logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux ESL7320RO - Otwieranie drzwiczek do suszenia

netzmarl 06 Gru 2016 16:12 1254 2
REKLAMA
  • #1 16108878
    netzmarl
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Mam taki problem z w/w zmywarką. Ona ma funkcję automatycznego otwierania drzwiczek po zakończeniu zmywania (do suszenia). Problem jest taki, że one nie otwierają się u mnie od razu na ileś tam centymetrów lecz wpierw odrobinę a później znowu trochę więcej i więcej. Całość zajmuje jej z 5 minut, nie wiem czy to prawidłowe. Ale oczywiście nie to jest problemem, problem jest to, że wraz z każdym kolejnym drgnięciem tych drzwiczek wydobywa się z urządzenia głośny trzask - na tyle głośny, że słychać go piętro wyżej a czujka dźwiękowa w pomieszczeniu rejestruje prealarm. Coś jakby zawias nie chodził w niej wystarczająco swobodnie czy sprężyna jakaś za słaba...

Czy ktoś z Was zetknął się z takim "zjawiskiem"? Ewentualnie czy ktoś może mi powiedzieć czy otwarcie powinno się odbywać jednorazowo czy tak stopniowo jak u mnie? (infolinia skwitowała temat, że skoro drzwiczki się otwierają tzn że funkcja działa i tyle, można wezwać serwis i zapłacić za stwierdzenie, że funkcjonalność jest ok!)

Próbowałem zawias nasmarować czymś wd40-podobnym ale nic to nie daje. Na zimno jak machać tymi drzwiczkami to one też za płynnie nie chodzą wg mnie.
  • REKLAMA
  • #2 16109946
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3355
    Uszkodzony jest któryś z zawiasów drzwi. Pewnie pękł jakiś na nich nit - jak zwykle.
  • #3 16110058
    netzmarl
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Dzięki za wskazówkę, już z grubsza ogarnąłem jak to wygląda po zdjęciach w sieci. Skrzypi i trzaska to to od nowości a ma aktualnie pół roku, z tym że coraz głośniej jakby. Mam nadzieję, że to coś się w transporcie uszkodziło bo jeśli taki bubel wypuścili z fabryki to by było mocno rozczarowujące odnośnie marki z której ogólnie jestem zadowolony. Tak na marginesie zmywa ta zmywarka naprawdę bardzo ładnie.

Z Twojej wypowiedzi chyba wynika, że problem tych nitów to żadna nowość. Zawias do wymiany czy to jest naprawialne? Z ciekawości pytam na wypadek gdyby serwis odmówił uznania usterki jako naprawa gwarancyjna (a nie najtańsze te zawiasy).

PS.
    Usunąłem swój poprzedni post bo w międzyczasie znalazłem jak ta część wygląda.
REKLAMA