logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI GX 660 - Uszkodzona płyta główna, wypalone gniazdo zasilania

czakos 13 Sie 2015 14:31 2352 27
REKLAMA
  • #1 14918804
    czakos
    Poziom 12  
    Witam serdecznie
    Dorwałem MSI gx 660, po sekcji zwłok i oględzinach stwierdziłem przepalone gniazdo ładowania i oto jakiś picasso zlutował takie arcydzieło efektem spalona karta graficzna i chyba coś jeszcze po włożeniu nowej karty graficznej obraz nadal się nie wyświetla mruga kontrolka od dysku świeci się księzyc tak jakby laptop się uruchamial ale obrazu nie ma, brakuje części PL2 i PL 3 czy da się coś z tym zrobić np przylutować owe części i nowe gniazdo czy cała płyta do wymiany jutro postaram się sprawdzić procek czy też się nie zjarał przypadkiem. kilka zdjęć do podziwu smile.gif
    P.s bo z karty graficznej to już chyba nic się nie da zrobić ?
    Pozdrawiam i proszę o przeniesienie w odpowiedni dział gdyby się coś nie zgadzało.
    Załączniki:
    • MSI GX 660 - Uszkodzona płyta główna, wypalone gniazdo zasilania 20150811_223810.jpg (1.22 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MSI GX 660 - Uszkodzona płyta główna, wypalone gniazdo zasilania 20150811_224345.jpg (1.94 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MSI GX 660 - Uszkodzona płyta główna, wypalone gniazdo zasilania 20150811_224237.jpg (2.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MSI GX 660 - Uszkodzona płyta główna, wypalone gniazdo zasilania 20150811_224200.jpg (774.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MSI GX 660 - Uszkodzona płyta główna, wypalone gniazdo zasilania 20150811_223722.jpg (286.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14918839
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1536
    W pierwszej kolejności zrób porządek z gniazdem, później pomiary.
    Co do karty po wymianie układu powinna działać o ile laminat i pady nie są uszkodzone.
  • #3 14918943
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 741
    Widać tu desperackie próby samodzielnych napraw...
    Być może grafika była przed ingerencją sprawna (być może nadal jest), a problem leżał w innej usterce, w związku z czym grzanie karty nie przyniosło zmian...

Takie druciarstwo i brak elementów nie spowodowało usterek - przynajmniej na zdjęciu nie widzę powodów do takiego stwierdzenia. Sam brak cewek nie utrudni startu płyty.

Jak pisał Kolega wyżej - uporządkuj tą płytę i można diagnozować.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 14919098
    czakos
    Poziom 12  
    No tak desperackie i to po całości jak to zobaczyłem to aż się łza w oku kręci jak można takie coś zrobić :D
    Karta jest niesprawna gdyż włożyłem ją do mojego gx 660 z tą samą kartą graficzną i brak obrazu zarówno na matrycy jak i na hdmi a znowu wkładając moją kartę do uszkodzonego msi to również nie ma obrazu czyli oprócz karty coś jeszcze się musiało sfajczyć. Wyciągnę płytę na stół zamówię gniazdo i się odezwę a te pl 1 pl 2 i pl 3 kupię normalnie czy one muszą mieć jakieś parametry określone ?
    Dziękuję za szybką odp i zainteresowanie :)
  • #5 14919101
    sk1977
    Spec od komputerów
    PL1, 2, 3 - raczej nie kupisz w sklepie... takie elementy zazwyczaj bierze się z płyt dawców.
    Ale możesz je sobie darować.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 14919116
    boro1234567
    Spec od komputerów
    czakos napisał:
    a te pl 1 pl 2 i pl 3 kupię normalnie czy one muszą mieć jakieś parametry określone ?

Na jakiej podstawie twierdzisz że są uszkodzone?
  • REKLAMA
  • #7 14920013
    czakos
    Poziom 12  
    Na takiej że pl 2 i pl3 są nieobecne, a zastanawia mnie jaka była przyczyna wypalenia gniazda bo z jakiegoś powodu się ono wypaliło, i jak wlutuje nowe to czy się nie wypali. I z innej beczki mam trochę laptopów na części i wyciągnięte miałem 2 płyty główne i pl 2 i 3 były różnych rozmiarów czy to ma jakieś znaczenie, muszą być takie same ? i jaką one funkcje spełniają ? Gniazda nie znalazłem na serwisie a... dlatego też przypłynie z singapore :)
    Ktoś jeszcze mi polecił takie coś cyt. "Wylutuj z płyty PL1, PL2 i PL3 a plus pociągnij bezpośrednio do PQ17 łącząc nóżki 1, 2, i 3 w tranzystorze. "
    co o tym sądzicie?
    Pozdrawiam Łukasz
  • Pomocny post
    #8 14920017
    sk1977
    Spec od komputerów
    PL1, PL2, PL3 możesz roboczo zastąpić zwarciem - one tylko filtrują zasilanie - jak uda się uruchomić płytę to pomyślisz nad wstawieniem odpowiednich.

Gniazda wypalają się najczęściej przez iskrzenie - z powodu np. naderwania elementu, niedostatecznie stabilne połączenie, itp.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 14920141
    czakos
    Poziom 12  
    Powiem tak płyta z tą ilością cyny się uruchamiała dysk startował przypuszczam iż system się wczytywał tylko nie było obrazu 1 rzeczą jaką zrobiłem to przełożyłem z mojego msi taką samą kartę graficzną i objaw ten sam nadal dysk startuje i normalny proces ale ekran czarny. Więc karta graficzna z niego jest na bank uszkodzona bo ona u mnie też daje czarny ekran procesor sprawny bo teraz z niego korzystam jeszcze wieczorem rozbiorę swojego i przełożę matrycę i zobaczymy jaki będzie odzew. Kartę to mogę kupić nową ale chociaż chciałbym płytę uratować.
  • #10 14921250
    czakos
    Poziom 12  
    Więc tak zlutowałem gniazdo zasilania sprawdziłem na odwrocie płyty zasilanie przechodzi, zlutowałem pl2 i pl 3 i teraz jeśli wsadzę procesor i5 460 m który ma intel hd graphics to teoretycznie obraz powinien się pojawić ? matryca jest sprawna teraz doceniam moją full hd :D to jak teraz np sprawdzić czy płyta główna jest sprawna lub zdiagnozować co jeszcze się mogło spalić, mogę jeszcze raz przełożyć moja grafikę...
  • Pomocny post
    #11 14921291
    boro1234567
    Spec od komputerów
    czakos napisał:
    teraz jeśli wsadzę procesor i5 460 m który ma intel hd graphics to teoretycznie obraz powinien się pojawić ?

Bez sprawnej karty w złączu nie pojawi się.
  • #12 14931413
    czakos
    Poziom 12  
    Witam ponownie , sprawa ma się następująco przełożyłem moją kartę graficzną i efekt jest ten sam czarny ekran i tyle, pojawił się inny problem mianowicie u mnie też się pojawia po włożeniu mojej karty czarny ekran i teraz pytanie czy tamta płyta główna spaliła moją kartę czy może... no właśnie przy wyciąganiu mojej karty graficznej zapomniałem wyjąć baterię zasilacz był odłączony wiem zachowałem się jak p... amator ale na swoje usprawiedliwienie mogę dodać tyle iż oddałem wczoraj krew i nie za dobrze się czułem, miałem się wczoraj już położyć a nie zabierać za laptopy ale chciałem dobrze wyszło jak zawsze. Czy idzie jakoś sprawdzić moją kartę graficzną co ewentualnie mogło się stać i czy da się to naprawić bo nie mam teraz kasy, żeby kupować nową :(
  • #13 14931502
    boro1234567
    Spec od komputerów
    czakos napisał:
    teraz pytanie czy tamta płyta główna spaliła moją kartę czy może... no właśnie przy wyciąganiu mojej karty graficznej zapomniałem wyjąć baterię zasilacz był odłączony

Nie można na tym etapie wykluczyć żadnej z tych dwóch opcji.
  • #14 14931551
    czakos
    Poziom 12  
    A mozna jakos karte pomierzyc? sprawdzic zweryfikowac zeby chociaz moj laptop ozyl ? przepraszam za brak pl znakow ale cos ff swiruje ;/
    Przypuszczam iz to moja wina bo karte grafiki juz przekladalem do tego uszkodzonego i po powrocie do mojego laptopa smigala bez problemu takze chyba sam przez wlasna glupote uwalilem grafike. Tylko teraz pytanie co sie moglo spalic na grafice chyba jakos idzie posprawdzac no chyba ze ktos chce sie podjac proby naprawy mojej grafiki? Moze uda sie z dwoch zrobic 1 :) bo ta z tej uszkodzonej plyty napewno jest walnieta takze moze posluzyc jako dawca czesci :)
    pozdrawiam
  • #15 14936700
    sk1977
    Spec od komputerów
    Kartę należałoby pomierzyć w laptopie. Być może obie są do zrobienia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 14936879
    czakos
    Poziom 12  
    Tylko co pomierzyc ? bo w kwestii elektroniki to do mnie trzeba duzymi literami :) i jaki miernik do tego jest potrzebny ? Mam unit m830buz i 2 jeszcze inne podobne w dzialaniu. A jak pomierzyc plyte glowna bo wsadzajac moja karte objaw byl ten sam czarny ekran i nie startuje dioda zasilania dziala z dysku mrugnie i czarny ekran wiec przypuszczam ze cos z plyta takze sie stanelo ;/ teraz uwalilem 2 karty wiec nie mam narzedzi do pracy :) A sa moze magiczne przejsciowki z mxm III na mxm II bo mam acera z dedykowana karta graficzna gdyby takowa przejsciowka istaniala to do testow nawet gdyby sie spalil to by nie bylo tak wielkiej straty :)
    pozdrawiam i dziekuje za zainteresowanie, brak pl znakow komputer w pracy w ff nie dopuszcza ich do siebie :)[/code]
  • #17 14936985
    sk1977
    Spec od komputerów
    Zacznij od napięć na cewkach karty.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 14937109
    czakos
    Poziom 12  
    No wiec tak przyszla karta ale za pierwszym razem nie zastartowala wciaz czarny ekran za 2 razem uruchomil sie normalnie hmmm normalnie efek widoczny na zdjeciu kolorowe znaczki itp
    pierwsza mysla karta po rebalingu stad ten efekt, pomysl mi taki sie nasunal bo na gpu po rogach nie ma takiego jakby kleju silikonu jak jest oryginalnie u mnie dodam ze moja jest zielona ta jest czerwona KOD: 109-B96131-00
    moja jest zielona czy to moze wina biosu na karcie ;/ podlaczylem pod monitor i obraz jest normalny tylko cpuid hw monitor nie pokazuje z niej zegarow ani temperatury to samo msi afterburner nie pokazuje temperatury ale pokazuje zegary i zegary teraz sa 100 na 150 byly 700 na 1000 pozniej 400 gdy wlacze gre to jest 700 na 1000 ale gra wywala blad podczas uruchamiania gdy skacza taktowania 100 x150 i 500 na 1000 tak jakby w karcie byl zmodyfikowany bios ktory wymusza taktowania 100 na 150 , sprobuje zgrac bios z karty i zobaczyc jak jest poustawiany ew mozna go edytowac ale teraz pytanie co sie u mnie w lapku moglo jeszcze stac ze obraz ma takie dziwne kolory, czy moze u mnie w biosie w lapku mam cos zmienic ale sam napis podczas startu komputera jest juz dziwny ;/
    karta ma na 3 zdjeciu jakby ryse na pinach.
    Ja bede sie staral naprawic moja oe karte tylko pilnie potrzebuje laptopa na jutro stad to zamowienie, idzie jakos ta karte sprawdzic czy byl na niej rebaling robiony?

Wiec tak techpowerup radeon bios editor ktorym modyfikowalem bios u siebie w radeon nie odczytuje zadnych informacji o tej karcie
    Załączniki:
    • MSI GX 660 - Uszkodzona płyta główna, wypalone gniazdo zasilania 20150821_120355.jpg (2.31 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MSI GX 660 - Uszkodzona płyta główna, wypalone gniazdo zasilania 20150821_124145.jpg (2.82 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MSI GX 660 - Uszkodzona płyta główna, wypalone gniazdo zasilania 20150821_122810.jpg (3.27 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #19 14937182
    sk1977
    Spec od komputerów
    Rysę sprawdź miernikiem - jeśli przerwa - popraw. Sprawdź też tasiemki wtyczki itp - czy np. jakiś pin się nie zagiął.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 14937259
    czakos
    Poziom 12  
    Nic sie nie moglo przerwac bo w MSI gx 660 sciagasz tylna klapke i masz dostep do calego osprzetu a ja tylko wyciagalem grafike, a moglbys kolego napisac jak sprawidzc np zlapac mase z lapka i dotknac pinu plusem ? nie chce nic narazie poprawiac bo mam 14 dni na zwrot karty. Moglem cos jeszcze na plycie glownej uszkodzic ? poprzez wyciagniecie karty pod bateria ? wydaje mi sie ze to cos z karta jest bo np gdy uruchamiam gre to raz sie uruchomi ale wywala blad po chwili sterowniki sa te same ale to raczej nic nie zmieni bo w biosie nawet nie jest obraz taki jak ma byc. Teraz pytanie tylko czy to wina karty czy w lapku sie cos jeszcze uszkodzilo.
  • #21 14937442
    sk1977
    Spec od komputerów
    Co do rysy - miernik na test ciągłości i przykładasz po obu stronach rysy sondy miernika - sprawdzasz czy jest ciągłość, czy ścieżka definitywnie przerwana.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 14937447
    czakos
    Poziom 12  
    ok czaje jak bedzie ciaglosc to buzer zapiszczy, narazie zgrywam z karty bios jako kopie bo ten jest z della a moze trzeba wgrac z mojej org karty bios i bedzie wszystko cacy?
  • #23 14937453
    sk1977
    Spec od komputerów
    Wgraj i daj znać o efektach - nie ma co gdybać, jeśli za chwilę będziesz wiedział :).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 14937483
    czakos
    Poziom 12  
    Tylko prosze mi jeszcze powiedziec czy moge wgrac moj na obecny dla porownania zdjecie 2 biosow z lewej moj org z karty a po prawej z nowej karty.
    Załączniki:
    • MSI GX 660 - Uszkodzona płyta główna, wypalone gniazdo zasilania porownanie_biosow.jpg (295.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 14937493
    sk1977
    Spec od komputerów
    Nie jestem pewien. Jak wgrywa się programatorem to najwyżej się wróci do wersji poprzedniej...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #26 14937542
    czakos
    Poziom 12  
    Podczas flashowania pojawia sie
    Old ssid: 043A
    new ssid: 107A
    ssid mismatched
    czyli nie moge wgrac ;/
    Tylko dlaczego na monitorze normalnie sie wyswietla obraz a na matrycy juz nie ;/ jeszcze zaraz w domu sprawdze jak wyglada obraz przez hdmi bo na vga w pracy normalnie ;/
  • #27 14938392
    czakos
    Poziom 12  
    Udało się :)
    sciagnalem bios z tego linku http://forum.notebookreview.com/attachment...e-5870mbios.zip
    wgrane kolory są normalne jutro sprawdzę wydajność, dziwi mnie jeszcze, że żaden program np cpuid hw monitor nie odczytuje z tej karty della temperatury a z ati tak i w mojej w programie czy to ccc czy msi afterburn miał opcje overclocingu z niej nie korzystałem bo karta dawała radę ale sam fakt. Czy sterowniki mam zmienic np. sciągnąć do della bo się zakręciłem :D producent nadal jest ati tylko bios był z della o ile dobrze pojmuję ? ;]
    To teraz proszę o łopatologiczną instrukcję jak pomierzyć moją kartę...
  • #28 16534750
    czakos
    Poziom 12  
    Odświeżam temat laptop znów wpadł w moje ręce gniazdo przylutowane pl 1,2,3 zwarte płyta startuje wentyl kręci. Tylko teraz prośba do zreanimowania mojej karty którą wsadziłem na próbę do tej płyty i najprawdopodobniej została spalona, może coś się tylko przepaliło i karta ruszy po wymianie jednego elementu? A boje się włożyć kolejnej bo jedyna jaką mam w tej chwili na mxm 3 to gtx 880m więc za droga do takich testów. Co może powodować zwarcie że pali grafikę ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik nabył laptop MSI GX 660 z uszkodzoną płytą główną, w której stwierdzono wypalone gniazdo zasilania oraz uszkodzoną kartę graficzną. Po wymianie karty graficznej problem z brakiem obrazu nadal występował. Użytkownik rozważał możliwość przylutowania brakujących elementów (PL2 i PL3) oraz wymiany gniazda. W trakcie dyskusji poruszono kwestie dotyczące diagnozowania płyty głównej, pomiarów napięć oraz potencjalnych uszkodzeń karty graficznej. Użytkownik podjął próby naprawy, w tym przylutowanie gniazda i elementów, a także wymianę BIOS-u karty graficznej. Ostatecznie, po kilku próbach, udało się uruchomić laptopa, jednak nadal występowały problemy z odczytem temperatury karty graficznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA