logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdalnie sterować domofonem Proel PC512 przez telefon komórkowy?

mjanek30 06 Gru 2016 10:56 2391 4
  • #1 16108292
    mjanek30
    Poziom 1  
    Witam,

Podjąłem się ambitnego zadania polegającego na zdalnym otwieraniu domofonu Proel PC512 przez telefon komórkowy (Bluetooth, albo WIFI - jeszcze nie zdecydowałem). Mam następujące pytania:

- czy możliwe jest wykonanie tego przez podpięcie się razem z domofonem do lini unifonów (9V) bo tylko to mam wetknięte w domofon, a może inne przewody które przychodzą do mieszkania też do czegoś służą

- jeżeli pierwszy punkt nie jest możliwy to będę się łączył bezpośrednio do elementów na płytce PC512 i o ile banalnie jest zasymulować naciśnięcie przycisku (pushbutton) do otwierania, o tyle nie za bardzo wiem jak zasymulować podniesienie słuchawki bez usunięcia elementu. Czy ktoś może mi w tym pomóc?

Z góry dziękuję za pomoc.
  • #2 16111071
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3450
    mjanek30 napisał:
    jeżeli pierwszy punkt nie jest możliwy to będę się łączył bezpośrednio do elementów na płytce PC512 i o ile banalnie jest zasymulować naciśnięcie przycisku (pushbutton) do otwierania, .
    Domofon musi się połączyć z centralą i dopiero wtedy centrala otworzy.
    Żeby się domofon połączył, musi być podniesienie słuchawki.

Moderowany przez suworow:

A czym innym jest podniesienie słuchawki jak nie połączeniem z centralą, oczywiście po uprzednim wywołaniu.
    3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• #3 16112295
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1273
    Witam,
    Można oczywiście zrobić tak jak kolega planuje, czyli zbudować układ symulujący podniesienie słuchawki, równoległy do isostatu.
    Można też skontaktować się z kimś mającym dostęp do centrali, aby wystawił nam na wolnych żyłach zestyk przycisku otwarcia ( na 99 % centrala takowy posiada). I wtedy otwieramy z pominięciem unifonu i konieczności wywołania.
    pozdrawiam
  • #4 16112369
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3450
    suworow napisał:
    Można też skontaktować się z kimś mającym dostęp do centrali, aby wystawił nam na wolnych żyłach zestyk przycisku otwarcia ( na 99 % centrala takowy posiada).
    Żeby to zrobić to trzeba poprzerabiać instalację od centralki do aparatu.
    Poprzerabiać połączenia na kilku piętrach.
    Te wolne żyły w aparacie nie służą do niczego. Są nigdzie nie podłączone.
    Mało prawdopodobne żeby konserwator za konkretną kasę w ogóle chciał to zrobić.
    suworow napisał:
    I wtedy otwieramy z pominięciem unifonu i konieczności wywołania.
    W dziale kontrola dostępu to rada jak pominąć kontrolę dostępu, za którą zapłacił właściciel budynku.
  • #5 16112396
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1273
    Przerobić instalację na jednym , a może nawet na kilkunastu pietrach. Brzmi poważnie, ale tak naprawdę max 2 h pracy (dla kilkunastu pięter). Rachunek ekonomiczny i uwarunkowania to sprawa autora, ja wskazuję tylko, że istnieje alternatywny sposób rozwiązania tego problemu.
    pozdrawiam
REKLAMA