logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić turbinę w odkurzaczu Roboclean 114F i gdzie ją kupić?

wmaker 11 Gru 2016 15:15 8340 15
REKLAMA
  • #1 16119635
    wmaker
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    W odkurzaczu Roboclean (podobny do RAINBOW) model 114F rozsypała się turbina.

Pytania:
    1. Jak dostać się do turbiny, czy raczej do tego, co z niej zostało - jak zdjąć podstawę separatora?
    2. Gdzie dostanę taką turbinę, od jakiego innego modelu będzie pasować?
    Jak wymienić turbinę w odkurzaczu Roboclean 114F i gdzie ją kupić?Jak wymienić turbinę w odkurzaczu Roboclean 114F i gdzie ją kupić?Jak wymienić turbinę w odkurzaczu Roboclean 114F i gdzie ją kupić?Jak wymienić turbinę w odkurzaczu Roboclean 114F i gdzie ją kupić?
  • REKLAMA
  • #2 16391251
    wmaker
    Poziom 10  
    Odpowiem dla potomnych ;)
    1. Podstawa separatora trzyma się na 0,5mm przetoczeniu w osi wirnika więc ściąga się "siłą" małym ściągaczem, niestety turbina jest zgrzewana z osią wirnika więc można ją rozebrać tylko przez mechaniczne uszkodzenie. Poszedłem na skróty i przekonałem się o tym po nacięciu tulei trzymającej turbinę szlifierką kątową. Prawidłowa regeneracja polegać może na stoczeniu tej tulei na tokarce do średnicy umożliwiającej wyjęcie osi z plastiku i nagwintowanie pod nowe tuleje/nakrętki trzymające dobraną turbinę.

2. Nabyłem zamiennik (komplet silnik z turbiną i separatorem AMETEK ) o zbliżonych wymiarach (zdjęcia) i 30% niższej cenie,
    Jak wymienić turbinę w odkurzaczu Roboclean 114F i gdzie ją kupić?
    Prawdopodobnie pasowałby bez pierścieni dystansowych, ale mógł latać jak... w pustym sklepie (możliwe przesunięcie w długiej osi przy uderzeniu bo trzymany tylko przez płaskie gumowe powierzchnie). Dorobiłem dwie tuleje dystansowe (plexi 7mm + ploter laserowy) i jest pięknie, górna tuleja na wcisk, dolna na 4 śruby fi 6mm powodują, że pasuje jak ulał do oryginalnych uszczelek/mocowań.
    Jak wymienić turbinę w odkurzaczu Roboclean 114F i gdzie ją kupić? Jak wymienić turbinę w odkurzaczu Roboclean 114F i gdzie ją kupić?
    Dołączam plik ZwCada dystans...zip (8.84 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. z pierścieniami dystansowymi, które wykorzystałem u siebie. Jak ktoś potrzebuje to pierścienie również udostępniam na portalu aukcyjnym.
  • REKLAMA
  • #3 16791751
    wmaker
    Poziom 10  
    Ceny silników zastępczych są coraz niższe :) 25% ceny oryginału polecam szukać w googlach, polskie hurtownie części AGD sprzedają je pod nazwą:
    Ametek N 061200360 -1000W
  • #4 17119858
    Iza Iwanczuk
    Poziom 1  
    Chciałabym kupić ten pierścień dystansujący, proszę o info
  • REKLAMA
  • #5 17269464
    postrzepiony
    Specjalista AGD
    Ocena: 131
    Masz jeszcze te dystanse ? Pozdrawiam
  • #6 17684961
    wmaker
    Poziom 10  
    W sprawie pierścieni pomagam w ramach wolniejszego czasu, proszę pisać na PW.
  • #7 17713421
    Mataka
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Z jakiej strony braliscie ten silnik? Aledrogo , selmeeex. ?czy coś innego?
  • REKLAMA
  • #8 17715131
    postrzepiony
    Specjalista AGD
    Sklep Selmex.
  • #9 17731249
    Mataka
    Poziom 7  
    Dzieki wmaker za dystanse...idealne!
    Jako że jestem laikiem w tym mam jeszcze pytanie odnośnie podlaczenia silnika.
    Roboclean ma 2 kable zakonczone wsuwkami żeńskimi . musze je zmienic na męskie i podlaczyc w dwa wolne gniazda w silniku tak? Jest jakieś oznaczenie który gdzie czy poprostu metoda prób i błędów Tak żeby w dobra strone silnik się kręcił?
  • #10 17736569
    postrzepiony
    Specjalista AGD
    Nie ma to znaczenia, wkładaj tak, żeby długość przewodów pasowała :-)
  • #11 17737630
    Mataka
    Poziom 7  
    Ale to podłączenie to tak jak napisałem? Ze trzeba zamienić na wsuwki męskie i wetknac w te biale plastiki na silniku ?
  • #12 17738926
    postrzepiony
    Specjalista AGD
    Tak jak napisałeś :-)
  • #13 18166426
    trawnikedytaaran
    Poziom 13  
    Ocena: 34
    Czy mógł byś podać link gdzie mogę kupić te pierścienie (właśnie zasmierdziało i lipa).
    edytaaran(_at_)poczta.fm
  • #14 18175412
    trawnikedytaaran
    Poziom 13  
    Ocena: 34
    Pomoże ktoś z tym dystansem ?
  • #15 18662946
    Sergio99
    Poziom 2  
    Ocena: 8
    trawnikedytaaran napisał:
    Pomoże ktoś z tym dystansem ?

Dołączył bym się do prośby .
  • #16 21433206
    wmaker
    Poziom 10  
    Mam nadliczbowe dystanse, jak komuś potrzebne proszę Priv.

Podsumowanie tematu

✨ W odkurzaczu Roboclean 114F, podobnym do modelu RAINBOW, turbina uległa uszkodzeniu i wymaga wymiany. Podstawa separatora jest osadzona na 0,5 mm przetoczeniu osi wirnika i należy ją zdjąć za pomocą małego ściągacza, stosując siłę. Turbina jest zgrzewana z osią wirnika, co uniemożliwia jej rozebranie bez mechanicznego uszkodzenia. Prawidłowa regeneracja wymaga toczenia tulei na tokarce i nagwintowania pod nowe tuleje lub nakrętki do mocowania nowej turbiny. Jako zamiennik można zastosować komplet silnik z turbiną i separatorem marki AMETEK o zbliżonych wymiarach, model N 061200360 - 1000W, dostępny w polskich hurtowniach części AGD, np. w sklepie Selmex. Wymaga on zastosowania pierścieni dystansowych, które można wykonać samodzielnie lub uzyskać od innych użytkowników. Podłączenie silnika odbywa się przez wymianę końcówek przewodów na wsuwki męskie i podłączenie do gniazd silnika bez konieczności zachowania określonej polaryzacji, gdyż kierunek obrotów nie jest zależny od podłączenia przewodów. W dyskusji udostępniono zdjęcia i informacje o wymiarach oraz sposobie montażu turbiny i pierścieni dystansowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA