logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica 617GE2.33HZpTaNQ(Xx)-Termoobieg w kuchni wolnostojącej czy jego brak?

derneth 07 Gru 2016 00:42 4263 8
REKLAMA
  • #1 16110079
    derneth
    Poziom 2  
    Witam.
    W zeszłym tygodniu kupiłem w sklepie RTV Euro AGD (zamawiając przez internet) kuchnie wolnostojącą Amica 617GE2.33HZpTaNQ(Xx).

Jednym z decydujących czynników które zaważyły, że wybrałem akurat tą kuchenkę była funkcja termo obiegu. Zamawiając kuchnie online w specyfikacji produktu można się doczytać, że owa kuchnia termo obieg ma. Co ciekawe na stronie głównej producenta także widnieje informacja o posiadanym termo obiegu natomiast w instrukcji obsługi, która obejmuję 3 modele kuchni, a akurat mój model termo obiegu nie posiada.

Według instrukcji funkcję te uruchamia się ustawiając pokrętło w taki sposób aby widoczny był symbol wiatraka (śmigła) w kółku... Wśród opcji dostępnych na pokrętle mojego modelu owego symbolu brak. Dzwoniąc na dział reklamacji sklepu odesłano mnie do napisania maila na główny adres więc i tak uczyniłem... Wyjaśniając wszystko "łopatologicznie" dołączając do zapytania screeny z instrukcji oraz specyfikacji produktu na stronie dostałem taką oto odpowiedź:

Cytat:
    "Szanowny Kliencie,

uprzejmie informuję, iż w tym modelu jest termoobieg, ale bez grzałki pierścieniowej:
    Termoobieg to gorące powietrze wprawione w ruch. Dzięki niemu w każdym miejscu urządzenia temperatura jest taka sama i potrawy można przyrządzać na kilku poziomach równocześnie. Użycie termoobiegu sprawia, że potrawy można piec krócej oraz w niższych temperaturach, co obniża koszty eksploatacji o około 10%. Najczęściej termoobieg wykorzystuje grzałkę pierścieniową (kołową), która nagrzewa powietrze i wprawia je w ruch. Innym sposobem jest jednoczesne użycie grzałki górnej (grilla), dolnej oraz wentylatora. Nagrzane powietrze krąży równomiernie po komorze piekarnika dzięki uruchomionemu wentylatorowi.

W przypadku dodatkowych pytań proszę o kontakt.
    Pozdrawiam"

Tutaj prośba do ekspertów... Prosiłbym Was o potwierdzenie informacji, którą dostałem ze strony sklepu lub jej obalenie jeśli próbują ze mnie zrobić po prostu idiotę to im nie odpuszczę.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 16110258
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    Witam.
    Z mojej strony uważam że jest to przegięcie ze strony producenta. Po raz pierwszy spotykam się z takim rozwiązaniem termoobiegu. W instrukcji dołączonej do produktu nie wspomina się o zastosowaniu takiego rozwiązania, bez grzałki pierścieniowej.
    Pozdrawiam.
  • #3 16111793
    Karlheinz
    Poziom 21  
    Ocena: 145
    Ryszard49 napisał:
    Witam.
    Z mojej strony uważam że jest to przegięcie ze strony producenta. Po raz pierwszy spotykam się z takim rozwiązaniem termoobiegu. W instrukcji dołączonej do produktu nie wspomina się o zastosowaniu takiego rozwiązania, bez grzałki pierścieniowej.
    Pozdrawiam.

A ja spotykam się z takim rozwiązaniem od lat ...

Kolego derneth zapewniam Cię że wiele nie straciłeś kupując kuchenkę bez grzałki "tylnej"
  • REKLAMA
  • #4 16111818
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Karlheinz, napisał:
    Cytat:
    Kolego derneth zapewniam Cię że wiele nie straciłeś kupując kuchenkę bez grzałki "tylnej"

Jak u mnie przepaliła się grzałka termoobiegu, to od razu spadła temperatura w piekarniku.
  • REKLAMA
  • #5 16111827
    Lodxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 245
    Nieraz w kuchenkach coś takiego spotykam,to jest normalne.Jeżeli u ciebie przepaliła się grzałka termoobiegu to logiczne że temperatura spadła bo w trakcie pracy wentylatora nie były załączone inne grzałki,ewnt. była tylko górna.
  • #6 16111843
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Lodxx , termoobieg z grzałką pierścieniową jest po to żeby utrzymywać zadaną temperaturę bez włączonych grzałek dodatkowych ( górnej, względnie dolnej).
  • REKLAMA
  • #8 16112167
    Michelson
    Poziom 26  
    Ocena: 305
    Moim zdaniem nie masz racji. Są termoobiegi z grzałką, lub bez. Zrzut ze strony z opisem: Amica 617GE2.33HZpTaNQ(Xx)-Termoobieg w kuchni wolnostojącej czy jego brak?
  • #9 16112221
    derneth
    Poziom 2  
    Dopisek ,że ta kuchnia posiada termoobieg ale bez grzałki pierścieniowej dodali po moich mailach.
    Tzn. rozumiem ,że nie zostałem oszukany i nie mam o co się awanturować ?
    Termoobieg jest?Tylko bez grzałki pierścieniowej?
    By uruchomić termoobieg wystarczy ,że włączę po prostu wentylator z grzałką (dół lub/i góra)?
    Czyli powiedzmy ,że jest ok?

Dziękuję Wam za włączenie się w dyskusję. :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił kuchnię wolnostojącą Amica 617GE2.33HZpTaNQ(Xx) z funkcją termo obiegu, jednak w instrukcji obsługi nie znalazł informacji o tej funkcji. Inni uczestnicy dyskusji potwierdzają, że istnieją modele termoobiegowe bez grzałki pierścieniowej, co może wyjaśniać brak symbolu na pokrętle. Użytkownik uzyskał potwierdzenie, że jego model rzeczywiście ma termoobieg, ale bez grzałki, co oznacza, że wentylator działa w połączeniu z grzałkami górną i dolną. Wszyscy uczestnicy podkreślają, że termoobieg bez grzałki jest normalnym rozwiązaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA