logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz impulsowy LEKO, napięcie bez i z obciążeniem

maras2003 07 Gru 2016 18:14 2835 5
  • #1 16111173
    maras2003
    Poziom 29  
    Ocena: 115
    Witam,

Posiadam zasilacz impulsowy LEKO LK-OP1060-009, dość prosta konstrukcja, sterowanie odbywa sie za pomocą GR8876A, który dostaje informację o napięciu na wyjściu przez AZ431 (TL431) (pomiędzy tym jednym a drugim jest optoizolator).
    Podkręciłem go z 12V na prawie 14V, jednak pod obciążeniem ok. 5A napięcie spada o ok. 2V. Przed podkręceniem również mniej więcej o tyle spadało.
    Chciałbym utrzymać te 14V nawet pod obciążeniem.
    Zasilacz będzie podłączony na stale w urządzeniu z modułem Peltiera i kilkoma wentylatorami, obciążenie nie spadnie poniżej 4A i raczej nie przekroczy 6A.
    Czy w takim wypadku - kiedy obciążenie będzie zawsze - mogę jeszcze ciutkę oszukać ten układ AZ431 ? Dotychczas zmieniałem rezystancję między nim a wyjściem napięcia z zasilacza, co pozwoliło uzyskać większe napięcie.
    Ewentualnie czy przerobienie elementów pomiędzy AZ431 a optoizolatorem zmieni zachowanie napięcia podczas załączania obciążenia ? Jest tam kondensator SMD, może on powoduje gromadzenie większego napięcia niż faktycznie występujące na wyjściu (zbiera piki napięcia, przez co optoizolator rzadziej zgłasza potrzebę do GR8876A, kolokwialnie mówiąc ;) )
    Zasilacz z tego co wyczytałem powinien uciągnąć ok. 8A przy 12v, ja potrzebowałbym tak jak napisałem - ok. 6A przy 14V :)
  • #2 16112044
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6036
    TL431 ma spore wzmocnienie i wystarczy kilka-kilkadziesiąt mV (w zależności od pozostałych elementów) do zmiany pradu transoptora wpełnym zakresie.
    Jedyny kłopot moze sprawić to ze przy najmniejszych prądach <400µA charakterystyka ma łagodne zagięcie, jesli konstruktor o tym zapomniał to faktycznie może nieco ograniczać przy maksymalnym obciążeniu, jeśli w układzie nie ma rezystora bocznikującego LED-a w transoptorze to dodaj 3kΩ.

Można zmierzyć jak TL431 wysterowuje kontroler PWM - wystarczy zmierzyć prąd płynący przez LED-a w transoptorze (kilka mA) ale uważaj nie wolno dopuścić do przerwania obwodu podczas tego pomiaru bo zasilacz straci stabilizację i podniesie napięcie do wartości która uszkodzi elementy.

Jak kiedyś badałem charakterystykę U(I) podobnego zasilacza, wlutowałem czerwonego LED-a szeregowo z LED-em transoptora było wyraźnie widać kiedy gaśnie co oznaczało koniec zakresu regulacji TL431 - zasilacz nie mógł dać więcej.
  • #3 16112086
    maras2003
    Poziom 29  
    Załączam zdjęcie jak wyglądają połączenia - wydaje mi się że jest ten rezystor przy transoptorze, ale jest tam jeszcze kondensator - który może ma wpływ na aż taki spadek pod obciążeniem.

Zasilacz impulsowy LEKO, napięcie bez i z obciążeniem

Najważniejsze na dole ;) transoptor między białą kreską, TL jest podłaczony od lewej Reference, Anoda, Katoda. Mówię o kondensatorze CS5.
    Przez RS7 i RS4 leci +12v, masa leci przez RS5.
  • #4 16112124
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6036
    Rezystor o którym pisałem jest w ukladzie. Kondensatora nie ruszaj to element kompensacji częstotliwościowej, bez niego zasilacz będzie niestabilny.
  • #5 16117973
    maras2003
    Poziom 29  
    OK, sporo informacji już mam :)

Czy można przyjąć, że aby uzyskać te 13-14V pod obciążeniem min. 4A, mogę jeszcze zmodyfikować ten układzik rezystorów przed TL431 ? Kondensatory na końcu zasilacza są na 25V, więc wytrzymają.
    Pytanie nr 2 - czy za tym zasilaczem będę mógł regulować napięcie końcowe (w dół) za pomocą osobnego regulatora PWM ? Czy lepiej zastosować potencjometr przy tym układzie TL ?
  • #6 16246454
    maras2003
    Poziom 29  
    Coś tam zmontowałem :)

Zasilacz ma zasilać lodówkę turystyczną, raczej nie będę jednocześnie miał jej podłączonej pod 230v i pod zapalniczkę samochodową czy mogę bezpośrednio połączyć wyjście z zasilacza z wejściem 12v z samochodu i to spiąć do ogniwa peltiera ?

Wydaje mi się że nic się nie stanie, tylko końcowe kondensatory w zasilaczu będą miały prąd, a przed nimi są diody prostownicze więc prąd nie cofnie się chociażby do transformtora. Z drugiej strony podłączając pod 230v uzyskam prąd na końcu kabla do zapalniczki samochodowej, co nie będzie niebezpieczne, bo w domu raczej kabel będę odłączał.

Dodano 09.04.18r - zrobiłem jak napisałem wyżej, tzn nie mam żadnego systemu przełączania peltiera pomiędzy wejściem 12v z auta a wyjściem z wbudowanego zasilacza, wszystko działa prawidłowo.
    Zasilacz wylądował w mniejszej lodówce, ogniwo jest chłodzone oryginalnym chłodzeniem z AMD, z heatpipe.
REKLAMA