logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór pilota do bramy Sea SMART C05 - oryginał czy zamiennik? Jak zakodować?

rygiel9810 20 Lis 2016 17:51 2622 8
REKLAMA
  • #1 16074601
    rygiel9810
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam. Przeszukałem pół internetu i nie mogłem znaleźć żadnych informacji.
    Potrzebuję dokupić jeden pilot do bramy Sea. Dwa piloty, które mam aktualnie również są od firmy Sea i wyglądają tak:
    Wybór pilota do bramy Sea SMART C05 - oryginał czy zamiennik? Jak zakodować?
    Jest to model SMART C05. Interesuje mnie obojętnie co byle by działało, może być oryginał, może być zamiennik.
    Brama była dawno zakładana, gdzieś z 12 lat temu i w firmie zajmującej się takimi rzeczami gość powiedział mi, że nie ma opcji ogarnąć czegoś pasującego i tylko zmiana systemu bramy na nowy. Hehe, dziwne.
    Nie wiem jaki jest to to dokładnie system więc otworzyłem osłonkę i zrobiłem zdjęcia etykiet, może ktoś kto się zna będzie wiedział:
    Wybór pilota do bramy Sea SMART C05 - oryginał czy zamiennik? Jak zakodować? Wybór pilota do bramy Sea SMART C05 - oryginał czy zamiennik? Jak zakodować?

Drugie pytanko jak już bym znalazł pilot oryginalny lub zamiennik to jak go zakodować? Mogę to zrobić sam czy trzeba nająć specjalistę?

Bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 16075052
    tapczan0
    Poziom 22  
    Ocena: 169
    Jeżeli masz chociaż jednego pilota zrób zdjęcie płytki z obu stron.
  • #3 16075264
    rygiel9810
    Poziom 11  
    @tapczan0
    Mam, proszę:

Wybór pilota do bramy Sea SMART C05 - oryginał czy zamiennik? Jak zakodować? Wybór pilota do bramy Sea SMART C05 - oryginał czy zamiennik? Jak zakodować?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16075675
    tapczan0
    Poziom 22  
    Ocena: 169
    Z opisu podesłanego przez Yarpena86 wynika ( jeżeli opis jest prawdziwy, ale być nie musi) że kod pilota jest dwunastu bitowy. Za krótki żeby być kodem zmiennym - wydaje się być kodem stałym.
    Oznacza to że możesz kupić taniego (12-25zł) pilota klonera, (samokopiującego), skopiować kod posiadanego pilota i używać pilota klonera bez żadnej rejestracji w sterowniku. Liczba pilotów klonerów nieograniczna. Umów się ze sprzedawcą pilota samokopiującego że jeżeli pilot nie zadziała to będziesz mógł go zwrócić.

Przy okazji co jest napisane na 8śmionóżkowym układzie scalonym obok czerwonego przycisku?
    Jeżeli na układzie scalonym jest oznazczenie zaczynąjace się od HC S XXX, to pilot jest pilotem z kodem zmiennym i nie da sie skoopiować - kloner nie zadziała.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16075819
    yarpen86
    Poziom 25  
    Ocena: 146
    Witam,
    Pilot prawie na pewno jest stałokodowy, w starszej wersji (z którą jest zamieny) posiadał zestaw przełączników do ustawiania kodu, kloner powinien zadziałac.
    Pozdrawiam.
  • #7 16076765
    rygiel9810
    Poziom 11  
    Dziękuję bardzo za pomoc. A nie jest ważna częstotliwość? Bo często jak patrzę na aukcjach z pilotami samokopiującymi jest podana z jakiej częstotliwości kopiuje sygnał, np:
    "Wysoka jakość wykonania
    Częstotliwość 433,92 MHz
    Kod Stały
    4 - Kanałowy - cztery programowalne przyciski
    Solidna i wytrzymała obudowa
    Funkcja: kopiowania i usuwania sygnału
    Łatwo i szybko kopiuje sygnał z pilotów 433,92HMz na kodzie stałym.
    WAŻNE! Przed zakupem proszę się upewnić czy Państwa oryginalny pilot działa na tej samej częstotliwości i kodzie stałym."

To, że sygnał jest stały już wiemy. A częstotliwość? Ten z linku podanego przez yarpen86 ma 433,92 MHz to rozumiem, że ten też?
  • Pomocny post
    #8 16076923
    yarpen86
    Poziom 25  
    Ocena: 146
    Witam,
    433,92Mhz to najpopularniejsza czestotliwość, nadruk na płytce orginalnego pilota też sugeruje, że to wlasnie 433,92.
  • #9 16078871
    rygiel9810
    Poziom 11  
    Niestety chyba się mylicie. Znalazłem na jakiejś włoskiej stronie do kupna taki jak mój i ten co ty wysłałeś i jest dobrze napisane, że działa od 433Mhz do 868Mhz i jest jakiś rolling code 72 bit.
    Pilot samokopiujący, którym próbowałem skopiować kod z oryginalnego nic nie dawał. Samokopiujący, którego używałem to pilot Nice Smilo.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pilota do bramy Sea SMART C05, zastanawiając się nad oryginałem lub zamiennikiem. W odpowiedziach zasugerowano, że pilot może być stałokodowy, co umożliwia użycie taniego pilota klonera do skopiowania kodu z posiadanego pilota. Wskazano również na istotność częstotliwości, która najprawdopodobniej wynosi 433,92 MHz. Użytkownik napotkał trudności z klonowaniem kodu, co może sugerować, że jego system używa kodu zmiennego. Wskazówki dotyczące zakupu i programowania pilota zostały podane, w tym konieczność upewnienia się, że nowy pilot działa na tej samej częstotliwości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA