logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LM35DZ - Zawyżone napięcie wyjściowe o 50 mV przy pomiarze temperatury

Audia42 06 Gru 2016 21:52 1218 3
REKLAMA
  • #1 16109755
    Audia42
    Poziom 10  
    Ocena: 49
    Witam, wiem że poruszany temat pojawiał się wielokrotnie na forum, jednak nie znalazłem tam rozwiązania mojego problemu.
    Zrealizowałem układ do pomiaru temperatury oparty na razie na LM35DZ (zakres temperatury 0-100stC). W przyszłości będzie on podmieniony na LM35CZ (zakres -40 - 100stC). Schemat układu poniżej. Zastosowałem typową aplikacje z katalogu producenta, z tym że zastosowałem tylko jedną diodę ponieważ układ nie będzie mierzył wartości niższych niż -15stC. Różnicowy pomiar napięć jest dokonywany na mikro kontrolerze i to działa bez zarzutu. Problemem jest natomiast fakt, że różnicowe napięcie wyjściowe jest o jakieś 50 mV (czyli 5stC) za wysokie w stosunku do temperatury. Jaki może być powód takiego stanu?
    W temperaturze około 18stC (aktualnie nie mam czym dokładnie zmierzyć temperatury) napięcia wynoszą zgodnie z oznaczeniami ze schematu:
    LM35_1 - 350 mV
    LM35_2 -119 mV
    LM35DZ - Zawyżone napięcie wyjściowe o 50 mV przy pomiarze temperatury

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16109887
    Audia42
    Poziom 10  
    Ocena: 49
    Dziękuję koledze trymer01 za odpowiedź.

Wzorowałem się rysunkiem 18 właśnie ze strony 16. z tym że nie potrzebuje tak dużego zakresu ujemnych napięć i dlatego zdecydowałem że wystarczy mi jedna dioda (wykorzystuję 10 bitowy przetwornik ADC i dlatego nie chciałem niepotrzebnie zmniejszać rozdzielczości pomiaru). Dlatego też na tyle ile rozumiem działanie układu sądziłem że dzięki zastosowaniu jednej diody osiągnę niższy zakres pomiarowy dla wartości ujemnych. Czy moje podejście jest mylne? Czy może zastosowałem niewłaściwą diodę (sądzę że jedynym tutaj istotnym parametrem jest spadek napięcia na diodzie)?
  • #4 16118717
    krru
    Poziom 33  
    Ocena: 214
    I tak napięcie na diodzie jest za małe by osiągnąć -15°C. To jest dioda Schotky na 1A. Trochę za duża - pracuje przy bardzo małym, jak na tą diodę, prądzie.
    Na schemacie referencyjnym masz diodę sygnałową. Użyj jednej, ale podobnego typu - krzemową małosygnałową (BA...).
REKLAMA