logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zrywanie połączenia przy kopiowaniu dużych (około 2GB) pików w sieci LAN

Maxciek 26 Lis 2016 12:45 1575 24
REKLAMA
  • #1 16086875
    Maxciek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    telewizor panasonic z serii dx700 którego dotyczy problem posiada możliwość udostępniania plików. Po włożeniu pendrive'a/dysku widzialny jest on automatycznie jako zasób sieciowy na laptopie. Przenoszenie plików odbywa się bez żadnych problemów (średnio 5 MB/s) - dopóki nie próbuje przenieść pliku (np. filmu), który ma około 2GB. Wtedy następuje zerwanie połączenia i przez około minute nie widzę tego dysku sieciowego na laptopie.

Urządzenia połączone są w następujący sposób:
    Router Technicolor od UPC < WIFI > Laptop
    Router Technicolor od UPC < KABEL SIECIOWY> TV

Wykonałem dotychczas następujące próby:
    Podłączenie laptopa kablem do routera, żeby wykluczyć WIFI - ten sam problem

Połączenie laptopa bezpośrednio z TV za pomocą punktu dostępowego (WIFI które tworzy laptop), żeby wykluczyć rotuer - ten sam problem

Podłączenie starego routera TP LINK - ten sam problem

Przeinstalowanie sterowników karty sieciowej na laptopie (lenovo y50) - ten sam problem

Uruchomiłem stary laptop z Vistą - ten sam problem, przy czym byłem wtedy w stanie przekopiować ten sam plik z lenovo na Toshibe przez wifi bez zerwania połączenia

W tym momencie bylem już przekonany że to jakieś ograniczenie po stronie telewizora ALE wtedy spróbowałem skopiować ten sam plik za pomocą telefonu z Androidem (przez WIFI i router z wykorzystaniem zwykłej aplikacji do przeglądania folderów w sieci LAN) i udało się - ale z wolnym transferem, około 1,5 mbps.

Czy macie jakiś pomysł gdzie leży problem :)?
  • REKLAMA
  • #2 16091065
    bresio
    Poziom 19  
    Ocena: 43
    W serwerze w TV.
    Zrób aktualizacje softu TV, może pomoże.
  • REKLAMA
  • #3 16092702
    Maxciek
    Poziom 11  
    póki co mam aktualny soft.

w takim razie dlaczego mogłem kopiować ten plikdo tv z poziomu androida na telefonie
  • #4 16092709
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Uruchom ping z komputera do TV, czy działa ? tak, to urchom
    ping -t IP_TV

i następnie uruchom kopiowanie 2G

czy jak znika dysk to ping też przerywa ?
  • REKLAMA
  • #5 16092740
    Maxciek
    Poziom 11  
    bogiebog napisał:
    Uruchom ping z komputera do TV, czy działa ? tak, to urchom
    ping -t IP_TV

i następnie uruchom kopiowanie 2G

czy jak znika dysk to ping też przerywa ?

zrobiłem dokładnie jak opisałeś powyżej. ping działa. Uruchomiłem kopiowanie 2gb - zerwało połączenie z dyskiem jak zwykle (nie mogłem do niego ponownie wejść), ale ping NIE został przerwany. Przez cały czas leciało time=2 lub 3ms TTL=128

co to oznacza :) ?

dodam jeszcze od siebie, że zaobserwowałem, że im większy plik tym dłuższy czas oczekiwania na rozpoczęcie kopiowania, aż przy większych plikach w ogóle go nie zaczyna.
  • #6 16092919
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ile dokładnie bajtów ma plik ?

Może jakiś błąd w oprogramowaniu TV w okolicach 2^31 ?
    2^31 = 2.147483648e9

Maxciek napisał:
    aż przy większych plikach w ogóle go nie zaczyna.

przy jak dużych, ile bajtów ?
  • #7 16093057
    Maxciek
    Poziom 11  
    plik ktory probowalem wczoraj przekopiowac ma 2,32 GB

nie doszedlem jeszcze jaka jest dokladnie granica "niekopiowalności" i nie mam pomyslu jak dokladnie to sprawdzic.

oprogramowanie telewizora mialoby sens, gdyby nie fakt ze telewizor przyjmuje ten sam plik przekopiowany z telefonu przez wifi
  • REKLAMA
  • #8 16093135
    bogiebog
    Poziom 43  
    Pewnie komputer używa innej wersji protokołu która ma usterkę w TV.
    Uruchom linux live z płytki CD, sprawdź czy transfer działa.

Na windowsie gdzie błąd sie pojawia, sprawdź dziennik zdarzeń czy nie ma jakiś wpisów z czasu gdy przerywa transfer.
  • #9 16093262
    Maxciek
    Poziom 11  
    próbowałem już wczoraj na Ubuntu odpalonym z pendrive'a na laptopie.

Widzę tam udostępniony zasób telewizora, ale po próbie wejścia do niego dostaje: "unable to access location. Failed to retrieve share list from server: connection timed out"

czego powinienem szukać w dzienniku zdarzeń, w której kategorii? póki co nie zauważyłem powtarzających się zdarzeń z okresu kopiowania
  • #10 16093275
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5326
    Maxciek napisał:
    Urządzenia połączone są w następujący sposób:
    Router Technicolor od UPC < WIFI > Laptop
    Router Technicolor od UPC < KABEL SIECIOWY> TV

Można spróbować podłączyć jakiegoś switcha pomiędzy sprzęt operatora a tv i komputer - wtedy kopiowany plik z komputera ominie modemorouter i tv go przyjmie bezpośrednio z komputera - net będzie i w komputerze i tv.
  • #11 16104246
    Maxciek
    Poziom 11  
    bogiebog napisał:
    Pewnie komputer używa innej wersji protokołu która ma usterkę w TV.
    Uruchom linux live z płytki CD, sprawdź czy transfer działa.

Na windowsie gdzie błąd sie pojawia, sprawdź dziennik zdarzeń czy nie ma jakiś wpisów z czasu gdy przerywa transfer.

udalo mi sie dzisiaj otworzyc folder udostepniony z tv na ubuntu. Ubuntu bez problemu kopiuje te same, ponad 2 GB pliki. Zauwazylem tylko ze maxymalny transfer z ubuntu to ok 900kB/sec -bez względu na wielkość kopiowanego pliku.

Mniejsze pliki z kopiowaniem ktorych poradzil sobie windows szly z 5MB/s.

Czy pomoże to z ustaleniem diagnozy ?
  • #12 16104572
    bogiebog
    Poziom 43  
    Te kable to masz zaciskane fabrycznie czy sam zaciskałeś wtyczki ?
  • #13 16105073
    Maxciek
    Poziom 11  
    bogiebog napisał:
    Te kable to masz zaciskane fabrycznie czy sam zaciskałeś wtyczki ?

zmieniłem teraz na kabel z fabrycznymi wtyczkami i bez zmian
  • #14 16105082
    bogiebog
    Poziom 43  
    Zmieniłes tylko jeden kabel ? wydaje mi się że masz więcej urządzeń niż na jeden kabel.

Jak masz jakieś domowej roboty zaciskane kable w sieci to podaj kolory na pin-ach.
  • #15 16105164
    Maxciek
    Poziom 11  
    polaczenie wyglada tak:
    laptop <wifi> router
    tv <kabel> router

uprzedzajac pytanie - probowalem podlaczyc laptopa kablem do routera i rezultat byl ten sam.

załączam zdjecie obydwu testowanych kabli. uklad chyba ten sam
    Załączniki:
    • Zrywanie połączenia przy kopiowaniu dużych (około 2GB) pików w sieci LAN 20161204_205409-1.jpg (457.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 16105274
    bogiebog
    Poziom 43  
    Podaj jakie jest koleność przypisanie przewodów biały-xxx do pinów.

Na próbę Podłacz laptop wprost do TV kablem fabrycznym.
    Przypisz TV i laptopowie statyczne ip, np 192.168.55.10 192.168.55.11
  • #17 16105474
    Maxciek
    Poziom 11  
    ustawiłem na laptopie i tv (na tv końcówka .11) w taki sposób jak na załączonym skrinie. Nie mogę dostać się z laptopa do tv. Czy mam ustawić bramę podsieci? jeśli tak to jaką? dns zostawić puste? Zrywanie połączenia przy kopiowaniu dużych (około 2GB) pików w sieci LAN

przeowdy idą tak:

biały
    pomaranczowy
    biały
    niebieski
    biały
    zielony
    biały (z brązowym paskiem?)
    brązowy
  • #18 16105529
    bogiebog
    Poziom 43  
    Nie ma białych przewódow, zawsze są biały-kolor

IP konfiguracja OK, tylko ip i maska, reszta puste.
  • #19 16105561
    Maxciek
    Poziom 11  
    to właśnie na takiej konfiguracji laptop nie widział tv

faktycznie, zapomniałem. w razie czego biały z kolorem sąsiadują z przewodami o swoim kolorze

chciałem tylko dodać, że bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc i poświęcony czas. nie wiem jakie teraz panują zwyczaje na elektrodzie, ale chętnie poklikam 'pomógł' na postach które przybliżyły rozwiązanie sprawy, nawet jeśli nie doszliśmy jeszcze do końca :)
  • #20 16105857
    bogiebog
    Poziom 43  
    Maxciek napisał:

Musisz ustawić IP w obu urządzeniach, w laptopie i w TV,
    lapto 192.168.50.10
    TV 192.168.50.1
  • #21 16106035
    Maxciek
    Poziom 11  
    bogiebog napisał:
    Maxciek napisał:

Musisz ustawić IP w obu urządzeniach, w laptopie i w TV,
    lapto 192.168.50.10
    TV 192.168.50.1

tak zrobiłem, tylko w TV dałem 192.168.50.11
  • #22 16106257
    bogiebog
    Poziom 43  
    Opisz bardzo dokładnie co robisz i co nie działa jak łączysz tv/komp kablem.
  • #23 16106417
    Maxciek
    Poziom 11  
    telewizor zachowuje sie tak jak na zalaczonych skrinach, ale nie moge dostac sie z poziomu tv do folderu udostepnionego na laptopie.

laptop nie widzi telewizora w otoczeniu sieciowym, ani po bezposrednim wpisaniu jego adresu lub \\nazwy

nie wiem czy kable to nie jest mylny trop, bo wczesniej podlaczalem tez laptopa przez hotspot generowany przez sam telewizor (laptop widzi wifi generowane przez tv jako punkt dostepowy) i wtedy objawy z kopiowaniem duzych plikow byly identyczne Zrywanie połączenia przy kopiowaniu dużych (około 2GB) pików w sieci LAN Zrywanie połączenia przy kopiowaniu dużych (około 2GB) pików w sieci LAN
  • #24 16106452
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 824
    Maxciek napisał:
    tylko w TV dałem 192.168.50.11
    Z załaczonych zdjęć widzę, że 192.168.55.11 i nie ma bramy ani DNS. Chyba że tak ma być.
  • #25 16106587
    bogiebog
    Poziom 43  
    tak ma być, brame jest potrzebna do neta, a ty masz kom tylko po lanie, do tego brama nie potrzebna.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zerwaniem połączenia podczas kopiowania dużych plików (około 2GB) z telewizora Panasonic DX700 do laptopa. Połączenie odbywa się przez router Technicolor od UPC, zarówno przez Wi-Fi, jak i kabel. Użytkownik próbował różnych konfiguracji, w tym podłączenia laptopa bezpośrednio do telewizora oraz użycia innego routera TP LINK, jednak problem nadal występuje. Ping do telewizora działa, ale zerwanie połączenia z dyskiem sieciowym następuje przy próbie transferu dużych plików. Użytkownik zauważył, że mniejsze pliki kopiują się bez problemu. Sugerowane rozwiązania obejmują aktualizację oprogramowania telewizora, sprawdzenie protokołów sieciowych oraz podłączenie switcha. Użytkownik przetestował również Ubuntu, które potrafi kopiować duże pliki, ale z niższą prędkością transferu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA