Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mastercook KGE 3468ZSB Dynamic - Podłączenie przełącznika funkcji piekarnika

gregor_r 27 Nov 2016 21:29 8952 16
    gregor_r
    Level 10  
    Witam
    1. Poszukuję schematu podłączenia przełącznika funkcji piekarnika do kuchenki Mastercook Dynamic, Modelu nie jestem pewien nie mogę nigdzie znaleźć oznaczenia na obudowie. Znalazłem instrukcję obsługi do mojej kuchenki, wynika z niego że kuchenka ma symbol KGE-3468. Oznaczenie przełącznika to 11HE-134.

2. Kuchenka jest teścia, zamontował jakiś przełącznik, niby twierdzi że taki sam, okazało się, że jest inny. Obecnie zamontowany to : 11HE-005.
    Chciałem coś samemu zakombinować i podłączyć do niego chociaż grzałkę górną + dolną.

Ale ni jak nie mogę zrozumieć jak działa ten cały piekarnik. Wiem, że jest grzałka która szeregowo jest połączona z termostatem, ale jak dział regulacja temperatury (ustawiana pokrętłem)? Rozumiem, że termostat wyłącza grzałkę gdy osiąga jakąś temperaturę (rozwiera obwód), tylko jakim cudem przerywa przepływ prądu raz np. przy 200°C, a innym razem przy 100°C (mam na myśli różne ustawienia przełącznika temperatury). Do tej pory wydawało mi się, że termostat działa na 1 temperaturę.

3. Jeżeli nie znajdzie się schemat do mojej kuchenki, to proszę o jakiś przykładowy schemat abym zrozumiał na jakiej zasadzie jest podłączona grzałka + termostat bo nie do końca mogę ogarnąć ten przełącznik.
    lesławek
    Level 32  
    Zaraz tam masz dwie gałki lewa jest od wyboru funkcji, a prawa od regulacji temperatury, więc przełącznikiem wybierasz tylko która grzałka ma grzać, a temperaturę ustawiasz termostatem i ustawiasz tylko jedną temperaturę.
    gregor_r
    Level 10  
    lesławek wrote:
    Zaraz tam masz dwie gałki lewa jest od wyboru funkcji, a prawa od regulacji temperatury, więc przełącznikiem wybierasz tylko która grzałka ma grzać, a temperaturę ustawiasz termostatem i ustawiasz tylko jedną temperaturę.

Na początek chodzi mi o działanie termostatu, na jakiej zasadzie działa że przy różnych temperaturach rozwiera obwód? Skąd wie przy jakiej temperaturze go rozewrzeć? Ogólnie pytanie brzmi jak działa termostat z regulowaną temperaturą?
  • Helpful post
    lesławek
    Level 32  
    No to tak masz tam styki które są połączone z tzw ciśnieniowym czujnikiem temperatury. Taki czujnik składa się z cienkiej rurki zakończonej metalowym mieszkiem. Rurka i mieszek są częściowo wypełnione cieczą która paruje pod wpływem temperatury. W miarę wzrostu temperatury mieszek się rozpręża i w pewnym momencie, który ustawiasz pokrętłem, rozwiera styki i wyłącza grzałkę. Temperatura spada mieszek się kurczy, styki się zwierają grzałka się włącza i tak cały czas... Układ z mieszkiem i rurką musi być oczywiście szczelny.
    gregor_r
    Level 10  
    Znalazłem jakiś schemat kuchenki innej marki i pytanie co oznaczają symbole:
    - RT (chyba termostat?)
    - OP
    - BW
    - SC
    - SP
    - GG
    - GO
    - GW
    - GD
    - M (NW)
    - M (NR)

gregor_r
    Level 10  
    A co oznacząją symbole z pytania powyżej?
    lesławek
    Level 32  
    - RT - regulator temperatury
    - OP - Oświetlenie piekanrnika
    - BW -Bezbiecznik
    - SC - ?
    - SP - Kontrolka piekarnika
    - GG - Grzałka górna
    - GO - Grzałka opiekacza
    - GW - ?
    - GD - Grzałka dolna
    - M (NW) - napęd
    - M (NR) - Napęd rożna ?
    gregor_r
    Level 10  
    lesławek wrote:
    - RT - regulator temperatury
    - OP - Oświetlenie piekanrnika
    - BW -Bezbiecznik
    - SC - ?
    - SP - Kontrolka piekarnika
    - GG - Grzałka górna
    - GO - Grzałka opiekacza
    - GW - ?
    - GD - Grzałka dolna
    - M (NW) - napęd
    - M (NR) - Napęd rożna ?

Dzięki za oznaczenia.
    Przesłany schemat chyba znacząco różni się od mojej kuchenki (chyba że go źle interpretuję)
    W mojej kuchence jest przełącznik z 22 końcówkami (11HE-134), w przesłanym przez Ciebie schemacie jest ich 16. Nie mogę w nim do końca dojść gdzie są grzałki: dolna i górna.
    Próbuje dojść jaka jest zasada podłączenia termostatu, czy napięcie do niego na jedną z końcówek jest podłączone na stałe czy dopiero przez przełącznik?
    lesławek
    Level 32  
    Tutaj jest taki z 22 stykami
    To chyba coś podobnego
    Zasilanie 1a, 2a
    lampka -praca piekarnika -1
    Termostat - 2
    Silnik termoobiegu - 3
    Dolna grzałka - 4
    Górna grzałka - 5
    Opiekacz -6
    Grzałka kołowa (termoobieg) - 7

Napięcie na termostat jest podawane z końcówki 2 termostat zasila lampkę sygnalizacji grzania CZ i końcówki 4A i 6A które w zależności od położenia przełącznika zasilają grzałki na stykach 4,5,6,7 jak podejrzewam.
    Końcówka 3a jest zasilana bezpośrednio z końcówki 2 a następnie poprzez przełącznik końcówka 3 i silnik termoobiegu, bo termoobieg nie jest zatrzymywany, gdy termostat się wyłącza wyłączana jest tylko lampka grzania i zasilanie na 4a i 6a czyli grzałki. Z końcówki 2 zasilana jest również lampka w piekarniku wynika więc że napięcie na 1 i 2 jest we wszystkich pozycjach pokrętła poza 0
    gregor_r
    Level 10  
    Wydaje się, że może być to pasujący schemat. Teraz czas na analizę co i jak i dopasowanie go do innego niż oryginalny przełącznika czyli do 6 pozycyjnego: 11HE-005, oryginalny był 8 pozycyjny.
    gregor_r
    Level 10  
    lesławek - orientujesz się może jaki symbol ma przełącznik w podanym przez Ciebie schemacie?
  • Helpful post
    lesławek
    Level 32  
    O ile wiem to jest właśnie 11HE-005
    gregor_r
    Level 10  
    A może ma ktoś schemat tego przełącznika. Nie mogę nigdzie go znaleść.
    gregor_r
    Level 10  
    Schemat okazał się bardzo pomocny. Przełącznik na schemacie to faktycznie 11HE-005. Wszystko pasowało oprócz podłączenia wiatraka od termoobiegu (końcówka 3), gdyż na końcówce 3a nie ma napięcia od termostatu. Muszę zewrzeć 2a z 3a jakimś przewodem. Przy załączeniu wiatraka 3a jest zwarte z 3. Teściowa wniebowzięta. Święta uratowane. 2 fachowców nie chciało podjąć się naprawy.
    lesławek
    Level 32  
    Połącz 2 z 3a wg schematu bo napięcie na 3a ma być tylko wtedy jak jest na 2