logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Trilux TAP2531 - wymiana podstawki kineskopu nie rozwiązała przebicia, co dalej?

witt69 29 Mar 2003 14:18 1927 11
REKLAMA
  • #1 153610
    witt69
    Poziom 23  
    Ocena: 92
    Jak w temacie,podstawka wymieniona,ale bez efektu...po odłączeniu masy podstawki,rozerwało C816,wcześniej klient próbował sam majstrować...zauważył rozerwany C815,wymienił i TV "ponoć chodził",aż do obecnej sytuacji...
  • REKLAMA
  • #2 153636
    Andie
    Poziom 22  
    Ocena: 19
    wymień kineskop. Ale dla pewności sprawdź jeszcze napięcie s2, czy nie jest przypadkiem kilkakrotnie wyższe
  • REKLAMA
  • #3 153645
    witt69
    Poziom 23  
    Wymiana kineskopu równa się ze śmiercią TV-odpada...poruszyłem ten temat,bo nie miałem wcześniej takiego przypadku,zawsze była to podstawka,bądź upływność na płytce kineskopowej...szczerze mówiąc nie robiłem żadnych pomiarów,byłem ciekaw czy ktoś nie miał podobnego problemu,niekoniecznie w Trilux-ie...miałem kiedyś podobny przypadek w TV Biazet,odłączyłem mase podstawki i TV ruszył,ale tam ewidentnie siedziała podstawka...może jeszcze jakieś sugestie.
  • REKLAMA
  • #4 154039
    witt69
    Poziom 23  
    Sytuacja wygląda następująco,pomiary pod napięciem nie zdają egzaminu,w momencie włączenia TV do pracy,następuje przeskok iskry w podstawce, po czym wraca do standby,wygląda jakby między elektrodami żarzenia i katody,pomiar napięcia przy odłączonym S2 wykazuje śladową wartość,przy odłączeniu napięcia od wzm. wizji,odpiętym S2 i S3 nadal jest przebicie ,choć o mniejszej amplitudzie...przed wymianą podstawki,po załączeniu TV występowało ciągłe iskrzenie,po wymianie tylko jeden przeskok iskry...podejrzewam że C815 znów do wymiany(wstawiony starej daty styrofleks,przy zgaszonym świetle "świeci" w momencie włączenia)...,podstawkę wstawiłem nową,płytka kineskopowa sprawdzona,czego się czepić?
  • REKLAMA
  • #5 154104
    Andie
    Poziom 22  
    uwalony kinol na bank
  • #6 154501
    witt69
    Poziom 23  
    Tak przeanalizowałem sprawe i wygląda na kineskop...S2,S3,zasilanie wzm. wizji odłączone,pozostaje napięcie anodowe,S1 i zarzenie...tak się zastanawiam,jaka jest przyczyna...co mi przychodzi do głowy,to upływność anody do masy.
    Ciekaw jestem Waszej opini,na ten temat...
  • #7 163009
    witt69
    Poziom 23  
    Dzięki za zainteresowanie tematem :( .........
  • #8 163111
    Andie
    Poziom 22  
    Przykro mi - ale nie wiem dokładnie na czym polega takowe uszkodzenie kineskopu, ale miałem juz kilka takich przypadków.
  • #9 163136
    witt69
    Poziom 23  
    Mnie nie tak bardzo :wink: ,chyba sprawa uratowana...diagnoza upływności napięcia WN do masy była słuszna,po odłączeniu kapturka WN i pomiarze rezystancji między nim a masą ,wykazało około 300kohm,więc wychodzi na uwalone trafo WN. :)
  • #10 163338
    Andie
    Poziom 22  
    W tej chwili to juz za bardzo nie rozumię. Jest upływność na trafie pomiędzy zasialniem anody i masą widoczna na omomierzu? A jednocześnie WN wali gdzies przez którąś elektrodę do masy (lub tez nie) na płytce kineskopu ...
  • #11 180205
    witt69
    Poziom 23  
    Po wymianie Trafa WN, TV ruszył :) ...myślę że to dość ciekawy przykład usterki,który może się przydać innym na przyszłość...
  • #12 18597266
    witt69
    Poziom 23  
    Temat archiwalny. Naprawa zakończona pozytywnie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej telewizora Trilux TAP2531 problem przebicia nie został rozwiązany po wymianie podstawki kineskopu. Po odłączeniu masy podstawki doszło do uszkodzenia kondensatora C816, a wcześniej klient wymienił kondensator C815, co chwilowo przywróciło działanie TV. Pomiar napięć i obserwacje wskazywały na iskrzenie w podstawce oraz upływność między elektrodami żarzenia i katody. Ostateczna diagnoza wykazała upływność wysokiego napięcia (WN) do masy, a pomiar rezystancji na transformatorze WN wskazał na jego uszkodzenie. Po wymianie transformatora WN telewizor zaczął działać poprawnie. Problem nie leżał w kineskopie ani podstawce, lecz w uszkodzonym transformatorze wysokiego napięcia, co jest istotnym przykładem usterki w tego typu urządzeniach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA