logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opticum 1200 - brak sygnału po podłączeniu Diseqc 1.2 do dwóch konwerterów

głupiababa 15 Lip 2005 15:27 1209 4
REKLAMA
  • #1 1655895
    głupiababa
    Poziom 2  
    Witam i proszę o pomoc. Podłączyłam tuner do 2 konwerterów i wszystko świetnie hula, gdy kable podłączam osobno na zmianę do tunere ( tzn. osobno Astra i Hotbird). Niestety, po podłączeniu kabli do Diseqa jakość i siła są 0 (tzn. wskaźniki są szare, a powinny być żółte). Nic nie pomaga kombinowanie w ustawieniach tunera. Co robić?
  • REKLAMA
  • #2 1655920
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1657
    Kombinowanie w ustawieniach czyli rozumiem ustawianie anteny (diseqa). Uwierzę bowiem sam miałem taki przypadek. Lecz rozmontowanie połączeń i ponowne ich zmontowanie usunęło taką dolegliwość. przyznaję, że według mnie wszystko było zmontowane tak samo. Ale efekt jest.
  • REKLAMA
  • #3 1655930
    głupiababa
    Poziom 2  
    Niestety, to też już przerabiałam. Nic nie daje :(

Dodano po 2 [minuty]:

Nie próbowałam tylko odłączenia kabli od konwerterów, ale skoro bez diseqa działają, to chyba tu jest OK?

Dodano po 17 [minuty]:

A może do tego tunera potrzebny jest diseqc 2.1 a nie 1.2?. W instrukcji jest pomieszany 1.2 i 2.1.
  • REKLAMA
  • #4 1656237
    rtvslawek
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Witam.
    Na DISEqC 1.0 powinien iść na 100%,a z 4 miesiące temu już był ten temat,i właśnie niechce chodzić zabardzo 1.2.
    Przeczytaj jeśli masz,instrukcje tunera,tam powinno być opisane jaki podchodzi.
    Pozdrawiam.
  • #5 1657823
    w6
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Sygnał DiSEqC1.2 służy do sterowania obrotnicą,a do sterowania kilkoma konwerterami DiSEqC1.0.Jeśli konwerter skierowany na astrę jest podpięty do wejścia nr.1 w przełączniku to w menu tunera też musisz wpisać astrę do portu 1,a hot bird na 2.Jeżeli nadal nie będzie odbioru to być może trzeba jeszcze raz przegroramować tuner z tą konfiguracją(niektóre tunery tego wymagają).
REKLAMA