logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI GE60 MS-16GA - Brak obrazu, wentylator działa, możliwe przegrzanie CPU?

survivor 09 Gru 2016 08:59 1281 13
REKLAMA
  • #1 16114653
    survivor
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam.
    Mam pod nosem MSI serii GE60, MS-16GA. Komputer startuje, świeci power-led, wentylator się kręci. Na ekranie czarno (brak samego podświetlenia LCD, nie żeby świecił na czarno). Pani, od której go mam mówiła, że zaczął się zapętlać (boot-loop). Potem przestał działać zupełnie. Serwis twierdzi, że naprawa rzędu 700zł. Nie wiem niestety jaką postawili diagnozę. Osobiście obstawiałem martwy GPU, ale później doszedłem do wniosku, że przy takich wcześniejszych objawach mogło dochodzić do przegrzania CPU, stąd te samoczynne restarty... Pasta byla sucha jak plastelina, po przepastowaniu naturalnie to samo. Wyjąłem baterie, nic. Wyjąłem RAM, też nic. Wyjąłem CPU, też nic. Generalnie gdyby CPU działał to powinno piszczeć, tak? Tymczasem żadna zmiana. CPU to i7 3630qm, fajny procesor szkoda gdyby był usmażony.
    Laptopa używała kobieta przez około 3 lata, wątpię takteż żeby zajechała GPU... No chyba, że się przegrzał od używania na pościeli czy w innych nierozsądnych warunkach. Patrzyłem po płytach głównych do tego modelu, nie do zdobycia.

Jak jeszcze mogę się upewnić, po czyjej stronie leży usterka? Chwilowo nie mam CPU na tę podstawkę.

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 16114703
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 16114830
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6860
    Tam w tych MSI GE60-0NC (MS-16GA) mrą KBC i PCH HM76 pod cpu Haswell.

Masz obraz na zewnętrznym monitorze?
    Zasilania disc.gpu jest (video chip ciepły)?
    Tam masz przycisk (może uszkodzony) który przełacza grafiki Intel HD 4000/Nvidia 650m

Może na tych str. coś wyczytasz Link_ official-msi-ge60-ge70
  • #4 16114859
    survivor
    Poziom 12  
    Aseri15 napisał:
    Prędzej usmażone GPU.

Wykonywałeś reset CMOS ? Niby pierdoła, ale może coś ruszy.

Bez RAM powinien piszczeć, ale pamiętaj, że to nie PC, więc nie każdy laptop jest wyposażony w buzzer i czasami BIOS daje znaki świetlne, a nie dźwiękowe.

Tak, wziąłem to pod uwagę. Niestety jedyna świecąca dioda, to ta od zasilania. Świeci stale.
    Reset CMOS nie wiem jak wykonać, jedyne co to odpiąłem baterie od płyty na jakieś pół godziny.

Dodano po 6 [minuty]:

lisek napisał:
    Tam w tych MSI GE60-0NC (MS-16GA) mrą KBC i PCH HM76 pod cpu Haswell.

Masz obraz na zewnętrznym monitorze?
    Zasilania disc.gpu jest (video chip ciepły)?
    Tam masz przycisk (może uszkodzony) który przełacza grafiki Intel HD 4000/Nvidia 650m

Może na tych str. coś wyczytasz Link_ official-msi-ge60-ge70

Na TV przez HDMI jest to samo, tzn. TV sam się przełącza na HDMI kiedy włączam laptopa, niestety chwilę później jest "brak sygnału".
    Z przyciskami kombinowałem już wszystkimi chyba, nie reaguje nawet jak wcisnę na dłuższą chwilę kilka na raz. Wygląda jakby się zatrzymał.
    GPU jeszcze nie sprawdzałem czy się nagrzewa, za chwilę sprawdzę.
    Dzięki za link, poczytam.

Co to jest disc.GPU i jak ma mi to pomóc?

Dodano po 12 [minuty]:

Ok, procesor się nagrzewa do tak na oko tych 45°C. GPU zimny:( Przycisk zmiany ekranu nic nie robi. Działa jednakże przycisk turbo wentylatora:) Czyli BIOS działa? Padł GPU?

Przejżałem listę procesorów Hasswell, 3630qm tam nie ma...

A może wie ktoś jaką inną płytę można włożyć to tego MSI, napewno są jakieś bliźniacze modele...
  • #5 16115103
    lisek
    Serwisant RTV
    Jak rozbierzesz podaj opisy z płyty.
    Cytat:

Komputer startuje, świeci power-led, wentylator się kręci. Na ekranie czarno (brak samego podświetlenia LCD, nie żeby świecił na czarno)

1. Po podłązceniu monitora zewnętrznego (po VGA) lub TV (HDMI) masz też czarno?
    - czy "szara treść" na tych wyjściach ?

2. Czy jak podswietlisz *czarna matryca) z boku latarką masz : np. okienka Bios, pulpit Win > (piszesz , że startuje..)

(':idea:') Z opisu i bez pomiarów (dla mnie ) problem w HM76.

MSI GE60 0NC

KBC KB3930qf B1
    * i5-3210M CPU / (i7-3610 )
    * NVidia GT650m > GTX670m > HD 7870m
    Centrino (Chief River) Platform Compliancy
    CPU: Intel Core i3/i5/i7 (Ivy Bridge-MB) / (np. i5-3210M)
    Chipset: Intel Panther Point HM76, ( Ivy Bridge)
    matryca LP156WF1-TLF3 1920х1080/ lub podobne

LAN Realtek RTL8168/8111, Audio: Realtek ALC892.
    czytnik Realtek RTS5208 (SD(XC/HC)/MMC/MS(PRO)/xD)
    Podobny do opisanego Link_ Deviltech-Fire-DTX-MSI-MS-16GA
  • REKLAMA
  • #6 16115206
    survivor
    Poziom 12  
    Matryca w ogóle nie pokazuje obrazu, ani się nie podświetla. W TV też czarno, wygląda to tak jakby sam TV wykrył urządzenie na porcie HDMI, ale po przełączeniu się na to źródło wyświetla komunikat "brak sygnału".
    Komputer startuje, mam na myśli wyłącznie podstawowe objawy, czyli dioda power, kręcący się wentylator, dalej zupełnie nic, poza tymi objawami co u góry. Także chipset? Reflow czy wymiana na nowy?

Edit.
    Nie cytuj w całości postu poprzedzającego.
    RADU23

Ok, sory:)
  • REKLAMA
  • #7 16116333
    andrzejz78
    Poziom 19  
    Ocena: 110
    Pierwsza sprawa to trzeba zrobić reset biosu czy odłączyć baterykę na płycie

Podmiana procesora dużo by wyjaśniła

Czy ten laptop ma działającą integrę?
    lisek napisał:
    PCH HM76 pod cpu Haswell.
    HM76 jest pod Ivy Bridge Pod Haswella jest seria HM8xx
  • #8 16116423
    survivor
    Poziom 12  
    Tu jest intel 3630QM, to nie jest Hasswell. Bateria już była wyjmowana. CPU się nagrzewa więc na 90% działa.
    Co to jest działająca integra? Jeśli chodzi o układ graficzny zintegrowany z procesorem to o ile działa procesor o tyle ukł. graficzny na CPU też. Niestety jako że matryca nie świeci nie mogę wymusić użycie Cpu CPU>gpu GPU.

Jest to HM76...

Edit.
    Nie cytuj w całości postu poprzedzającego.
    RADU23
  • #9 16118360
    lisek
    Serwisant RTV
    Skoro masz GE60 i i7-3630qm (Ivy Bridge) / chipset HM76 to mówimy o GE60 0ND
    * nie GE60 ONC

Dokładnie zaś o MSI Laptop GE60 0ND-654MX (+ GTX 660M 2GB ) i matrycy FHD (1920 x 1080) 15.6"
    * jest i pod np. i5-3230M i5-3210M .../ zależy co napisano po GE60 )ND- ?????

MB jest wdzięczna pod rózne cpu i ...droga!

Ma dwa lata gwarancji model z 2014r./ ost. go widziałem za 750.$
    *ceny na najtańsze wer. to od ok.400.S
    Wsparcie od MSI (driver"s,Bios...) /*po rejestracji Link

Myślę , że trzeba zacząc od podmiany cpu.. potem czas na chipset
    Reszta cała jak pisałem wyżej.

MSI GE60 MS-16GA - Brak obrazu, wentylator działa, możliwe przegrzanie CPU? MSI GE60 MS-16GA - Brak obrazu, wentylator działa, możliwe przegrzanie CPU?

Lub na tym forum , gdzie już napisano ponad 22x str. Link_ Official MSI GE60 & GE70 2012 Owners' Lounge
  • #10 16118978
    survivor
    Poziom 12  
    Wg. informacji na pudełku, jest to 0NC...MSI GE60 MS-16GA - Brak obrazu, wentylator działa, możliwe przegrzanie CPU?
  • #11 16119046
    lisek
    Serwisant RTV
    Napisane na stickerze czyli papier "przyjmie " wszystko.
    To wer. laptopa na rynek czeski.

Uzyj Aida64 i zobacz dokładnie co masz w środku
    - motherboard, chipset
    -procesor,...

Reszta jak pisałem powyżej.
  • #12 16119171
    survivor
    Poziom 12  
    lisek napisał:
    Napisane na stickerze czyli papier "przyjmie " wszystko.
    To wer. laptopa na rynek czeski.

Uzyj Aida64 i zobacz dokładnie co masz w środku
    - motherboard, chipset
    -procesor,...

Reszta jak pisałem powyżej.

Wiem, że to edycja czeska. Laptop nie startuje, nie ma mowy o jakimkolwiek programie. Na chwilęobecną nie mam inny CPU na tę płytę, więc nie sprawdze.

Moderowany przez RADU23:

Prosiłem już dwukrotnie, by nie cytował kolega w całości postu poprzedzającego.
    Nie ma takiej potrzeby a źle się to czyta.
    3.3. Użytkownik zobowiązany jest niezwłocznie wykonać polecenia moderatora.

• #13 16119296
    lisek
    Serwisant RTV
    Lista cpu (Ivy Bridge) obsługiwanych przez HM76 na Link
    Najtańszy dual Celeron 1000M to ok. 25.$ (nowy,ebay)
    na PL portalu ok.40pln (z przesyłką)
  • #14 16122051
    survivor
    Poziom 12  

Także MS16GA1.

Ludzie tam piszą w komentarzach, że B970 też pójdzie na HM76, w dodatku wchodzi na tę samą podstawkę...
    I mam jeszcze jedno pytanie, że w razie gdyby na innym sprawnym procesorze efekt był taki sam, to prawie wszyscy tu obstawiacie wadliwy chipset, a co z GPU? To one w laptopach odklejają się na potęgę. Ludzie tylko latają z opalarkami z tego co widziałem w polskich "serwisach". W tym przypadku obwiniacie chipset, starczy go wygrzać, czy konieczna jest wymiana na nowy? One się odklejają, czy w jakiś inny sposób ulegają uszkodzeniu?

EDIT
    Włożyłem inny procesor, sprawny. Niestety nic się nie zmieniło.
    A dokładniej Pentium 2020M.

Scaliłem posty. RADU23

Ok temat zamykam. Brak dalszych pomysłów. Laptop poszedł na części.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem MSI GE60 (MS-16GA), który nie wyświetla obrazu, mimo że wentylator działa i dioda zasilania świeci. Laptop przeszedł przez boot-loop, a po próbie naprawy przez serwis, użytkownik podejrzewa uszkodzenie GPU lub przegrzanie CPU. W odpowiedziach sugerowane są różne diagnozy, w tym sprawdzenie zewnętrznego monitora, reset CMOS, oraz możliwość uszkodzenia chipsetu HM76. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym wymiany procesora, ale problem nadal występuje. Ostatecznie laptop został wysłany na części, ponieważ brakowało dalszych pomysłów na naprawę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA