logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

- Statyczny IP - Dostęp do Rutera z każdego miejsca.

Mediashop123 13 Gru 2016 18:08 849 10
REKLAMA
  • #1 16124613
    Mediashop123
    Poziom 7  
    Witam, swój problem postaram się wytłumaczyć na obrazku.

Chodzi mianowicie o to iż w firmie posiadam statyczny adres ip chcę mieć dostęp do Panelu administracyjnego z każdego miejsca oraz podłaczyć pod to serwer stacjonarny.

Ktoś chętnie mi wytłumaczy ?
    Dostawcą internetu jest niemiecka firma telekom (Tmobile) mam serwer stacjonrny Zyxel 326 no i ten statyczny adres ip oraz w Ruterze wejscie na Serwer.

Chce mieć dostęp do serwera nie tylko w sieci lan ale dostep z innej sieci np. w domu czy innym miescie.

Serwer zyxel ma wgrany juz system własny pozwala na obsługę dosłownie wszystkie ale problem z tym ze nie wiem jak ustawic w ruterze aby go widział publicznie.
  • REKLAMA
  • #2 16124665
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 865
    Mediashop123 napisał:

Chodzi mianowicie o to iż w firmie posiadam statyczny adres ip chcę mieć dostęp do Panelu administracyjnego z każdego miejsca oraz podłaczyć pod to serwer stacjonarny.

Ktoś CI wytłumaczy jeśli Ty wytłumaczysz co chcesz uzyskać.

Panel administracyjny czego?
    Jaki serwer? WWW, FTP, Poczta?
  • REKLAMA
  • #3 16124735
    Mediashop123
    Poziom 7  
    m.jastrzebski napisał:
    Mediashop123 napisał:

Ktoś CI wytłumaczy jeśli Ty wytłumaczysz co chcesz uzyskać.

Panel administracyjny czego?
    Jaki serwer? WWW, FTP, Poczta?

Zmieniłem treść wiadomości, może to da troche wiecej informacji.
  • #4 16124777
    m.jastrzebski
    Mediashop123 napisał:

Średnio dało więcej informacji.

WIem już że jakieś uslugi NAS'a chcesz udostępnić na zewnątrz. Musisz przekierować porty na routerze na adres wewnetrzny NAS'a. Możesz też użyć jakiejś opcji typu DMZ na routerze.
    Jakie porty, jak to zrobić na routerze tego Ci nie powiem, bo nie napisałeś jaki masz ten router, oraz jakie uslugi chcesz udostępnić. Otwieranie WSZYSTKICH portów to jest zły pomysł bo dajesz włamywaczom pole do popisu.

Jeśli to udostępnienie tylko dla Ciebie a nie dla klientów, to sugeruje:
    -postawić na routerze serwer VPN jeśli to możliwe
    -względnie udostępnić usluge na routerze na niestandardowych portach, zminimalizuje to dramatycznie ilość prób siłowego wejścia.
  • REKLAMA
  • #5 16125542
    Mediashop123
    Poziom 7  
    m.jastrzebski napisał:
    Mediashop123 napisał:

Średnio dało więcej informacji.

WIem już że jakieś uslugi NAS'a chcesz udostępnić na zewnątrz. Musisz przekierować porty na routerze na adres wewnetrzny NAS'a. Możesz też użyć jakiejś opcji typu DMZ na routerze.
    Jakie porty, jak to zrobić na routerze tego Ci nie powiem, bo nie napisałeś jaki masz ten router, oraz jakie uslugi chcesz udostępnić. Otwieranie WSZYSTKICH portów to jest zły pomysł bo dajesz włamywaczom pole do popisu.

Jeśli to udostępnienie tylko dla Ciebie a nie dla klientów, to sugeruje:
    -postawić na routerze serwer VPN jeśli to możliwe
    -względnie udostępnić usluge na routerze na niestandardowych portach, zminimalizuje to dramatycznie ilość prób siłowego wejścia.

Mój Router to Digitalisierungsbox Smart Niemiecki z Telekom (T- mobile)
    - Statyczny IP - Dostęp do Rutera z każdego miejsca. - Statyczny IP - Dostęp do Rutera z każdego miejsca.

Jak widać jest wejscie na serwer. Serwer mam stacjonarny z wgranym system jest tam sporo opcji ale głownie mi chodzi abym mógł ustawić tak aby z każdego miejsca wejsc do panelu administratora w serwerze.
  • #6 16126190
    KOCUREK1970
    Ocena: 5500
    Mediashop123 napisał:

Mało, by nie powiedzieć w ogóle nie znany w Polsce - więc bym nie liczył na pokierowanie krok po kroku co zrobić.

Ale - każda dana usługa działa na danym porcie - należy taką usługę uruchomić w routerze, przekierowując dany port danej usługi na dany IP serwera.
    Musisz sprawdzić, jakie porty w tym nasie są przypisane do danej usługi i je przekierować w routerze na IP tego serwera.
  • #7 16126269
    Mediashop123
    Poziom 7  
    KOCUREK1970 napisał:
    Mediashop123 napisał:

Mało, by nie powiedzieć w ogóle nie znany w Polsce - więc bym nie liczył na pokierowanie krok po kroku co zrobić.

Ale - każda dana usługa działa na danym porcie - należy taką usługę uruchomić w routerze, przekierowując dany port danej usługi na dany IP serwera.
    Musisz sprawdzić, jakie porty w tym nasie są przypisane do danej usługi i je przekierować w routerze na IP tego serwera.

- Statyczny IP - Dostęp do Rutera z każdego miejsca. - Statyczny IP - Dostęp do Rutera z każdego miejsca. - Statyczny IP - Dostęp do Rutera z każdego miejsca.

Mam tam opcje Nat - Mogę dodać jaką chce usługę (ftp, server, http itp) Wpisuje tam adres ip serwera zyxel ale nadal nic to nie daje, serwer nadal jest widoczny tylko w Lan..
  • REKLAMA
  • #8 16126280
    m.jastrzebski
    Pokaz jak i co wpisujesz w konfuguracji destination NAT.
  • #9 16126327
    Mediashop123
    Poziom 7  
    m.jastrzebski napisał:
    Pokaz jak i co wpisujesz w konfuguracji destination NAT.

http://digitalisierungsbox.bintec-elmeg.com/smart-externer-zugriff-auf-webserver-webcam/

Tutaj jest zamieszone Video jak udostępnić niby Webcam, robie to samo z adresem ip Serwera i nie działa. Mam domone na no-ip i dałem tam już i stałe ip i ip serwera a i tak kieruje na strone zalogowania do routera.
  • #10 16126334
    m.jastrzebski
    Ja Cie nie prosze o video, tylko screen'a z TWojego routera.
  • #11 16126358
    Mediashop123
    Poziom 7  
    m.jastrzebski napisał:
    Ja Cie nie prosze o video, tylko screen'a z TWojego routera.

To chyba to i chyba tutaj jest problem. Widzę że można tutaj ustawić jaką usługę itp ale teraz jak zrobić abym mógł korzystać z niej z dowolnej sieci i aby czytało mi jako serwer.

Dobra, udało mi się jedynie zrobić aby dostęp pod serwer był pod domeną z no-ip ale widać go nadal w sieci lokalnej..

Może to jeszcze da coś informacji - Statyczny IP - Dostęp do Rutera z każdego miejsca.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje pomocy w skonfigurowaniu dostępu do panelu administracyjnego serwera stacjonarnego Zyxel 326 z wykorzystaniem statycznego adresu IP. Chce uzyskać dostęp do serwera z dowolnej lokalizacji, a nie tylko w sieci LAN. W odpowiedziach podano, że kluczowe jest przekierowanie portów na routerze Digitalisierungsbox Smart od T-Mobile, aby umożliwić zdalny dostęp do usług NAS. Użytkownik napotkał trudności w konfiguracji NAT i przekierowywaniu portów, co skutkuje brakiem dostępu do serwera z zewnątrz. Sugerowano również rozważenie użycia serwera VPN dla zwiększenia bezpieczeństwa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA