logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fujitsu MPG3204AT – dysk nie wykrywany w BIOS, brak reakcji silnika po MHDD

vieg69 17 Gru 2007 21:48 1379 3
  • #1 4598736
    vieg69
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam i od razu przechodzę do rzeczy,otóż otrzymałem w "prezencie" twardziela Fujitsu, który kilkukrotnie odmówił posłuszeństwa przy starcie komputera więc został wymieniony. Postanowiłem przetestować na nim polecany na forum MHDD, no i przy skanowaniu 2 x F4 mniej więcej w połowie testu dysk wydał charakterystyczne "kliknięcie" po czym sprawdzanie się zatrzymało. Po restarcie dysk nie wydaje żadnych oznak życia, nie jest widziany przez bios płyty głownej, silnik nie pracuje. Jedyne co zdążyłem zrobić to zrzut z HDtune który dołaczam. Jak myślicie, dysk padł definitywnie, czy da się go jeszcze jakoś reanimować ? Dodam że na danych mi nie zależy, mialem nadzieję że uda mi się go po prostu jeszcze wykorzystać...
    Załączniki:
    • Fujitsu MPG3204AT – dysk nie wykrywany w BIOS, brak reakcji silnika po MHDD HDTune_Health_FUJITSU_MPG3204AT__E.png (22.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 4598853
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 4599571
    forsoft
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    W dysku uszkodzeniu uległ układ elektroniki. Jest to typowe uszkodzenie dla tego modelu. Z tego powodu do naprawy potrzebny jest zastępczy sprawny układ elektroniki, lub przelutowanie procesora. Biorąc pod uwagę, że dyski o tej pojemności można kupić za 50zł., cała operacja naprawy nie jest raczej opłacalna.

Z moich doświadczeń wynika, że praktycznie nie da się kupić uszkodzonego dysku ze sprawną elektroniką. Gdyż ponad 90% uszkodzeń powstaje właśnie z winy elektroniki. Zakup sprawnego dysku w celu uruchomienia uszkodzonego ma sens jedynie w przypadku odzyskiwania danych.
  • #4 4600922
    vieg69
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Dziękuję za zainteresowanie tematem, czyli dysk jednak do kosza, swoja drogą chyba znajoma miała niezłego farta wymieniając go w takim momencie , wszystkie ważne dokumenty zostały przekopiowane na nowy dysk i dzięki temu ocalały :D .Osobiście nie posiadam takich dysków i to chyba dobrze sądząc po opinii o ich trwałości, jeszcze raz dziękuję za pomoc i pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów.
REKLAMA