jak przeinstalować sterownik do tuchpada
  • #16 16077376
    310artur
    Poziom 43  
    Schneider_88 napisał:
    posprawdzać szybko i uaktualnić sterowniki

Słyszałeś kiedyś taki slogan "szybko tanio dobrze" ale wybierz 2? Tu jest tak samo - tanio bo sam zrobisz więc albo szybko albo dobrze. Ja nie powiem ci jak zrobić niedobrze więc najwyżej jak zrobić wolno.
    Cudowne programy które istnieją i instalują najnowsze sterowniki z wielkim prawdopodobieństwem ZNISZCZĄ CI SYSTEM
    Sterowniki to takie coś czego nie uaktualniasz jeśli obecny działa. Uwierz przechodziłem etap "posiadania" najnowszych sterowników. W najlepszym razie nie zmienia to nic. W każdym innym jest gorzej (aż do bardzo źle włącznie).

Do tuchpada masz pewnie pozycje tam gdzie się programy odinstalowuje (programy i funkcje czy w win7 to się inaczej nazywa?). Tam odinstalowujesz na początek. Później manager urządzeń i możesz usunąć sterownik ręcznie (ale sobie myszkę podepnij bo może działać przestać ;) tuchpad).
    Nowy pobierasz ze strony producenta - czasem są 2-3 rekordowo w jakimś asusie było 5 różnych sterowników i tylko jeden pasuje...
    Możesz sobie vendor sprawdzić tuchpada i googla zapytać jaki to. Wtedy możesz nawet poszukać sterownika gdzie indziej (byle pasował)

Jeśli w menedżerze nie masz wykrzykników a poza tuchem wszystko działa - daj spokój innym sterownikom.
  • #17 16078011
    Schneider_88
    Poziom 8  
    Przed chwilą włączyłem kompa. Znowu wszystko funkcjonuje powoli....
    Co jest grane? Od wczoraj nic nie zmieniłem.
  • #18 16078157
    arekb81
    Poziom 30  
    Ocena: 733
    Moim zdanie problem leży w aktualizacjach. System próbuje je pobrać, ale nie może i svhost zużywa sporo procesora.

Przedwczoraj miałem podobnie z laptopem z Windowsem 7. Laptop nieuruchamiany od września i chciał się zaktualizować. Włączyłem Windows Update i wyszukiwanie aktualizacji. Przez kilka godzin cały czas było wyszukiwanie aktualizacji. Żadne próby resetowania usługi WU, nie pomagały.

Rozwiązałem problem aktualizując "Siódemkę" do Windowsa 10.
    7 był legalny i aktywowany, więc bez problemów zaktualizował się do 10.
    Przy instalacji nie wołał klucza i od razu był aktywowany.

Tu jest strona Microsoftu z której można go legalnie pobrać.
    Windows 10
  • #19 16078373
    icooz
    Poziom 16  
    Ocena: 43
    No właśnie, nie instalujcie ostatniej aktualizacji jeśli sprawia problemy. Kiedy chcecie sprawdzić czy microsoft dał poprawki, zanim przeprowadzicie aktualizację stwórzcie punkt przywracania, oszczędzi sporo nerwów.
  • #20 16078932
    310artur
    Poziom 43  
    Nie pasuje systemowi twój układ sterowników pewnie. Uzupełnia coś w nich i robi syf.
    Włącz tryb wysokiej wydajności w opcjach zasilania jeszcze. Laptopy z dwiema kartami graficznymi i windows 7 to często kłopotliwe połączenie.
    Przeinstaluj jeszcze raz sterownik Nvidii jak ostatnio zobaczysz czy znów pomoże.
  • #21 16079189
    Schneider_88
    Poziom 8  
    w firefox wyłączyłem
    Korzystaj ze sprzętowego przyspieszania, jeśli jest dostępne
    Używaj automatycznego przewijania

pomogło znowu działa szybko

rozumiem że to wpływa na przeglądarkę, ale co ma wspólnego z innym programem (dynamo)?
  • #22 16079224
    310artur
    Poziom 43  
    Masz dwie karty i sterownik który "wybiera" która i jak ma pracować. Każdy program korzysta z karty graficznej w jakimś stopniu.
    Na upartego w panelu Nvidii możesz przypisać na sztywno które programy mają korzystać z karty Nvidia - to ta bardziej wydajna. Choć prawda jest taka że tu musi być jakiś problem w sterownikach bo w tych zadaniach IntelHD w zupełności daje radę (nie powinno być różnicy).
    Dlatego pisałem o wysokiej wydajności w opcjach zasilania - być może to wystarczy żeby system stale korzystał z Nvidii i problem zniknie. Musisz sprawdzić jak to wpłynie na baterie. Możesz też tam zawsze jakiś własny profil zrobić tak żeby tylko na grafice mieć wydajność.
    Nie mam takiego sprzętu pod ręką to nie pomogę dokładnie.
    http://www.nvidia.pl/object/optimus_technology_pl.html
    Tu masz te technologie opisaną.
  • #23 16079338
    Schneider_88
    Poziom 8  
    310artur napisał:
    Masz dwie karty i sterownik który "wybiera" która i jak ma pracować. Każdy program korzysta z karty graficznej w jakimś stopniu.
    Na upartego w panelu Nvidii możesz przypisać na sztywno które programy mają korzystać z karty Nvidia - to ta bardziej wydajna. Choć prawda jest taka że tu musi być jakiś problem w sterownikach bo w tych zadaniach IntelHD w zupełności daje radę (nie powinno być różnicy).
    Dlatego pisałem o wysokiej wydajności w opcjach zasilania - być może to wystarczy żeby system stale korzystał z Nvidii i problem zniknie. Musisz sprawdzić jak to wpłynie na baterie. Możesz też tam zawsze jakiś własny profil zrobić tak żeby tylko na grafice mieć wydajność.
    Nie mam takiego sprzętu pod ręką to nie pomogę dokładnie.
    http://www.nvidia.pl/object/optimus_technology_pl.html
    Tu masz te technologie opisaną.

ok ustawienia zmienione

Dodano po 1 [godziny] 49 [minuty]:

a macie jeszcze jakieś pomysły na te szumy z wentylatora, obciązenie żadne, a niedługo w mieszkaniu będę musiał w słuchawkach siedzieć... sterownik touchpad usuniety
  • #25 16082075
    Schneider_88
    Poziom 8  
    sanatarium napisał:
    Czyszczenie chłodzenia z kurzu, przy okazji można wynienić pastę lub termo pady w laptopie, no chyba że to też będzie wina wyrobionego wentylatora to też jego wymiana będzie konieczna.

czyszczenie i wymiana pasty była nie dalej jak 6mc temu

może być to znowu wina jakiś sterowników? (tak jak opisany problem z tuchpadem?)
  • #26 16082271
    310artur
    Poziom 43  
    Temat jak rzeka już.
    HWiNFO uruchom w trybie sensor only. Odczyta ci obroty wentylatora i temperatury. Sprawdź czy jest korelacja między którąś temp. a obrotami. Czy któraś jest wysoka jak przyśpiesza.
  • #27 16085674
    Schneider_88
    Poziom 8  
    310artur napisał:
    Temat jak rzeka już.
    HWiNFO uruchom w trybie sensor only. Odczyta ci obroty wentylatora i temperatury. Sprawdź czy jest korelacja między którąś temp. a obrotami. Czy któraś jest wysoka jak przyśpiesza.

zrobiłem screeny z tego programu, mi to nie wiele mówi
    Załączniki:
    • Bardzo wolna przeglądarka- Jaka jest tego przyczyna? t4.png (22.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bardzo wolna przeglądarka- Jaka jest tego przyczyna? t3.png (22.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bardzo wolna przeglądarka- Jaka jest tego przyczyna? t2.png (18.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bardzo wolna przeglądarka- Jaka jest tego przyczyna? T1.png (25.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #28 16085794
    310artur
    Poziom 43  
    Hmm program nie widzi obrotów wentylatora. Nie widzi też karty nvidii ale zdaje się w tym programie znika jak jest nieaktywna.
    Widać za to że procesor jest ciepły - 52-65 stopni odczyt z rdzenia i 60-66stopni odczyt z płyty a maksymalnie obciążony był procesor na 87%. Więc teoretycznie ma prawo szumieć wentylator.
    Laptopy to nie moja bajka więc jeszcze ktoś doświadczony musi zerknąć czy takie temperatury to norma czy nie.
  • #29 16089934
    Schneider_88
    Poziom 8  
    ok, dzięki za pomoc i zaangażowanie :)

jeszcze ktoś, coś jakieś pomysły?
  • #30 16089995
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    Schneider_88 napisał:
    jeszcze ktoś, coś jakieś pomysły?

Post #11, wrzuciłeś screen z programu FRST, dziwię się że nikt z kolegów nie zareagował (może przeoczyli to ).
    Proponuję to powtórzyć, jeśli nie w tym dziale, to w Pogotowie antywirusowe.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wolnym działaniem przeglądarek (Chrome, Firefox) oraz programu Dynamo na laptopie Toshiba Satellite. Po formacie systemu Windows 7, wydajność poprawiła się, ale problem powrócił. Użytkownik wyłączył aktualizacje Windows, ale zauważył, że Dynamo samodzielnie łączy się z internetem. W odpowiedziach sugerowano sprawdzenie specyfikacji sprzętowej, SMART dysku, oraz zainstalowanie odpowiednich sterowników graficznych (Intel HD Graphics 4000, NVIDIA GeForce GT 740M). Użytkownik zaktualizował sterowniki, co poprawiło wydajność przeglądarki, ale problem z wolnym działaniem powrócił. Dodatkowo, pojawiły się szumy wentylatora, co może sugerować problemy z chłodzeniem lub sterownikami. Użytkownik został poinstruowany, jak monitorować obciążenie procesora i wentylatora oraz jak przeinstalować sterowniki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA