logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Corsa B 1.7 Diesel ISUZU 97 - ustawienie dolnego koła wału korbowego rozrządu

Nikonen 24 Paź 2009 14:46 4013 6
REKLAMA
  • #1 7169045
    Nikonen
    Poziom 2  
    Witam! Mam problem z ustawieniem rozrządu w mojej Corsie B (1.7 diesel, silnik ISUZU 97r.) wiem, że koło od wtrysków i od wałka rozrządu klinuje się śrubami, ale nie mam pojęcia jak ustawić dolne koło - bodajże wału korbowego, byłbym bardzo wdzięczny za pomoc!! Pozdrawiam!!!
  • REKLAMA
  • #2 7169079
    brandy-p
    Poziom 31  
    Ocena: 542
    Nie dalej jak tydzień temu był wstawiany. Trochę własnej inwencji.
    Poszukaj astra 1.7
  • REKLAMA
  • #3 7169134
    Nikonen
    Poziom 2  
    Właśnie widziałem astra 1.7 2001r., tam niby no tym kole jest małe nacięcie, na które powinna być ustawiona ta szpilka, ale niestety nie mam takiego :/ (nie wiem dlaczego) za to mam na tym kole zaznaczone 4 kółka, może to mieć coś wspólnego z ustawieniem?
  • REKLAMA
  • #4 7170276
    rh.rally
    Poziom 19  
    Ocena: 125
    Na kole wału korbowego powinien być znak, jak się pokryje to wtedy powinne pasować blokady.
  • REKLAMA
  • #5 7172526
    Nikonen
    Poziom 2  
    Dzięki bardzo Panowie, okazało się, że znak był, tylko, że koło było zaśniedziałe i dlatego w ogóle nie było go widać, ale wd-40 i papier ścierny rozwiązały sprawę, wczoraj skręciłem i wszystko chodzi super:)) Pozdrawiam!!!
  • #6 7186979
    michal2190
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Nikonen napisał:
    Witam! Mam problem z ustawieniem rozrządu w mojej Corsie B (1.7 diesel, silnik ISUZU 97r.) wiem, że koło od wtrysków i od wałka rozrządu klinuje się śrubami, ale nie mam pojęcia jak ustawić dolne koło - bodajże wału korbowego, byłbym bardzo wdzięczny za pomoc!! Pozdrawiam!!!
    . kolego w isuzu masz na dole na wiencu od strony skrzyni taki wiekszy dekilek na 4 srubki tam jest odpowiednik i OT
  • #7 7187072
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu z ustawieniem dolnego koła wału korbowego rozrządu w silniku ISUZU 1.7 diesel z Corsy B z 1997 roku. Użytkownik wie, że koła od wtrysków i wałka rozrządu blokuje się śrubami, ale ma trudności z prawidłowym ustawieniem dolnego koła wału korbowego. Wskazano, że na kole wału korbowego powinien znajdować się znak, który po wyrównaniu umożliwia prawidłowe zablokowanie rozrządu. W przypadku braku widocznego znaku problemem może być korozja – usunięcie rdzy za pomocą WD-40 i papieru ściernego pozwala odsłonić oznaczenia. Dodatkowo, w silniku ISUZU na dolnym wieńcu od strony skrzyni biegów znajduje się większy dekielek na cztery śruby, który pełni funkcję odpowiednika punktu OT (górnego martwego punktu). Porównano również rozwiązanie do modelu Astra 1.7 z 2001 roku, gdzie na kole wału korbowego znajduje się nacięcie do ustawienia szpilki, jednak w Corsie B tego elementu może brakować, a zamiast tego są inne oznaczenia (np. cztery kółka).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA