logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

corsa b 97 1.2 x12sz - Ustawienie wału i rozrządu jak?

olob75 08 Gru 2016 14:54 2025 1
REKLAMA
  • #1 16113065
    olob75
    Poziom 8  
    Ocena: 6
    Witam
    Podczas wymiany rozrządu i napinania paska za luźne napięcie spowodował przesunięcie kilku ząbków tak że nie mogłem już wrócić do ustawień przed rozebraniem. Mam zaznaczone na pasku rozrządu które ząbki zachodziły na znak na kole wałka rozrządu a które na znak na kole wału korbowego.
    Jak raz kręci się wałek rozrządu to dwa razy obraca się wał korbowy (może dwa lub prawie dwa) . Pytanie jak zgrać ustawienie wału i wałka rozrządu.
    Wał mam na godzinie 6 wówczas tłoki skrajne są górnych punktach a tłoki środkowe w dolnych punktach.
    Jak teraz ma być ustawiony wałek rozrządu i jakie zawory mają być w jakich pozycjach?
  • REKLAMA
  • #2 16114690
    El_Kamillo_
    Poziom 11  
    Ocena: 37
    Wał ustawiasz na godz. 6 a wałek rozrządu na godz 12. Masz znaki na kole wałka i na obudowie, muszą się zgrać. Zakładasz pasek napinasz i kręcisz wałem w prawo kilka razy i sprawdzasz czy nic się nie blokuje oraz czy znaki nadal się pokrywają. Jak jest ok to składasz wszystko do kupy i otwierasz piwko :D
REKLAMA