logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Electrolux ESL5343LO - zmywarka przestała otwierać drzwi na koniec cyklu

kwasik5 09 Lut 2024 08:49 6975 5
REKLAMA
  • #1 20952560
    kwasik5
    Poziom 10  
    Ocena: 33
    Dzień dobry,
    Moja zmywarka Electrolux ESL5343LO przestała otwierać drzwi na koniec cyklu.
    Słychać na koniec kliknięcie, że odpuszcza rygiel, ale niestety drzwi się nie otwierają.

Co zrobiłem do tej pory:
    1. Upewniłem się, że funkcja AirDry na pewno jest włączona.
    2. Poruszałem mocowaniami w zatrzasku, wszystko chodzi, nie ma oporów w zatrzasku.
    3. Może drzwi trochę ciężej się otwiera niż ostatnio, ale różnica nie jest taka duża.

Co mogę jeszcze sprawdzić, żeby drzwi otwierały się same na koniec jak do tej pory?

Dzięki za pomoc

Zbliżenie zatrzasku drzwi zmywarki Electrolux. Tabliczka znamionowa zmywarki Electrolux ESL5343LO z danymi technicznymi.
  • REKLAMA
  • #2 20952579
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1090
    Skoro klika, to może wyglądać na problem mechaniczny:
    rozebrać mechanizmy -> zweryfikować -> naprawić.
  • REKLAMA
  • #3 20952628
    kwasik5
    Poziom 10  
    W drzwiach jest tylko rygiel który wchodzi w miejsce ze zdjęcia.

Czyli problem może być w miejscu z obudowy, tak jak ze zdjęcia. Czy to się w ogóle rozbiera..? Mówimy o tym miejscu tylko tak?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20952650
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1090
    W środku jest siłownik, który porusza zamkiem z pierwszej fotki.
    Trzeba by też jednak sprawdzić, czy napięcie zasilające siłownik jest prawidłowe. Jeśli coś się upaliło w sterowniku, wtedy siłownik może otrzymać za niskie napięcie do prawidłowego zadziałania.
    Najpierw mechanika.
  • REKLAMA
  • #5 20952694
    kwasik5
    Poziom 10  
    No to niestety chyba przerasta moje amatorskie zdolności. Dzięki za wskazówki, będę musiał poszukać wsparcia.
  • #6 20959300
    kwasik5
    Poziom 10  
    Udało się mi rozwiązać problem, zmywarka otwiera się na koniec cyklu jak dawniej.

Znalazłem stronę Electrolux tutaj: https://www.electrolux.pl/support/support-art...-otwiera-automatycznie-drzwi-na-koniec-cyklu/

Zrobiłem następującą rzecz:
    - dogiąłem trochę górę obudowy zmywarki na środku, żeby 'diament' celował wyżej w zapadkę, pomogło.
REKLAMA