logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk HDD Fujitsu model: MPG3204AT -E id: JW YFIP zepsuty ?

likemandrake 13 Lip 2005 21:57 4932 5
  • #1 1651653
    likemandrake
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam...
    Posiadam dysk firmy Fujitsu model: MPG3204AT -E id: JW YFIP

Problem polega na tym, ze system go nie widzi (podczas wykrywania w czasie POSTu długo myśli nad kanałem, pod który jest on podłączony, ale i tak nici z wykrywania). Zauważyłem też, że tależe się wogóle nie kręcą, ale mimo tego podzespoły się grzeją...

Popatrzałem na elektronikę dysku i zauważyłem że wokół pinów tranzystora (szczegóły w załączniku) odłożyła się kalafonia...

Teraz pytanie... czy aby dysk znów zadziałał (choćby tylko do odzyskania danych z niego) wystarczy wymienić jakiś podzespół, czy można kupić elektronikę do niego z innego dysku (z tąd pytanie z jakich modelów można wykorzystać elektronikę).

Preferuję jak najniższe koszty na wyciągnięcie z niego danych.

Z góry wieeelkie dzięki!
    Dysk HDD Fujitsu model: MPG3204AT -E id: JW YFIP zepsuty ?Dysk HDD Fujitsu model: MPG3204AT -E id: JW YFIP zepsuty ?

Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!

• #2 1652197
    radko_
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witam

Najlepiej bylo by zamienic elektronike ale ta musi byc nie tylko od takiego samego modelu to jeszcze posiadac ten sam firmware. Z innym firmware to sprawa jest do rozwiazania. Jutro posprawedzam czy mam cos z takich elektronik i dam znac.
    Prosze przyjzyj sie blizej dla tego malego kwadratowego scalaczke po prawej stronie pod zlaczem zasilania dysku czy nie wyglada jakby posiadal mlutka dziurke w obudowie i lekko zmieniony kolor? Jesli tak podaj jego oznaczenia.

pozdrawiam
  • #3 1652265
    likemandrake
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Przyjżałem się temu scaleniaczkowi...

Owszem jest miejsce wyglądające na dziurkę, ale nie czuję, żeby było tam jakieś zagłębienie...

No napisy w jednym miejscu są takie pociemniałe, ale to tylko napisy, bo na samej obudowie ciężko rozróżnić jakieś zmiany...
    Jak patrze na te pociemniałe napisy pod kątem i z dodatkiem światła, to zmienia się kolor na pełny czarny, a obudowa normalnie odbija światło, więc można stwierdzić, że napisy w tym miejscu zostały przypalone...

Oznaczenia scaleniaczka:
    OM355
    HA 13627 (Ciężko było wywnioskować, że tam się znajduje litera H)

Powiększenie scaleniaczka znajduje się w załączniku...

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc!
    Dysk HDD Fujitsu model: MPG3204AT -E id: JW YFIP zepsuty ?
  • #4 1652578
    roodzeek
    Poziom 23  
    Ocena: 3
    O Fujitsu MPG i MPF było sporo - [Szukaj].
    Zamiana elektronik w tych hdd jest niewskazana ze względu na obecność danych adaptacyjnych we flashu na elektronice, mimo tej samej wersji FW przełożenie elektroniki może nie tylko nie zadziałac ale i pogorszyć sytuację. Aby zobaczyć co jest problemem wejdź na www.a-ff.com - w wersji demo chyba diagnozę wystawią.
    Czasem pomagało odłożenie dysku na jakiś czas (schłodzenie ale bez przesady) i potem był wykrywany ale też nie na długo.
  • #5 1735340
    apuln
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Mam podobny dysk i problem--silnik przestaje się kręcić-częściowo
    rozwiązałem problem po przez poprawienie punk. lutow.w okolicy
    2-ch oporów 3,3om. i założyłem wiatrak w celu chłodzenia.
  • #6 1735399
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3822
    Witam ! sądzę że coś może Cię z tego linku zainteresować jest właśnie w nim podobna sytuacja i pewne postępowanie oraz na ten temat scalaka
    HA13627
    http://hdd.kulichki.com/recovery/mpg.shtml
    http://hdd-repair.at.tut.by/Articles/Article_2.htm
    http://www.antivirus.ru/cgi/yandmarkup?HndlQuery=857201536&PageNum=0&g=0&d=0

Jak widzę tego typu problemów z tym układem oraz z ta firmą był cała masa i czarno to widzę Byś był w stanie cos w tej materii zdziałać!
REKLAMA