logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Meluzyna WST-101 - problem z buczeniem

grzegorz81 14 Gru 2016 19:49 714 2
REKLAMA
  • #1 16127124
    grzegorz81
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Jak w temacie - słychać coś jakby buczenie (podobne jak przy braku masy). Najlepiej słyszalne przy głośności na max. Przy normalnym użytkowaniu buczenie zagłuszone muzyką. Myślałem że to wina właśnie braku masy lub długiego kabla sygnałowego ale buczenie to występuje nawet jak nic nie jest podłączone do wzmacniacza. Buczenie występuje na każdym z wejść. Gdzie zacząć szukać przyczyny? Może to jakieś zimne luty, brak masy lub coś z zasilaniem? Z góry dziękuję za pomoc. Wiem że to wiekowy sprzęt ale chciałbym go jeszcze uratować. Jakiś czas temu wzmacniacz był sprawny i jedynie co to było słychać ewentualne szumy. Kondensatory jakiś czas temu wszystkie wymienione na nowe.
  • REKLAMA
  • #2 16127147
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Ocena: 899
    Na obu kanałach tak samo? Regulując potencjometrami i przełącznikami isostat bez zmian?
    Jak na obu kanałach to przyjrzeć się zasilaczowi, dokładności montażu kondensatorów po wymianie.
  • #3 16127154
    grzegorz81
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Na obu kanałach to samo. Po wymianie kondensatorów było ok przez kilka lat do teraz. Przybliżając rękę do metalowych elementów obudowy słychać zmiany w buczeniu. Próbuje różnych kombinacji żeby znaleźć przyczynę. Zauważyłem, że po podłączeniu odtwarzacza CD (musi być w prądzie) do wejścia GR.II jakikolwiek szum i buczenie na tym wejściu ustępuje całkowicie nawet przy max. głośności. Po odłączeniu odtwarzacza CD (pozostaje sam wzmacniacz bez jakichkolwiek kabli) buczenie i szumy powracają.
REKLAMA