logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta KA-6100 - piszczenie po odkurzaniu komputera PII-350MHz

Vivaldi2004 15 Lip 2005 15:32 1323 7
REKLAMA
  • #1 1655900
    Vivaldi2004
    Poziom 11  
    Witam,

mam pytanie odnośnie tej płyty (bo juz nie wiem co innego może być w tym komputerze). Po włączeniu komputera (PII-350Mhz) zaczyna piszczeć.Jeszcze dzień wcześniej działał. Jedyne co przy nim majstrowałęm to go z lekka /delikatnie/ odkurzyłem, oczywiście był odpięty ze wszytskiego włacznie z zasilaniem. Z góry dziękuję za wszelka podpowiedź.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1655939
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Napisz jak piszczy (ile sygnałów, krótkie czy długie).

Najprawdopodobniej nie ma dobrego styku na złaczu grafiki lub RAM'u.
  • REKLAMA
  • #3 1655990
    Vivaldi2004
    Poziom 11  
    Piszczy pojedynczym dżwiękiem (cały czas). Z tym że kartę oraz ram poprawiałem z 10 już razy.Ale nie zaszkodzi jeszcze raz poprawić. Spróbuję. Thx ;)

Dodano po 54 [minuty]:

Pojedyńczy krótki dźwięk i tak może ho ho, a może i jeszcze dłużej ... próbowałem wsadzic inną kartę graficzną ale efekt ten sam. Ram-u ani karty inaczej nie można włożyć tak więc problem ze złym włożeniem odpada ...

I jeszcze jedno, orientujesz się może jaki większy procek można zainstalować na tej płycie??

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 1656133
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 121
    Moze reset BIOSu pomoze ? Czy po wyjeciu przeczysciles styki ramu i karty alkocholem ? Odkurzyles dokladnie gniazda ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1656153
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    Vivaldi2004 napisał:
    jaki większy procek można zainstalować na tej płycie

Standardowo 550 MHz (FSB=100 MHz; mnożnik 5,5)
  • REKLAMA
  • #6 1657717
    Vivaldi2004
    Poziom 11  
    Witam,

reset bios`u, przeczyściłem szyny ram`u i grafiki, odkurzyłem sloty i ... działa. Dzięki za wszelkie podpowiedzi i sugestie.

Jeszcze jedno pytanko. Jakiej pamięci mam szukać żebym mógł go troszku rozszerzyć ? PC100 ma założoną jedną kostkę 8x8Mb SDRAM (DIMM). Tylko 64Mb czy mogę wsadzić do drugiego sloty np 128Mb SDRAM ?

POzdrawiam
  • Pomocny post
    #7 1657829
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    Producent potwierdza takie procesory:
    ftp://ftp.fic.com.tw/motherboard/cpu_table/slot1/slot1.pdf
  • #8 1666669
    Vivaldi2004
    Poziom 11  
    Witam,

ponowie swoje pytanko odnośnie RAMU`u. Jedną kostkę na tej płycie mam 8x8Mb PC100 SDRAM. Oprócz tego mam jeszcze 2 banki wolne na RAM.

Czy mogę do innych banków wsadzić kości o różnych wielkość (z takim samym taktowaniem czyli PC100) czy musi to być wielkość z pierwszego banku (64Mb) ??

Ile RAM`u maksymalnie obsługuje ta płyta FIC KA-6100 ??

Dziękuje za podpowiedzi.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Po odkurzeniu komputera z procesorem Pentium II 350 MHz na płycie głównej FIC KA-6100 pojawiło się ciągłe piszczenie pojedynczym krótkim sygnałem. Problem nie ustąpił po wielokrotnym poprawianiu karty graficznej i pamięci RAM. Zalecano sprawdzenie sygnałów dźwiękowych BIOS-u, dokładne oczyszczenie styków pamięci i karty graficznej alkoholem oraz odkurzenie slotów. Reset BIOS-u oraz ponowne czyszczenie i poprawne osadzenie modułów RAM i karty graficznej rozwiązało problem. W kwestii rozbudowy pamięci, płyta obsługuje moduły PC100 SDRAM, obecnie zainstalowana jest jedna kość 64 MB (8x8 MB). Można dołożyć moduły o różnych pojemnościach, pod warunkiem zgodności taktowania (PC100). Maksymalna obsługiwana ilość RAM nie została jednoznacznie określona, ale płyta standardowo współpracuje z pamięcią SDRAM PC100. Co do procesorów, płyta standardowo obsługuje CPU do 550 MHz (FSB 100 MHz, mnożnik 5,5), a producent FIC udostępnia listę kompatybilnych modeli procesorów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA